Lakberendezés

2010.04.24. 08:00

Szögletes: így kerek

Bár a felvételek alapján talán nem ez az első benyomásunk, vendéglátónk ezúttal egy férfiember, méghozzá az elfoglalt és határozott fajtából.

BAMA

Papp Marianna szegedi lakberendezőt már szerkezetkész háza megvételekor megkereste, részben konkrét elvárásokkal. Adott volt tehát a stílus: a sárga homlokzatok, a terméskő burkolat, a délszaki építészet egyéb tipikus jegyei. A belső kialakításáért felelős szakembernek ehhez alkalmazkodva kellett belefognia a tervezésbe. Meglévő bútorok, tárgyak nem szabtak határt a fantáziájának, de a tulajdonosnak volt egy-két fontos szempontja. Elsősorban szögletes formákat akart látni, a berendezés és a dekoráció darabjain egyaránt.

Kandallót is szeretett volna, az alsó szinten lévő közös tér egyik jól látható, hangsúlyos területén. Az általános világításhoz pedig álmennyezetet képzelt, süllyesztett lámpákkal. A színek közül a narancssárga különböző telített, vidám árnyalataira szavazott. Egy lakberendezőnek ennyi szempont elég is ahhoz, hogy beinduljanak a gondolatai, útra keljen a papíron a ceruzája.

Szerkezeti átalakításokkal kezdte Marianna a tervezést, hiszen több helyiség volt rosszul használható vagy éppen megbízója életmódjához nem illő. A konyhát például fal választotta el az étkező-nappalitól, ami egy nagycsaládnak talán megfelelő, ezúttal szükségtelen volt. A falat tehát bárpult váltotta fel, így nyitott, átlátható lett a tér. A felső szinten két szoba összevonásával kényelmesebb méretű háló készült, a gardrób bejárata pedig átkerült a közlekedőből a hálóba. Egy egész kis lakosztály jött létre, a belső fürdő híján. A tulajdonos gyakran osztja meg otthonát tízéves ikerlányaival, de még így is elegendőnek találta a minden szobából könnyen elérhető, tágas, közös fürdőt. Szintén az ésszerűség diktálta az emeleti vécé és a szomszédos zuhanyzó megszüntetését, helyükön praktikus mosókonyhát rendeztek be.

A szögletes formák iránti vonzódás határozta meg a bútorok és kiegészítők válogatását, egyedi tervezését. A nappali uralkodó darabja a termetes, természetesen szögletes, pihenésre is alkalmas kialakítású ülőgarnitúra. Kényelmessé puha párnái, széles, kárpitozott kartámlái, praktikussá pedig a támlák mögött és alatt megbújó tárolói teszik. Színét a lakberendező választotta, ahogyan a narancssárgákon kívül mindet. Férfias hangulatot képzelt, ezért főleg az egymáshoz illő, különböző tónusú barnák közül válogatott. Egyes elemek az erős feketekávét idézik, míg mások a különböző kapucsínók, tejes változatok színeit viselik. Barna betét keretezi a kandallót és a tévés falat, de a színvilág következetesen megjelenik a felső szint helyiségeiben is, ideális párost alkotva az üde narancsszínnel.

A hálóban aztán előkerül a buja borvörös, a fürdőben pedig a csillogó arany és a titokzatos fekete. Ez utóbbi színpáros elegánssá, egyedivé teszi a hálókhoz tartozó vizes helyiséget. Jelentős szerep jutott az otthonos narancssárgák és a semleges barnák ellensúlyozására szánt kemény, rideg anyagnak, az üvegnek is. A kavicsburkolatos lépcsőházba különleges, rogyasztott üvegbetétek kerültek, a szerkezeti tartóoszlopot világító üvegpalásttal takarták. A nappalit és az étkezőt több üvegkép is díszíti, mind a lakberendező alkotásai. A hűvös tapintású, sima felületű nemes anyag jól mutat a férfias környezetben: elegáns, de nem hivalkodó, és minden fényviszonyban érvényesül.

Ebben a házban a lakberendezőt tapasztalata, stílusérzéke segítette abban, hogy egyensúlyba kerüljenek a színek, a változatos anyagok, ugyanakkor sikerült elkerülnie a mesterkéltség érzetét. A változatos enteriőrökben fel sem tűnik, hogy szinte az utolsó kiegészítőig minden a lehető legszögletesebb, derékszögek és párhuzamosok uralják a harmonikus látványt. A hatás így teljes, a történet így kerek.

Képgaléria a Lakáskultúra oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva