Tudomány

2017.07.11. 12:43

Megtalálhatták a gonorrhea ellenszerét

Először bizonyult hatékonynak egy védőoltás a szexuális úton terjedő gonorrhea, vagyis a kankó ellen. A felfedezés azért jelentős, mert a betegségre mindeddig nem létezett ismert gyógyír.

Az új-zélandi tudósok által végzett, nagy létszámú elemzés azt mutatta ki, hogy a fertőzések száma mintegy harmadával csökkent a beoltottak körében – idézi a BBC hírportálja a Lancet brit orvosi hetilapban közölt tanulmányt.

A friss kutatásban használt vakcinát eredetileg agyhártyagyulladás (meningitisz) ellen fejlesztették, nagyjából egymillió új-zélandi fiatalt oltottak be vele 2004 és 2006 között.

Az Aucklandi Egyetem kutatói elemezték a nemi betegségeket kezelő kórházak adatait, és azt találták, hogy a gonorrheások száma 31 százalékkal csökkent a meningitisz ellen oltottak körében. Úgy tűnt, az oltás „keresztvédettséget” nyújtott a gonorrhea kórokozója ellen.

Ez az első eset, hogy egy vakcina hatásosnak bizonyul a gonorrhea ellen. Jelenleg nem tudjuk, hogy működik, ám az eredmények segíthetnek a gonorrheaoltás kifejlesztésében

- magyarázta Helen Petousis-Harris, a kutatók egyike. Bár a kutatásban vizsgált vakcina – a MeNZB – már nincs forgalomban, több összetevője megtalálható egy új oltóanyagban, a 4CMenB-ben.

A gonorrheát a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi elő, védekezés nélküli szexuális aktussal terjed és ha nem gyógyítják, kismedencei gyulladást és meddőséget okozhat, a várandósok is továbbadhatják a magzatnak. A betegség veszélye, hogy a szervezet nem szerez védettséget a kórokozó ellen, akárhányszor kapja is el.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján egyébként évente mintegy 78 ezren kapják el a fertőzést.

A szervezet egyébként a múlt héten közleményben hívta fel a figyelmet a gonorrhea minden antibiotikumnak ellenálló törzseinek megjelenésére. Teodora Wi, a WHO munkatársa elmondta, hogy eddig három olyan esetet jelentettek – egyet-egyet Japánból, Franciaországból és Spanyolországból -, melyek ellen nem volt hatékony antibiotikum. A világszervezet kulcsfontosságúnak tartja a védőoltás kifejlesztését a „szupergonorrhea” megállítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva