Lakberendezés

2010.01.14. 15:59

Minimál, saját felfogásban

A gyermekáldás közeledtével nagyobb alapterületű lakást keresett magának a fiatal házaspár. Szempontjuk a zöld környezet és a kellemes panoráma volt. Végül Buda egyik külső kerületében akadtak az igényeiknek megfelelő, szerkezetkész házban lévő lakásra.

BAMA

A választásban nagy szerepet játszott az a nem elhanyagolható tény is, hogy a belső terek még formálható, alakítható stádiumban voltak a kétszintes ingatlanban.

S minthogy határozott elképzelésekkel rendelkeztek, ötleteiket szakemberrel való egyeztetést követően saját kútfőből valósították meg. Mint mondták, mindketten a minimál elkötelezettjei, szeretik maguk körül a jól áttekinthető, nagy tereket, az egyszerű vonalvezetésű és megjelenésű, ám kényelmes bútorokat és az ebbe a környezetbe illő tárgyakat. A minimál az ő értelmezésükben az igényesen puritán jelzővel is illethető. Már az előző lakásukban is ezt az irányzatot követték, ám a nagy alapterületű, új otthonukban tudták igazán megvalósítani.

Nem csupán a bútorok, berendezési tárgyak egyszerű eleganciája, hanem a színválasztás is erre utal. Következetesen ragaszkodtak a hófehér falakhoz, a dió padlóburkolathoz, a bézs színhez, amelyet a fürdőszobacsempék, valamint a nappali ülőgarnitúrájának és az étkezőbeli székek kárpitja képvisel. A méretre készült beépített bútorokat pedig a diószín jellemzi. És hogy a pazar kilátást a nap minden otthon töltött pillanatában élvezhessék, semmilyen függönyt sem használnak. Az erős fény ellen legfeljebb a leeresztett redőnyökkel védekeznek.

Az anyagválasztás is jellegzetes: a matt-króm fém, az üveg és a fa kombinációja jellemzi az alsó szinten kialakított konyha-étkezőt, amelyet a konyhát takaró, térben hagyott falszakasszal ügyesen szeparáltak a nappalitól. Így csak a nappali és az étkező tűnik együvé tartozónak, minthogy a nappaliból a konyha szinte láthatatlan. Ezen a szinten kapott helyet az előbbiek stílusában berendezett dolgozó és fürdőszoba, valamint a kellemes pasztellszínekbe öltöztetett, lágyabb megfogalmazású gyerekszoba is.

A második szinten berendezett háló a minimál talán legvisszafogottabb jegyeit képviseli. Az egyszerű vonalvezetésű, fém-fa szerkezetű franciaágyhoz egyetlen, vele azonos karakterű komód tartozik, a tárolást pedig ügyesen megoldották a hálóból leválasztott gardróbszobával. Vendéglátóink további figyelemreméltó ötlete, hogy a háló L-alakú falát gipszkartonból épített polcrendszerrel hasznosították. Az L egyik szárában a falat nyitott, a másikat pedig fém-üveg kombinációjú ajtók mögé rejtett polcrendszerrel építették be. Mindez egyúttal a háló dekorációja is, minthogy a beépített halogénlámpák sejtelmes fénybe burkolják a polcokon lévő tárgyakat.

Berendezését és a burkolatokat tekintve az innen nyíló fürdőszoba szinte édestestvére az alsó szinten lévőnek, az egyetlen különbség, hogy ide kád helyett zuhanyfülkét tettek. A fiatalok, mint mondják, nagyon jól érzik magukat az általuk tervezett és berendezett lakásban, amihez az inspirációt különféle szakkönyvekből merítették. Az így szerzett ismereteket természetesen nem szolgai módon, hanem saját felfogásuk szerint alakították az adott körülményekhez. Nem véletlen, hogy nemcsak szeretik otthonukat, de büszkék is rá.

- Minimalista otthon a Lakáskultúra galériájában >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva