68 éves nő

2017.09.06. 15:55

Charles Manson legfiatalabb követője sokadszorra nyújtotta be kegyelmi kérvényét

Az asszonynak szerdán kellett megjelennie a feltételes szabadlábra helyezését vizsgáló illetékes jogi-bírói fórum előtt.

Huszonegyedszerre is benyújtotta kegyelmi kérvényét Leslie Van Houten, Charles Manson hírhedt amerikai sorozatgyilkos egykori legfiatalabb követője, akinek legutóbb 2016 nyarán utasította el a feltételes szabadlábra helyezési kérelmét Jerry Brown kaliforniai kormányzó.

A most 68 éves nőt évtizedekkel ezelőtt különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre. Manson követőjeként az akkor mindössze 19 éves Leslie Van Houten és társai Leno LaBianca kaliforniai kisboltost és feleségét, Rosemaryt gyilkolták meg.

Az asszonynak szerdán kellett megjelennie a feltételes szabadlábra helyezését vizsgáló illetékes jogi-bírói fórum előtt.

A gyilkosságot 1969 nyarán követték el, egy nappal azután, hogy Charles Manson és tettestársai Roman Polanski filmrendező Los Angeles-i villájában vérfürdőt rendeztek, az áldozatok közt volt a művész várandós felesége, Sharon Tate színésznő is.

A LaBianca házaspár meggyilkolásában Manson ugyan nem vett részt tevőlegesen, de jelen volt és ő „irányította” a gyilkosokat, akik először a férjet ölték meg, majd a hálószobába cipelt asszonyt. Leslie Van Houten szorította Rosemary LaBianca fejére a párnát, miközben egyik tettestársa megkéselte az áldozatot. a halott asszonyba Van Houten még – saját bevallása szerint – vagy tizenhatszor belevágta a kést.

Börtönbüntetése éveiben Van Houten főiskolai végzettséget szerzett, a börtönben csoportfoglalkozásokat vezet. Korábban tizenkilenc alkalommal utasították el a feltételes szabadlábra helyezésre vonatkozó kérvényét. A kegyelmi bizottság azonban tavaly azt javasolta, hogy mivel a börtönben az elmúlt évtizedekben mindig mintaszerűen viselkedett, Van Houten megérdemli, hogy szabadon bocsássák.

A végső döntést Jerry Brown, Kalifornia kormányzója mondta ki. Noha Brown elismerte a nő példás magaviseletét és azt, hogy a gyilkosságok idején mindössze 19 éves volt, döntésében azt írta, „nem lehet eltekinteni a rendkívül brutális bűncselekményekben játszott szerepétől és attól, hogy képtelen volt megmagyarázni, miért vett részt tevőlegesen ilyen borzasztó erőszakban”.

Brown emiatt úgy vélte, Van Houten elengedése esetén továbbra is veszélyt jelentene a társadalomra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva