Lakberendezés

2010.02.10. 11:27

Mitől jó a szagelszívó?

A modern konyha nélkülözhetetlen tartozéka az elszívó, de sok mindenre kell odafigyelni a választásnál.

BAMA

Mi a különbség?

Ugyan a hétköznapi nyelvben összemosódik a két fogalom, mégsem mindegy, hogy szagelszívóról vagy páraelszívóról beszélünk. A szagelszívók szénszűrője a belső levegőben lévő szagokat és zsírokat köti meg, de a párát nem tudja kiszűrni. Ezzel szemben a páraelszívók a kellemetlen szagok mellett a párát is kivezetik, így érdemesebb ezt választani, mert a páralecsapódás mellett a penészesedés is megelőzhető vele.

Milyen fajtát?

A konyha adottságai és a tűzhely elhelyezkedése alapján választhatunk kihúzható, beépíthető, kürtős, sarokba való vagy konyhasziget fölé belógatható, esetleg plafonba építhető típust is. A döntést az is befolyásolja, hogy van-e lehetőség kéménybe kötni vagy közvetlenül a szabadba kivezetni az elszívót. Ha erre nincs lehetőség, csak a belső keringtetésű rendszerek jöhetnek szóba.

Milyen teljesítményűt?

Ennél a kérdésnél is több szempontot kell figyelembe venni: a helyiség méretét, a nyílászárók számát, de még azt is, hogy milyen gyakran főzünk, és ehhez képest milyen gyakran használnánk a rendszert. Általánosságban a légköbméter alapján lehet számolni, ideális, ha az elszívó a helység térfogatának a 10-12-szeresét tudja elszívni egy óra alatt. Méret szempontjából fontos, hogy semmiképp ne legyen kisebb, mint az alatta lévő főzőfelület.

Mennyire zajos?

Értelemszerűen minél halkabb a készülék, annál kevésbé zavaró; főleg amerikai konyha esetén fontos, hogy a 40-70 dB közötti értéktartományon belül inkább a 40 felé közelítsen.

- Szagelszívó galéria a Lakáskultúra oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva