Védelmet az oltás ad

2022.01.07. 10:19

Merkely Béla: elindult az ötödik hullám

Az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani, de az oltottaknál csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést okoz.

Budapest, 2020. július 1. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szûrés (COVID-19) végleges eredményérõl tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás adhat - közölte a Semmelweis Egyetem rektora pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla azt mondta: elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron variáns okoz. Az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani, de az oltottaknál jellemzően csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést - orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat - okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban.

 

A szakember az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hamis hírek jelentősen rontják az oltási aktivitást, így növelik az esetszámokat és a halálozás valószínűségét, ezért csak hiteles forrásból szabad tájékozódni.

 

A koronavírus elleni oltás az egyedüli megoldás, amellyel a kórházba kerülés valószínűségét jelentősen csökkenteni lehet - hangsúlyozta.

Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva