Lakberendezés

2010.01.12. 10:16

Intelligens textíliák

A textíliákban rejlő új lehetőségek kutatása sokat foglalkoztatja a tudósokat, hiszen egy új dimenzió nyílik meg a tudomány számára.

BAMA

Sharon Baurley londoni kutató azt vizs­gál­ja, mi­lyen ha­tás­sal bír­nak a di­vat­ter­ve­zés fo­lya­ma­tá­ra az úgy­ne­ve­zett in­tel­li­gens tex­tí­li­ák. Az ál­ta­la ko­or­di­nált EPRSRC Smart Tex­ti­les* há­ló­zat se­gít­sé­gé­vel ezek­nek a me­rő­ben szo­kat­lan ma­té­ri­ák­nak a fel­hasz­ná­lá­si le­he­tősé­ge­it ke­re­sik. A különböző mikrovezetők, valamint a ruházati ipar területén felhasználható műanyagok fejlesztését célzó kémiai-fizikai kutatásoknak köszönhetően beszélhetünk az úgynevezett smart, azaz intelligens textíliákról. A jelenlegi kutatásokban nagy szerep jut a számítástechnikának és a telekommunikációnak is.

Az in­tel­li­gens tex­tí­li­ák el­ső ge­ne­rá­ci­ó­ját a po­li­ész­te­rek­ből ki­ala­kí­tott anya­gok ké­pe­zik, ezek ugyan­is – bi­zo­nyos ese­tek­ben – képesek a kör­nye­ze­ti ha­tá­sok­ra át­ala­kul­ni (ki­tá­gul­ni, ös­­sze­hú­zód­ni, fel­töl­tőd­ni stb.). A leg­újabb ku­ta­tá­sok azon­ban már a tex­til­ben ke­let­ke­ző, il­let­ve a raj­ta át­ve­ze­tett, mi­ni­má­lis erős­sé­gű elekt­ro­mos­ság kö­vet­kez­té­ben be­kö­vet­ke­ző vál­to­zá­sok­ra irá­nyul­nak.

A Massachusetts Institute of Technology (Ang­lia) kí­sér­le­tei so­rán in­for­má­ció­köz­ve­tí­tés­re al­kal­mas po­li­me­re­ket in­teg­rált a kü­lön­fé­le szö­ve­tek­be. Ezen for­ra­dal­mi­an új ered­mé­nyek­nek a ha­tá­sá­ra vi­lág­szer­te be­in­dult a ku­ta­tás. Rengeteg új öt­let ke­let­ke­zett az in­tel­li­gens tex­tí­li­ák ha­tá­sá­ra. Nap­ja­ink­ban olyan ru­hák tesz­te­lé­se fo­lyik, me­lyek ké­pe­sek sms út­ján kül­dött, vagy az internetről le­töl­tött iko­nok meg­je­le­ní­té­sé­re.

Fény­te­rá­pi­ás ru­hák
A textilek érzékenyek a kü­lön­bö­ző moz­gá­sok­ra, a szín- és min­ta­vál­tá­sok­ra, fény- és hang­ki­bo­csá­tá­sok­ra, a tex­tí­li­át vi­se­lő sze­mély men­tá­lis ál­la­po­ta ál­tal ki­vál­tott, kü­lön­fé­le re­ak­ci­ók meg­je­le­ní­té­sé­re. Nap­ja­ink­ban lé­tez­nek már olyan ma­té­ri­ák is, me­lyek­nek fe­lü­le­té­re te­le­kom­mu­ni­ká­ci­ós esz­kö­zök ke­ze­lő­pa­nel­jét „hí­mez­ték” rá, s van olyan ru­ha, amely vi­se­lő­jét – egy in­teg­rált prog­ram se­gít­sé­gé­vel – fény­te­rá­pi­á­ban ké­pes ré­sze­sí­ti.

- Az okos párnák és ruhák a Lakáskultúra Galériájában >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva