Elveszett tengeralattjáró

2017.11.25. 07:19

A haditengerészet kizárta a támadást és a titkos küldetést

Semmiféle titkos vagy egyéb különleges küldetést nem hajtott végre a San Juan argentin tengeralattjáró, amely több mint egy hete az utolsó bejelentkezését követően eltűnt – szögezte le pénteken Buenos Airesben a dél-amerikai ország haditengerészetének szóvivője, aki valószínűtlennek tartotta azt a feltételezést is, hogy a tengeralattjárót támadás érte.

Handout picture taken in 2014 and released by the Argentine Navy on November 18 showing submarine ARA San Juan docked in Buenos Aires. Argentina's navy is hunting for one of its submarines which has been reported missing in the South Atlantic with a crew of 44 on board. / AFP PHOTO / ARGENTINE NAVY / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ARGENTINE NAVY / HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP PHOTO/ARGENTINE NAVY

Fotó: Handout

Enrique Balbi az üggyel kapcsolatos napi sajtótájékoztatóján kapta azt a kérdést, miszerint a tengeralattjáró legénységének valamiféle titkos feladata volt-e vagy esetleg valamelyik külföldi ország részéről érhette-e támadás. „Sem titkos, sem más különleges misszióról nincs szó” – felelte a szóvivő, hozzátéve azt is: semmi jel nem utal arra, hogy bármiféle agresszió történt volna.

Ezzel szemben Marta Yánez bírónő, aki a San Juan eltűnésének körülményeit vizsgálja, úgy vélekedett, hogy valamiféle „bizalmas jellegű ügynek” a kellős közepébe került. Nem zárta ki, hogy a tengeralattjáró – mivel a haditengerészet feladata védelmezni Argentína területi épségét – esetleg valóban bizalmas jellegű feladatot látott el. A bírónő egy kérdésre válaszolva semmit sem tartott kizártnak azzal a robbanással kapcsolatban, amit egy hete abban térségben észleltek, ahol három órával utolsó bejelentkezését követően eltűnt a San Juan.

A vizsgálat még csak most kezdődik

– mondta, hozzáfűzve, hogy még várják a haditengerészet részéről a tengeralattjáró küldetésével kapcsolatos információt.

A San Juan nevű, német gyártmányú tengeralattjáró – amelyet 1985-ben állítottak hadrendbe Argentínában, és amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel – november 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé, fedélzetén 44 tengerésszel. Utoljára két nappal később a San Jorge öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, onnantól kezdve azonban semmit nem lehet tudni róla.

Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy szokatlan zajt, „hidroakusztikus anomáliát” rögzítettek három órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezését követően abból a térségből, ahol eltűnt. Később arról számolt be a haditengerészet, hogy olyan információkat kapott, amelyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett. A szonárral rögzített feltűnő jelenséget egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak utóbb értesítette az argentin hatóságokat.

A szóvivő korábban azt mondta: valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Egy későbbi sajtótájékoztatóján azonban már arról számolt be, hogy több forrástól, mások mellett a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetétől (CTBTO) is olyan információkat kapott a haditengerészet, miszerint az említett anomália valóban robbanás volt. Úgy fogalmazott, hogy egy szokatlan, egyszeri, erőteljes, nem nukleáris robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.

Borítókép: AFP PHOTO / ARGENTINE NAVY / HO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva