Műkincsvédelem

2022.04.17. 07:10

A csendőrség szerezte vissza a 37 éve ellopott festményt

A 16. századi képet 1985-ben lopták el a Firenzéhez közeli Monteripaldi település Szent Mihály templomából, ahol 1970 óta őrizték letétként.

Visitors view Sandro Botticelli's "The Birth of Venus" (L), as floor markings black spots signal social distancing measures, on January 21, 2021 at the Uffizi Galleries in Florence, Tuscany. - The Uffizi Galleries in Florence, a museum famous for its collection of Italian Renaissance masterpieces, reopens on January 21, 2021 under tight security after months of forced closure due to the Covid-19 pandemic. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Vincenzo Pinto

Visszakerült a firenzei Uffizi-képtárba egy 37 éve ellopott 16. századi festmény, amelyre az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya bukkant rá az árverések kínálatát figyelve. A Szent Családot Alexandriai Szent Katalinnal ábrázoló, az Uffizi tulajdonában lévő festményt, egy venetói művész alkotását 1985-ben lopták el a Firenzéhez közeli Monteripaldi település Szent Mihály templomából, ahol 1970 óta őrizték letétként.

A képre a műkincsvadászok udinei székhelyű csoportja a napi rutinmunka közben figyelt fel az interneten egy Milánóban és Rómában is fiókkal rendelkező aukciósház katalógusában. A lopott kulturális javak adatbankjából megerősítést nyert, hogy a 37 éve ellopott festményt kínálják megvételre. A műkincset Rómában foglalták le, és azt a csendőrség hétfői közleménye szerint már át is adták a firenzei képtárnak.

Borítókép: AFP / Vincenzo Pinto

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva