Blaszfémia

2022.02.02. 17:20

Épphogy elkezdődött, máris kereszténygyalázásba torkollott a Sanremo-i fesztivál

Már a Vatikán is tiltakozott a jelenet miatt.

Achille Lauro attends the red carpet of the movie "Anni Da Cane" during the 19th Alice Nella Città 2021 at on October 19, 2021 in Rome, Italy. (Photo by Luca Carlino/NurPhoto) (Photo by Luca Carlino / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: Nurphoto/AFP

Fotó: Luca Carlino

Alig kezdődött el a Sanremo-i dalfesztivál, máris botrányoktól hangos. A rendezvény idén is a blaszfémia és az ideológiai csatározások kirakatává vált, ahogy már a korábbi években is – írja a Magyar Nemzet. 

Kedd este Achille Lauro énekes lépett az Ariston színpadára Vasárnap című dalával. Mutatványa végén a katolikus szentséget idézve egy kagylónyi vizet öntött a fejére szimbolikusan megkeresztelve önmagát. A Vatikán azonnali tiltakozott. „Elég a blaszfém tartalmakból”-  üzenték a pápai államból. 

Gianfranco Ravasi bíboros a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke dörgedelmes üzenetet tett közzé Twitter fiókjában. „A keresztség szentsége Isten legszebb, legmagasztosabb adománya. A kegyelem, a felkenés a megvilágosítás, a halhatatlanság, az újjászületés szimbólumai, a legértékesebb dolog a kereszténység számára - írja Ravasi bíboros. A felháborító jelenet láttán azonnali tiltakozó közleményt bocsátott ki Antonio Suetta Ventimiglia - San Remo püspöke is. Az egyházmegye vezetője a korábbi évek botrányaira hivatkozva még a dalfesztivál elkezdése előtt felszólította szervezőket, fellépőket és műsorvezetőket a katolikus hagyományok tiszteletben tartására. Szavai azonban süket fülekre leltek.

A provokáció és a blaszfémia idén sem hiányzik az Ariston színpadáról. 

Szomorú és szégyenteljes képsorokkal nyit a 2022-es olasz dalfesztivál is, amelynek egy ideje bevett szokása a közszolgálati televízió képernyőjén megszégyeníteni a keresztény szimbólumokat

 - tette közzé szerda reggel tiltakozó  közleményét Ventimiglia. Már a legelső énekes fellépésében meggyalázta, nevetség tárgyává tette a katolikus hitvilág számára kiemelkedő fontosságú szentséget. A gospel kórus és a dal címe (Vasárnap) egyértelmű utalásokat tett az Úr napjára, melyet a keresztények számára a feltámadás napja. Mindezt a jóízlést sértő gesztusok kíséretében vitte színpadra. Művészi talentumok hiányában a botrányos provokációkon keresztül éri el, hogy közbeszéd témája lehessen. A püspök azt is hangsúlyozza közleményében számos megsértett hívő nevében is szól, akik kénytelenek elviselni a hitük ellen elkövetett folyamatos támadásokat. Szerinte a köztelevíziónak nem szabad hasonló helyzeteket teremtenie és megengednie.  A főpásztor tiltakozásában felhívta a figyelmet arra a veszélyre is, hogy a fellépők provokatív magatartása helytelen mintát közvetít a fiatal nemzedékek számára. 

Tisztában vagyok azzal, hogy az egyengondolkodástól átitatott média figyelmen kívül hagyja szavaim, de biztos vagyok abban, hogy tiszta szívű és bátor hívek ellenállnak a kereszténység elleni aljas támadásoknak

 - zárta közleményét a főpásztor.

Szégyenletes - jegyzi be Twitter fiókjába Lucio Malan, az Olasz Testvérek párt szenátora, hangsúlyozva, hogy az istenkáromló tartalmat az állampolgárok által finanszírozott köztelevízióban sugározzák. „Achille Lauro a keresztség szentségét gyalázza, miközben a gospel kórus Alleluját énekel. Ők azok, akik tiszteletet és elfogadást követelnek” - utal az ellentmondásokra Malan szenátor.

A Sanremo-i dalfesztivál embertelen ideológiák, a drogfogyasztás és a gender propaganda kirakatává vált az elmúlt évek során

 - kommentálja Simone Pillon a Liga szenátora az eseményt. Az Ariston színpadán a műsorvezető Amadeus oldalán felvonuló női ikonok között egy női ruhába öltözött férfi, Drusilla Foer (Gianluca Gori női alteregója) is megjelenik.  A kettős személyiség az LMBTQ-jogokért vívott csaták szimbolikus alakja, aki már többször is felszólalt az azonos neműek házasságáért és az egynemű családok örökbe fogadásáért. A kannabisz legalizálásáért kampányoló Ornella Muti színésznő is tiszteletbeli vendégként jelenik meg a neves eseményen.  Felszólalásában azt állította, hogy az illegális kábítószerkereskedelem és a nehéz drogokhoz felhasználásának visszaszorítását eredményezné a kannabisz házi termelésének és használatának engedélyezése.  „Fogalma sincs miről beszél, hatalmas butaságokat állít” - kommentálja a Hajrá Olaszország szenátora Maurizio Gasparri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva