Lakberendezés

2010.08.17. 08:23

Távárányított locsolás – a lakásban

Idén is felmerült a kérdés, mi lesz a tavasszal gondosan elültetett, féltve ápolgatott, locsolgatott növényeink sorsa, amíg mi nyaralunk.

BAMA

 Az elmúlt évek rossz tapasztalatai után mindenképp megoldást kellett találni a problémára. Valami halvány gondolat kezdett derengeni bennem holmi közlekedőedényekről és hasonlókról. Mivel sohasem volt erősségem a fizika, így kénytelen voltam telefonos segítséget kérni. Hosszas konzultációk és gyakorlati kísérletek után született meg ez a mini „locsolóberendezés”.


Nem volt egyszerű, hisz nemcsak hasznos, könnyen elkészíthető, de mindenekelőtt dekoratív darabot szerettünk volna kitalálni. Döntsék el, sikerült-e.


HOZZÁVALÓK
■ szép formájú üveg
■ műanyag átlátszó cső, kb. 1 m hosszú, 5 mm átmérőjű (barkácsáruházak)
■ labdapumpa-szelep (otthoni használt vagy sportboltok)
■ szigetelőszalag
■ olló


Hogyan is?

1. A műanyag csövet vágjuk megfelelő hosszúságúra.
2. Az egyik végébe illesszük bele a labdapumpa szelepét (ha a legkisebb – kb. 5 mm – átmérőjű csövet vásároltuk meg, ami a barkácsáruházakban kapható, akkor a szelep pont bele fog szorulni).
3. A szelepen két lyuk van, ez nekünk túl sok, ezért az egyiket – a képen látható módon – szigetelőszalaggal ragasszuk be.
4. Töltsük meg az üveget, helyezzük bele a cső egyik végét. A szelepen keresztül szívjuk meg, így feltöltődik vízzel.
5. Amikor a cső teljes hosszában tele van vízzel, szúrjuk bele a szelepet a virág földjébe. Ha mindent jól csináltunk, máris kész az önműködő „locsolóberendezésünk”.

Műhelytitkok

● Nagyon fontos, hogy üvegünk mindig magasabb ponton álljon, mint az a hely, ahol a szelepet beleszúrtuk a földbe, hisz a víz csak így tud „kijönni” az üvegből.
● Amikor virágládánk, cserepünk fal mellett áll, egyszerűen kössünk egy szép zsinórt az üveg szájára, erősítsünk egy dekoratív kampót a falra és erre függesszük fel üvegünket. Így mindig biztosak lehetünk abban, hogy meglesz a megfelelő szintkülönbség.
● Érdemes gyűjtögetnünk a háztartásunkban kiürülő, egyedi formájú kisebb-nagyobb üvegeket, soha nem tudhatjuk, mire lesznek jók. Mi most egy kisebb balzsamecetes üveget választottunk, de ha hosszabb ideig szeretnénk működtetni locsolónkat, nagyobb űrtartalmúra lesz szükségünk.
● Nagyobb virágládába érdemes több üveget is elhelyezni. Keressünk érdekes, különböző méretű darabokat, így különleges, dekoratív végeredményt kapunk.
● Ne tartsunk attól, hogy locsolóberendezésünk tönkreteszi virágaink látványát. Mivel átlátszó, könnyed üvegeket, csövet használunk, nem konkurencia számukra, sokkal inkább érdekes, látványos kiegészítő.
● Ha úgy érezzük, hogy locsolónkból túl gyorsan fogy a víz, ne csak az egyik lyukat ragasszuk le a szelepen, hanem a szelep végén lévő lyuk egy részét is. Igaz, kicsit kísérleteznünk kell, hogy eltaláljuk a nekünk megfelelő csepegési sebességet, de megéri a fáradságot.

A csepegtető készítése lépésről lépésre>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva