Világgazdaság

2022.06.30. 13:38

Kikiáltási áron keltek el a Sberbank régiós leánybankjai

Címkék#Sberbank

Helyi bankok vásárolják fel kikiáltási áron az orosz Sberbanknak a posztjugoszláv térségben megmaradt egységeit: Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező vevők élvezik a hazai pálya előnyeit, és a nagy nemzetközi szereplőkkel sem kell versenyezniük, mert a térség nem esik a terjeszkedési fő csapásirányába - írta a Világgazdaság csütörtökön.

A woman walks past one of the Slovenian branches of the Russian state-owned bank Sberbank, in Ljubljana on February 28, 2022. - The ruble collapsed against the dollar and the euro on the Moscow Stock Exchange on February 28, 2022, as the West punished Moscow with harsh new sanctions over the Kremlin's invasion of Ukraine. President Vladimir Putin raged against the West as he convened a meeting with officials including central bank chief Elvira Nabiullina and the CEO of Russia's largest lender Sberbank, German Gref, to address what the Kremlin called a new "economic reality". (Photo by Jure Makovec / AFP)

Fotó: AFP

A Szlovéniában piacvezető Nova Ljubljanska Banka (NLB) például mindössze 5,11 millió eurót fizetett a Sberbank szlovén üzletágáért, és az ügylettel a teljes eszközállománya 21,6 milliárd euróról 23,3 milliárd euróra nőtt.   

Domagoj Grcevic, az InterCapital Securities elemzője szerint hasonlóan kedvező üzletet kötött a Hrvatska Postanska Banka (HPB), amely 71 millió kunát (9,23 millió eurót) fizetett a Sberbank horvátországi leányáért, aminek nyomán 3,7 milliárd euróról 5,18 milliárd euróra nőtt az eszközállománya, ezzel megközelítette az ötödik helyen álló Raiffeisen-leánybankot.   

Szintén nagyot lépett előre, a szerbiai bankpiac kilencedik helyéről az ötödik helyre az AIK Banka, amely átvette a Sberbank szerb leányát. Talán a legnagyobb piaci ugrást a bosznia-hercegovinai ASA Banka könyvelte el, amely 15 millió boszniai konvertibilis márkás (nagyjából 7,5 millió eurós) bevásárlással a 14. helyről a negyedik helyre rukkolt előre - írta a lap.

Borítókép: Jure Makovec / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva