Lakberendezés

2010.02.16. 09:42

Kínai hangulatban

A rendkívül letisztult és puritán japán stílushoz képest a kínai típusú térrendezés kicsit megengedőbb. Jóval könnyebb stílusban maradni, markánsabbak a dekorációk, de a zsúfoltságot és rendezetlenséget a kínai hangulatú enteriőr sem tűri.

Lakáskultúra Online

Bútorok

Miközben a részletek gyakran aprólékosan kidolgozottak és díszesek, összességében a bútorokra mégis inkább az egyszerű vonalvezetés a jellemző, helyenként visszafogott ívekkel. A kínai stílusú bútorok általában alacsonyak: sokszor a padlószinthez közel van az ágy, és az is gyakori, hogy az alacsony asztalkákat földre helyezett párnákon ülik körül, nem székeken. Kifejezetten kínai specialitás a tömör fából készült, lakkozott bútor.

Színek

A nyugalomba oltott életteli vibrálást a színek és dekorációs elemek hozzák be a kínai stílusba. Általában a fekete és a piros a domináns, de kis térben inkább csak kiegészítőként érdemes használni ezeket az erős színeket, semleges fehér vagy krémszínű alapokhoz. Textileken ugyanakkor sokszor megjelenik a rózsaszín, a kék és a zöld is, nem ritkán arany minták és kontúrok kíséretében.

Anyagok és minták

A lakkozott fa bútorokon kívül a rizspapír, a bambusznád, valamint a selyem és brokát anyagok segíthetnek a kínai stílus kialakításában. A textilek szinte kizárólag ágyneműként, díszpárnaként, esetleg paravánok betétjeként jelennek meg – a függöny és a hagyományos szőnyeg nem jellemző a kínai stílusra, de megengedhető keveredésnek számít, ha fonott gyékényszőnyeg, vagy az alapszínek egyikét hordozó, minta nélküli puha szőnyeg kerül a faborítású padlóra. A dekorációkon leggyakrabban sárkány, bambusz, cseresznyevirág és madár jelenik meg fő motívumként.

Kiegészítők

Natúr falszín és semleges bútorok mellett a következő egyszerű kiegészítőkkel is be lehet csempészni a szobába a kínai hatást:
* rizspapír lampionok és gömbfüzérek, amik külön díszítés nélkül is mutatósak
* párnák színes, mintás brokát vagy selyem huzattal
* kalligráfiák és tusrajz nyomatok
* lakkozott, esetleg tört tojáshéjjal vagy gyöngyházzal díszített faliképek, vázák, tálak
* térelválasztó paraván

- Kínai stílusiskola a Lakáskultúra galériájában >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva