részvények alapítványoknak

2017.07.11. 17:41

Több mint 3 milliárd dollárt adományozott jótékony célra Warren Buffett

Nagyjából 856 milliárd forintot adományozott jótékony célra Warren Buffett amerikai befektető, akinek eltökélt célja, hogy vagyona döntő részét karitatív célokra ajánlja fel.

A 86 éves üzletember Berkshire Hathaway befektetési holdingja értékpapírjaiból – 18,63 millió úgynevezett b-kategóriás részvényt – adományozott hétfőn öt közhasznú alapítványnak, amelyeket immár tizenkét éve támogat.

A mostani – egyben az eddigi legnagyobb – felajánlást is beleszámítva, Buffett körülbelül 27,54 milliárd dollárral támogatta a szervezetek munkáját 2006 óta. Az említett összegből nagyjából 21,9 milliárd dollár az oktatás és az egészségügy fejlesztésével, valamint a szegénység visszaszorításával foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítványhoz került, amely idén is a legnagyobb – hozzávetőlegesen 2,42 milliárd dollár értékű – részvénycsomagot kapta.

Az adomány további része az üzletember három felnőtt gyerekének – Howard, Susan és Peter – alapítványaihoz, valamint a néhai első felesége, Susan Thompson Buffett nevét viselő saját alapítványához került.

Buffett minden évben eladományozza vagyona egy jelentős részét. A Forbes magazin szerint az amerikai befektető a hétfői felajánlást követően is a negyedik helyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján, Bill Gates, a Microsoft társalapítója (89,4 milliárd dollár), Jeff Bezos, az Amazon.com Inc alapítója (84,8 milliárd dollár) és a spanyol Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka alapítója (81,8 milliárd dollár) után. Buffett idei felajánlásának bejelentése előtt a magazin 76,3 milliárd dollárra becsülte az üzletember nettó vagyonát.

A jótékonysági szervezetek rendszerint eladják a kapott részvényeket, hogy abból finanszírozzák tevékenységüket. Az üzletember ezen kívül más karitatív szervezetek munkáját is támogatja kisebb adományokkal.

Buffett és Gates is tagjai a The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezésnek, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuk döntő részét karitatív célokra ajánlják fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva