Orosz-ukrán helyzet

2022.02.15. 20:57

Benkő Tibor: erődemonstráció és párbeszéd együtt teremthet békét

Az orosz-ukrán helyzetben erődemonstráció és párbeszéd kettős egysége teremtheti meg a békét - mondta a honvédelmi miniszter egy háttérbeszélgetésen kedden, Budapesten.

8115325 15.02.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, servicemen and military equipment of South and West Russian military districts leave for Russia as part of the withdrawal after the drills. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)

Forrás: Szputnyik/AFP

Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium

Benkő Tibor részletesen bemutatta a biztonsági környezetet. Felhívta a figyelmet, hogy világszerte romló tendenciák láthatók. Ráadásul a régióban, Magyarország szomszédságában is nyugtalanságra adnak okot az elmúlt időszakban történtek. Kiemelte, hogy a mostani orosz-ukrán konfliktus is rövid idő alatt eszkalálódott.

Benkő Tibor közölte: 

a magyarországi hírszerzési információk nem támasztották alá és a célját sem látták annak, hogy a NATO plusz erőket telepítsen az országba.

"A NATO mi vagyunk" - hívta fel a figyelmet, megjegyezve: Magyarországon jelenleg is két NATO vezetési elem működik. Ezzel együtt úgy fogalmazott: 

Oroszország szándékát nem tudjuk kiszámítani.

 A miniszter a jelentős kihívások között említette még az észak-afrikai, közel-keleti instabil államokat, a terrorizmust, a migrációt, a hibrid hadviselést, a kibertámadások veszélyét. Kiemelte azt is, hogy tudósok szerint a következő évtizedekben a járványok kora jöhet.

Kitért arra is, hogy a NATO által megjelölt két fenyegetettségi irány - keleti és déli - metszéspontja Közép-Európában van. Magyarországot mindkettő érintheti, így jelentős kihívásokkal kell szembenézni.

Benkő Tibor felidézte, hogy 1989 óta milyen változásokon ment keresztül a magyar haderő. Azóta volt átszervezés, reform, felülvizsgálat, amelyek következtében csökkent a Magyar Honvédség képessége.

Mint mondta: 2015-ben tudtak elindulni a "lejtő aljáról", és az első lépések között emelték az akkor már 2002 óta változatlan illetményeket. Ezzel tudták megállítani, majd stabilizálni és növelni a honvédség létszámát - mondta, kiemelve: 2016 óta emelkedik a honvédség létszáma, és olyan vonzóvá vált, hogy meg is tudják tartani a katonákat.

 A miniszter részletesen bemutatta a honvédelmi és haderőfejlesztési program eddigi eredményeit, jövőbeli célkitűzéseit. Ezek között is kiemelte a hazafias honvédelmi nevelést. Elmondta, hogy a Honvéd Kadét programban már országszerte száz iskolával kötöttek szerződést, ezen felül tizenkilenc egyetemmel is együttműködnek.

Benkő Tibor felidézte: korábban honvédelmi államtitkárként Vadai Ágnes 2009-ben "maga ismerte el", hogy a honvédséggel együtt a honvédséget érintő társadalmi morált is sikerült leamortizálni, ezért hozzá kellene kezdeni a haderőfejlesztéshez. 

A miniszter megjegyezte: "nem csoda", hiszen laktanyákat zártak be, felújított technikai eszközöket adtak el, csökkentették a honvédség létszámát és az utolsó katonai középiskolát is bezárták.

A miniszter kitért a Vadai Ágnes DK-s képviselő által minap ismertetett ellenzéki honvédelmi programra is. Benkő Tibor több pontot is felsorolt, amelyet az ellenzék kormányra kerülése esetén bevezetne, holott - mint megjegyezte - azok már évek óta léteznek. Ilyen például a lakhatási támogatás, az egészségkárosodási támogatás, a kibervédelmi képesség is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva