Lakberendezés

2010.01.07. 08:07

A világ tetején: Dubaiban

2010. január negyedikén avatták fel a világ legmagasabb épületét, a Burj Dubait, melynek magassága 818 méter. Dubai új büszkesége a torontói CN Tower tisztjét veszi át, és lesz csúcstartó a föld legmagasabb építményei posztján.

BAMA

Az mérnöki csoda alkotói az alumínium és üveghomlokzat magasságával arattak világcsúcsot, hiszen a torony acélszerkezetének teljes hossza 293-szorosa a párizsi Eiffel Torony magasságának. Az acél szerkezetre 2007 májusában kezdték építeni a Burj Dubai külső bevonatát. A hatalmas projekten 380 mérnök és helyi technikus dolgozott.

A toronyban nemcsak irodákat, de lakásokat, luxus apartmanokat, rezidenciákat is kialakítottak, és itt nyílik meg a világ első Armani Hotelje és Armani Rezidenciája. A teljes emeletszám 206, de a 160. szint felett már csak kommunikációs berendezések vannak. A 122. emeleten étterem, a 123-on a Sky Lobby, a 124-en pedig kilátó található. A torony lábánál fekvő mesterséges tóban a Dubai Fountain nevű vízjáték szórakoztatja a nagyközönséget.

Mindezen fényűzés és luxus nem feledteti azonban a tényt, hogy az ország legnagyobb, állami kézben levő holdingja, a Dubai World nemrég adósságai átütemezését kérte, amely nemcsak a befektetők bizalmát, de az ázsiai piacot is megrengette. A luxusbefektetések iránt az utóbbi időben visszaesett az érdeklődés pedig megkérdőjelezi az épület jövőjét, hiszen esélyesnek tetszik, hogy a felhők fölé magasodó torony óriási alapterületű irodái és luxusrezidenciái még évekig nem találnak majd bérlőre.

- Képgaléria a dubai gigaluxusról a Lakáskultúra oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva