Lakberendezés

2010.04.16. 09:37

Víztorony lift nélkül

Eladósorba került Budapest egyik különleges, otthonná átalakított víztornya.

BAMA

A víztornyok és világítótornyok sokak fantáziáját megmozgatják; valami gyermeki-mesei érzésbe ringatja az embert, ha elképzeli, hogy egy magas, karcsú víztoronyban él, melynek tetejéről a teljes környéket is beláthatja.

Nos, vannak, akik meg is valósíthatják ezt a gyerekkori képzelgést, és jó értelemben vett őrültek itthon is élnek. A jelenlegi tulajdonos a ferencvárosi MÁV-telepen álló, elhanyagolt, romos víztoronyból néhány éve nagy lendülettel és sok munkával igencsak egyedi otthont alakított ki.

A garázzsal is rendelkező víztorony a földszinten kívül 5 emeletből és egy csillagvizsgálónak is kiváló kistoronyból áll, szintenként kb. 15-16 négyzetméternyi élettérrel; egyedül a körben ablakos, világos felső szint nagyobb, mint 30 négyzetméter. A szintek között egyenes, meredek lépcsősorokon és kanyargós csigalépcsőkön lehet csak közlekedni, és a berendezést az sem tette egyszerűvé, hogy egyetlen egyenes fal sincs a toronyban, így a konyhabútorokat és a fürdőszobai berendezéseket is beleértve csakis ívekben lehetett gondolkodni.
Ha praktikusan nézzük, egy ilyen házban élve nyilván komoly logisztikát igényel megszervezni mindennapjainkat, hacsak nem baj, hogy fölöslegesen csigalépcsőzünk fel-le, mert épp egy másik szinten felejtettünk valamit. Ugyanakkor a lelkesedés, és az, hogy egy megvalósult álomban élhetünk, képes lehet felülírni ezeket a problémákat. Mindenesetre a víztorony most új lakóra vár...

Képgaléria a Lakáskultúra oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva