Tragikus esetek

2022.02.20. 08:52

A terror új formája tartja rettegésben Németországot

Egyre több tartományban történt már hasonló tragédia, összesen 49 embert löktek tavaly vonat elé.

dpatop - 30 July 2019, Hessen, Frankfurt/Main: The sea of flowers, cuddly animals and expressions of condolence on Platform 7 in Frankfurt's main railway station is getting bigger and bigger after an eight-year-old boy was pushed and killed by a man in front of an ICE train the day before. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: dpa Picture-Alliance / AFP

Fotó: Frank Rumpenhorst

49 embert löktek vonat elé tavaly Németországban. Az Exxpress osztrák hírportál a terror új formájának minősítette a számadatot, 2020-ban ugyanis még hússzal kevesebb, 29 ilyen eset történt Németországban – számolt be a Die Welt nyomán a Magyar Nemzet.

A jelenséggel egyre több tartomány kénytelen szembesülni.

Novemberben például egy 37 éves férfit Münchenben löktek a sínekre, a szerelvény áthajtott rajta, egyik lábát amputálni kellett. Ugyanabban a hónapban Hamburgban egy 70 éves idős ember szenvedett sérüléseket, amikor egy 32 éves elkövető a sínekre lökte. Októberben a Baden-Württemberg tartománybeli Freiberg am Neckar vasútállomásának peronján történt hasonló incidens, egy fiatalember a barátnőjével veszekedett, a hozzájuk odalépő, a feszültséget csillapítani szándékozó, 20 éves fiatalembert a sínekre dobta a vitatkozó férfi. Azonban sem ő, sem a másik 48 szerencsétlenül járt ember nem halt meg.

A szövetségi rendőrség statisztikái szerint a korábbi években voltak halálesetek is. Az utóbbi évek legismertebb, egyben legtragikusabb esete hetekig szerepelt a napilapok címlapjain.

Egy 40 éves eritreai férfi 2019 júliusában a frankfurti főpályaudvaron a vonat alá lökött egy anyát és 8 éves kisfiát. Utóbbi a helyszínen életet vesztette, míg az anyát egy idősebb nő mentette meg. Noha az igazságügyi elmeszakértő szerint az elkövető a paranoid skizofrénia tüneteit mutatta, az incidens ismét heves vitát váltott ki arról, hogy milyen hátrányokkal jár a befogadó bevándorláspolitika.

A Die Welt szerint miközben leginkább alkohol vagy kábítószer befolyása alatt lévő, illetve zavart elmeállapotú emberek követnek el ilyen szörnyű bűncselekményeket, figyelemreméltó, hogy az esetek több mint felében külföldi állampolgár volt a tettes.

A lap úgy véli, cselekedeteik mögött társadalmi és kulturális okokat kell keresni, például a beilleszkedési gondokból fakadó jövőkép hiányát.

2015 után láthattuk, hogy egyes bevándorlók pszichológiai problémáit nem kezelték kellőképpen

– mondta a lapnak Martin Rettenberger, a bűnügyi dokumentációs központ, a Kriminologischen Zentralstelle igazgatója, utalva a Németországot is elért 2015–16-os migrációs hullámra. Hozzátette, a sínekre lökött emberek magas száma nyugtalanító. A német vasutak, a Deutsche Bahn és a rendőrség a frankfurti esetet követően arról döntött, hogy 2024-ig 8 ezerről 11 ezerre növeli a térfigyelő kamerák számát a vasútállomásokon.

Eddig nem sok előrelépés történt. A repülőterekhez képest szinte semmilyen biztonsági intézkedést nem vezettek be a vasútállomásokon

– panaszolta Andreas Rosskopf, a GdP rendőrszakszervezet vezetője.

Borítókép: dpa Picture-Alliance / AFP / Frank Rumpenhorst

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva