Salvador Dalí

2017.06.27. 10:46

Kihantolják Salvador Dalí holttestét

A világhírű szürrealista festőművész sírjának felnyitását apasági vizsgálat miatt rendelte el egy madridi bíróság.

Mediaworks Online / MTI

Az 1989-ben elhunyt művészről egy Katalóniában élő 61 éves nő, Pilar Abel állítja, hogy az apja. Abel szerint édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott az 1950-es évek közepén: elmondása szerint szülei akkor ismerkedtek meg, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Dalí barátainál. Abel egy tanút is talált, aki a bíróság előtt igazolta a szerelmi viszonyt.

A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely tavaly kimondta: az apasági teszthez DNS-mintát vehetnek Salvador Dalí halotti maszkjáról. Azonban úgy tűnik, ez nem hozott eredményt, a bíró szerint ugyanis az apaság megállapításához szükség van Dalí maradványainak exhumálására, mivel sem olyan biológiai minták, sem olyan személyes tárgyak nem maradtak fenn, amelyek alapján elvégezhető lenne a vizsgálat.

Pilar Abel ügyvédje, Enrique Blánquez a spanyol sajtónak azt mondta: arra számít, hogy a Spanyolország északkeleti részén, Figueras városában eltemetett művész földi maradványainak exhumálása még júliusban megtörténik.

Pilar Abel azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: ő Salvador Dalí lánya, és ha ez bebizonyosodik, jelentős értékű örökségre tarthat igényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva