Átláthatóság és elszámoltathatóság

2017.10.03. 10:35

ÁSZ: a Jobbik akadályozza gazdálkodásának ellenőrzését

A Jobbik nem tett eleget az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kérése nyomán az adatszolgáltatási kötelezettségének. A számvevők ezért kedden értesítették az az ügyészséget.

A számvevőszék közleménye szerint az ÁSZ a július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

Az ÁSZ felidézte: augusztus 10-én küldtek tájékoztatást a Jobbik Magyarországért Mozgalom részére arról, hogy kezdje meg a felkészülést az ellenőrzésre, majd tájékoztatták a pártot az ellenőrzés megindításáról. Ezekben az értesítésekben minden esetben tájékoztatták a Jobbikot az adatszolgáltatás teljesítésének rendjéről, valamint arról, hogy mi a lehetséges jogkövetkezménye annak, ha az adatszolgáltatást elmulasztják.

Mivel a párt az adatszolgáltatásnak nem tett eleget, az ÁSZ kedden értesítette az ügyészséget.

Az ÁSZ megjegyezte, hogy mivel a számvevőszék nem hatóság, nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, ezért az ellenőrzések során csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást.

Megjegyezték: a számvevőszék „megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a párt – az elmúlt hetekben a sajtóban közöltekkel ellentétben – a gazdálkodása törvényességének ellenőrzésében nem működik együtt a számvevőszékkel a jogszabályi keretek szerint, ezáltal nem biztosítja az átláthatóságot és elszámoltathatóságot a gazdálkodásában”.

Az ellenzéki párt közleményben reagált. Közlésük szerint teljes mértékben együttműködtek a számvevőszékkel, és a 2015-2016-os évi dokumentumokkal kapcsolatban többször személyesen is egyeztettek a hivatallal. A 2017 első fél évét illető ellenőrzésről azonban nem tudtak, és az az ÁSZ honlapján lévő ellenőrzési tervben sem szerepelt – írták.

Az ÁSZ az MTI megkeresésére azt írta: továbbra is fenntartják, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom – többszöri megkeresés ellenére – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

A közlés szerint az ÁSZ a párt gazdálkodásának törvényességével kapcsolatos adatokat és dokumentumokat kért a Jobbiktól, amely ennek a levélben és helyszínen történt adatbekérések ellenére nem tett eleget. Az ellenőrzés során a helyszíni adatbekérés sem volt eredményes – tették hozzá.

Az ellenőrzés időszakával kapcsolatos kifogásra reagálva az ÁSZ azt írta: a honlapján elérhető a 2017 második félévi ellenőrzési terve, ebben 34. témasorszám alatt található meg a Jobbik szabályszerűségi ellenőrzésének témalapja.

Eszerint törvényi előírás alapján az ÁSZ kétévente ellenőrzi azoknak a pártoknak a gazdálkodását, amelyek rendszeres költségvetési támogatásban részesültek.

„Az ellenőrzés hatóköre kiegészülhet kockázatjelzések alapján, a kockázatértékelés függvényében további lényeges ügyek szabályosságának ellenőrzésével az ellenőrzés megkezdésének időpontjáig” – idézték a témalapot a közleményben. Mindezt nemcsak az ÁSZ nyilvános ellenőrzési terve, hanem a pártnak küldött ellenőrzési program is tartalmazta – fűzték hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva