Lakberendezés

2010.04.26. 10:02

Világos otthon

Az Európai Uniós előírások nyomán a hagyományos, volframszálas izzólámpák fokozatosan eltűnnek a boltokból, de hogyan találjuk meg a tökéletes helyettest?

BAMA

Kompakt fénycső, a legegyszerűbb 
A foglalatok átalakítása nélkül a legkézenfekvőbb választás a kompakt fénycső, de ez néhány praktikus ok miatt sokaknak nem szimpatikus. Nagyon kis lámpabura esetén előfordulhat, hogy nem fér el a hosszúkás fénycső, a szabadon látszó fénycső pedig valóban nem olyan esztétikus látvány, mint a hagyományos villanykörte. Szintén gondot okozhat, hogy a gyakori fel-le kapcsolgatás rövidíti az élettartamát, illetve az, hogy felkapcsolás után eltart 1-2 percig, mire az üzemi hőfokot eléri és normál fényerejét kibocsátja magából, és még utána is hajlamos a vibrálásra.

Mellette szól ugyanakkor, hogy egyre több típus kompatibilis a fényerőt szabályozó kapcsolókkal is, nagyjából 6-8-szor tartósabbak, mint a hagyományos izzók, a fényük nem vibrál, és energiatakarékos: a jóval kedvezőbb fényhasznosítás miatt a relatív magasabb ár hamar megtérül, kb. 80% a megtakarítás. Elviekben egy 20-24 Wattos fénycső fénye megfelel egy 100 Wattos hagyományos izzóénak, de ez egyrészt a gyártótól és a fénycső kialakításától, borításától is függ, másrészt ezen az adaton felül a Kelvinben (K) megadott színhőmérsékletet is érdemes figyelembe venni: minél magasabb ez az érték, annál hidegebb, kékes- zöldes lesz a fény. Összehasonlításképp egy normál izzólámpa kb. 2800 K színhőmérsékletű.
Fontos! A használt fénycső veszélyes hulladék, soha ne dobja a szemetesbe!

Halogén fények
Az energiatakarékos halogén lámpák – a halogénvegyülettel feltöltött burák – a kompakt fénycsövekhez képest több energiát fogyasztanak, de még így is csak feleannyit, mint egy hagyományos izzó. Leggyakrabban spotlámpákban találkozhatunk velük (csak zárt világítótestben szabad működtetni őket): fényérzet szempontjából a halogén közelíti meg leginkább a természetes fényt, miközben azonos teljesítményfelvétel mellett több fényt ad, mint egy hagyományos izzó. Élettartamuk átlagban 2-3000 óra – itt érdemes megjegyezni, hogy különbség van az átlagos és a hasznos élettartam között: ha az izzó fényárama kb. 20 százalékkal csökken, már érdemes lecserélni, annak ellenére, hogy még működik.

A halogén izzóknál fontos tudni, hogy minden szennyeződés (még az ujjlenyomatból származó is) azonnal ráég az üvegtestre, ha előtte nem távolítjuk el alkoholos dörzsöléssel, továbbá érdemes figyelembe venni a szórásszöget, ettől is függ ugyanis, hogy mekkora területet és milyen erősséggel világít be a fénycsóva.

A LED előretör
A LED szerepe sokáig nem volt számottevő az otthoni felhasználásban, de a technológia egyre fejlődik, ma már érdemes elgondolkodni azon, hogy a lakás világításának egy részét LED-diódás „izzókkal” oldjuk meg.
Élettartamuk több mint 20 ezer óra, működési hőmérsékletük alacsony, és természetesen jóval energiatakarékosabbak, mint a hagyományos izzók, fogyasztásuk az előbbiek kb. 5 %-át teszik ki, és nincs bemelegedési idejük, bekapcsoláskor egyből teljes a fényáram, vibrálás nélkül. Megtérülésük egyelőre még nem olyan jó, mint a kompakt fénycsöveké, de ebbe az irányba tartanak a fejlesztések.

Formában azonban már egyre nagyobb a választék, hagyományos villanykörte alakú LED-es izzót is lehet kapni, de fontos tudni, hogy a LED irányított fény, kis területet világít be egyszerre, vagyis egy szoba világítását csak több, megfelelően elhelyezett LED-del lehet optimálisan megoldani. Egy régi 100 Wattos izzó egy 12-14 Wattos LED-es izzóval váltható ki, ennél kisebb teljesítményű LED-et lakótérbe legfeljebb díszvilágításnak érdemes használni.

A fény színe, ereje, minősége nagyban befolyásolja hangulatunkat, de legalább ugyanilyen fontos kérdés, hogy mibe helyezzük a fényforrásokat. Galériánkban az olasz Lamponi meglepő és vidám olvasólámpái közül válogattunk.

Képgaléria a Lakáskultúra oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva