Lakberendezés

2009.12.17. 09:23

Réz András ötévente renovál

- Kinőttük a várbeli lakást - mondja Réz András -, nem okvetlenül a szapora gyermekáldás okán, hanem mert szép sorban elvesztettem minden olyan munkahelyemet, ahol szobám, íróasztalom, írógépem volt. Kellett egy dolgozó...

BAMA

Ági már több száz lakást megnézett, amikor egy idős ügyvéd ismerőse bejelentette, talál majd nekik megfelelőt. Májustól szeptemberig telefonálgattak a témában, de semmi. Szeptember 1-jén az ügyvéd jelentkezett: van egy lakás, eredetileg a fiának szánta, de neki nem kell. Vessenek rá egy pillantást. Vetettek. Ági az ügyvédet élete egyetlen jótevőjeként tartja számon, aki még csak pénzt sem nagyon kért a szolgálataiért.

- A legdurvább eladósodottság állapotában, de boldogan költöztünk át ebbe az öreg házba - meséli Réz. - ”Csupán” pár beavatkozást kellett megejtenünk. A nyomasztóan sötét mennyezeti lambériát - Somlai Tibor belsőépítész barátunk javaslatára - fehérre festettük. Bővítettük a fürdőszobát, nagyobbra vágattuk a konyhai átadóablakot, kivettünk ajtókat, az ajtókeretek fölé ívek kerültek, Szűr-Szabó Edit üvegművész barátunk munkáival. Majd ha lesz pénzünk, a többin is változtatunk - gondoltuk. Még nem sejtettük: ötévente kisebb vagyont fogunk belerakni.

- A legfrappánsabb, legegyedibb megoldások nem a pénzről szólnak. Barátaink kreativitása, alkotókedve sokkal többet dobott az enteriőrünkön - fűzi hozzá Ági. – Ötleteket, képeket, tárgyakat kaptunk tőlük. Somlai Tibor például sokáig győzködött, hogy legyen a fürdőben vörös fal. Először tiltakoztunk. Neki volt igaza: bejött. Egyszer a Falk Miksa utcában, séta közben megláttam egy 60-as évekbeli, filigrán francia bárpultot. Éreztem, ő az enyém. Szerencsére nem is volt drága, megvettem. Csak éppen kiderült: ha helyet akarunk neki találni, az egész lakást át kell rendezni. El kell adnunk az intarziás, békebeli zongorát, amit az én sznobizmusom imádott, Anna viszont ki nem állhatta. A pult a tévét is kiszorította a nappaliból egy másik szobába: rögtön csökkent is a tévézésre fordított idő.

- Időre van szükség, amíg egy bútor megtalálja a helyét. Némely daraboktól pedig szigorúan meg kell válni - szögezi le András -. Eredetileg század eleji, barna bőr ebédlőszékeink voltak. Utáltam, hogy a kiszáradt bőr rendre kiszakítja a dzsellabámat (észak-afrikai férfi viselet, hosszú ing, a házigazda otthoni viselete - a szerk.) Piros-fekete retró műanyag kagylófotelekkel cseréltük le őket, rögtön levegősebbé vált a tér. Ezt a különleges üvegasztalt a szokatlan lábakkal szintén Somlai tervezte.

- Amikor beköltöztünk, még élt Erzsi néni, András fogadott nagymamája. – Abban a garzonban lakott, amit később Anna kapott meg. 21 négyzetméteren szoba, kis fürdő, teakonyha. Huszonkét éves koráig élt velünk és mégis önállóan, majd összeköltözött a barátjával. Hirtelen olyan magányosak lettünk – vallja be Ági. A dolgozómat átvittem Anna lakásába, így a Rézt sokszor csak akkor látom, amikor megjelenik az ajtóban az ő szuper kávéjával, benne egy kis kardamómmal.

Vendéglátóink:
Réz András író, esztéta, a Werk Akadémia művészeti vezetője, Vándor Ágnes újságíró, szerkesztő, a Werk Akadémia projekt-menedzsere, az Ulpius-ház Könyvkiadó kommunikációs igazgatója. Lányuk Anna, ösztöndíjas doktori hallgató a CEU-n (Közép-európai Egyetem). Réz András legújabb regénye, a Köldök, lánya születésével kezdődik.

- Réz András otthona a Lakáskultúra képgalériájában >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva