Lakberendezés

2010.02.24. 15:19

Üvegház pillepalackból

Miért ne lehetne a műanyag palack is építőanyag? Az újrahasznosítás és a költséghatékonyság jegyében üres műanyag üvegekből épült Argentínában a La Casa de Botellas.

BAMA

A Santa Cruz família feje a családi ház mellett egy kisebb kuckót is épített játszóháznak. A palackokat olyan, saját fejlesztésű technikával rögzítették egymáshoz, amely nem rontja el a látványt, viszont mindenféle szempontból masszívvá teszi a könnyű palackokból felhúzott házat: például elég erős ahhoz, hogy a tejesdobozokból készült tető, valamint a CD-tokokból kialakított ablakok és ajtók stabilan álljanak a helyükön. Hasonló technikával készültek a bútorok, ágyak és asztalok is. Mivel a PET-palackok több mint 300 év alatt bomlanak le, az építmény tartósabb, mint ha betonból készült volna.

A különös lakóépület falait 1200 pillepalackból állította össze; további 120 darab kellett a heverőkhöz és 200 az ágyhoz. A tető 1300 Tetra Pack dobozból áll össze, az ajtókhoz és ablakokhoz pedig 140 CD-tokot használtak fel.

A család egyébként nem csak saját magán segített ezzel az olcsó házzal: Latin-Amerikában ingyenes oktatásokat tartanak a házépítésről a hozzájuk hasonlóan kevéssé tehetős embereknek.

Az üvegház képeben >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva