Állatkínzás

2017.07.06. 17:29

Szörnyű körülmények között élnek az elefántok (videó)

Szörnyű körülmények között élnek a turisták szórakoztatására használt elefántok szerte Ázsiában – derült ki a World Animal Protection (WAP) nevű állatjóléti szervezet friss jelentéséből.

A WAP dokumentuma szerint kambodzsai, indiai, laoszi, nepáli, Srí Lanka-i és thaiföldi turistaparadicsomokban nagyjából háromezer elefánt él. Az állatok 80 százalékát rendkívül rossz körülmények között tartják. Thaiföldön például 3000-3200 háziasított ormányos él, közülük mintegy kétezer-kétszáz „dolgozik” a turisztikai szektorban, a vadon élő egyedek száma pedig nagyjából 2500 a távol-keleti országban.

Az állatvédők felhívják a figyelmet arra, hogy az elefántokat leláncolják, amikor épp nem lépnek fel vagy nem lovagolnak rajtuk turisták. Étrendjük szegényes, alig kapnak orvosi ellátást és gyakran tartják őket stresszes környezetben, például betonnal borított területeken, vagy ahol hangos a zene, nagy a forgalom, sok az ember.

Az állatjóléti szervezet szerint 2010 óta 30 százalékkal nőtt az elefántok száma a népszerű turistaparadicsomokban, és több száz állat él rosszabb feltételek között, mint öt évvel ezelőtt.

– Azt akarjuk, hogy a turistákban tudatosuljon: ezeknek az állatoknak a jelentős részét még borjúkorukban elszakítják az anyjuktól, kemény kiképzést kapnak, és életük végéig rossz körülmények között élnek – mondta Szomszak Szoonthornnavaphat, a szervezet thaiföldi munkatársa. – Azt szeretnénk, hogy az elefántokon való lovaglás és az elefántos produkciók helyett olyan elefántbarát tevékenységeket kínálnának a helyiek, mint például az állatok puszta szemlélése – jegyezte meg Jan Schmidt-Burbach, a World Animal Protection szakértője.

A thaiföldi illetékesek tagadják az állatbántalmazási vádakat. Állításuk szerint az ország állatkórházaiban ápolt elefántok többsége nem hanyag gazdáik, hanem betegségek és balesetek okozta sérülések miatt szorul kezelésre.

Hogy az állatvédőknek vagy az elefántok gazdáinak van-e igazuk, talán segíthet eldönteni az alábbi szívszorító videó, amelyhez hasonlót sajnos számosat találunk még a Youtube videómegosztó oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva