2018.05.03. 17:17
Tovább vizsgálják a szennyezett fűszerkömény ügyét
Tovább vizsgálódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény ügyében, a hatóság azt már kiderítette, hogy az eddig fellelt őrlemények egyiptomi származásúak voltak - közölte a Nébih csütörtökön az MTI megkeresésére.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálja az április 25-i esetet, amikor atropin tartalmú fűszerköménnyel készült étel fogyasztása miatt ételmérgezés történt egy budapesti étteremben. Ekkor 19-en betegedtek meg, mindannyian fűszerköménnyel ízesített gulyáslevest fogyasztottak. Emellett folyamatban van a fűszerkömény élelmiszerláncon belüli nyomon követése, a termeléstől a csomagoláson át a felhasználásig.
A hivatal laboratóriumában az éttermi és a forgalmazó helyeken vett minták vizsgálata még folyamatban van, de az előzetes eredmények szerint az éttermi gulyásleves-mintája és az egyik forgalmazónál mintázott őrölt köménnyel készült tételek is atropint tartalmaznak.
A Nébih javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez mindenki az őrölt kömény helyett a szemes köménymagot használjon, és felhasználás előtt alaposan nézze át, hogy nem tartalmaz-e szennyeződést.
A hivatal soron kívül további mintákat vett és vesz jelenleg is fűszerkömény-felhasználóknál és -forgalmazóknál, megvizsgálja ezek atropintartalmát.