Iszlamista terror

2021.12.20. 11:14

Az öt évvel ezelőtti terrortámadásra emlékeztek a németek

Ki kell javítani a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás ügyében elkövetett hibákat, mert csak így lehet újra megteremteni az állam intézményei iránti bizalmat – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő vasárnap este az iszlamista merénylet ötödik évfordulóján tartott emlékünnepségen. Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán emlékezett meg a terrortámadásról.

HANDOUT - An undated handout image made available by the Federal Criminal Police Office (BKA) on 21 December 2016 shows photos of the Tunesian terror suspect Anis Amri who is said to have attacked the Christmas market in Berlin with a truck on 19 December 2016. For information, the German Federal Prosecutor has issued a reward of up to ·100,000. (ATTENTION EDITORS: FOR EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH CURRENT REPORTING ON AMRI SEARCH/ MANDATORY ACCREDITATION Photo: -/Bundeskriminalamt/dpa (Photo by DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: Bundeskriminalamt / DPA / AFP

Az igazságügyi miniszter megemlékezésében kitért arra a helyzetre is, ami a terrortámadást lehetővé tette: az illegális bevándorlási helyzetre.

A német főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár emléktemplom körüli Breitscheid téren berendezett karácsonyi vásáron 2016. december 19-én elkövetett brutális támadás Németország békére, szabadságra és demokráciára épülő berendezkedése, az életmódunk ellen irányult – emelte ki a német szövetségi elnök a téren álló világhírű templomban az áldozatok és sebesültek tiszteletére tartott megemlékezésen.

Frank-Walter Steinmeier azt mondta, nem szabad hagyni, hogy ezt a közös szabad életet elvegyék tőlünk.

– Ahogyan az állam kötelessége, hogy határozottan megvédje a nyitott és szabad társadalmat, úgy tekintsük kötelességünknek, hogy összefogjunk, még akkor is, ha egy gyilkos tett fájdalma és dühe elborít bennünket – mondta Frank-Walter Steinmeier az áldozatok hozzátartozói előtt.

Hangsúlyozta, hogy a német történelem legsúlyosabb iszlamista terrortámadása törést, mély szakadékot okozott, azért is, mert megrendítette az állam iránti bizalmat.  A merénylet napján az állam nem tudta betartani a védelemről, biztonságról és szabadságról szóló ígéretét. Ezért az állam adósa az áldozatoknak, a sebesülteknek, a hozzátartozóknak, és köteles kiküszöbölni azokat a hibákat, mulasztásokat és problémákat, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy nem sikerült megelőzni ezt a támadást.

A merénylet óta eltelt öt évben kiderült, hogy történtek hibák, és az államnak ki kell javítania ezeket a hibákat, és folytatnia kell a nyomozást, ha a bűncselekménnyel kapcsolatban új eredmények születnek, mert csak így lehet újrateremteni az emberek bizalmát az államukban – mondta a szövetségi elnök.

A templom körüli karácsonyi vásáron az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt 2016. december 19-én. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal belehajtott a vásárban szórakozó tömegbe. Csaknem száz embert megsebesített, tizenkét embert halálra gázolt. Megölte az elrabolt kamion sofőrjét is. A merényletet követően elmenekült az országból, és néhány nappal később az olaszországi Milánó egyik elővárosában lelőtték rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Borítókép: Anis Amri német körözési hirdetménye / Bundeskriminalamt / DPA / AFP 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva