Ukrán válság

2022.02.28. 06:51

Miért foglalták el az oroszok a csernobili atomerőművet?

Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szerint lehetetlen azt mondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos az oroszok teljesen értelmetlen támadása után.

Image grab from a video released by Russian Defense Ministry on Saturday Feb 26, 2022 purportedly shows Russian soldiers monitoring the radioactive reading at the Chernobyl Nuclear Power Plant in Pripyat, Ukraine, after seizing the compound in the first day of invasion. The decommissioned Chernobyl nuclear power plant is being jointly guarded by units of the Russian Airborne Forces and military personnel of the National Guard of Ukraine, the Russian Defense Ministry claimed on Saturday. It wasn't possible to immediately verify the information. The statement from the Russian Defense Ministry also claimed that the power plant personnel continued to monitor the radioactive situation and that the established control levels (of radiation) are not exceeded. Ukraine's nuclear agency and interior ministry said on Friday (February 25) they were recording increased radiation levels from the defunct Chernobyl nuclear power plant, which Russian forces captured the plant and its surrounding exclusion zone. Russian Defense Ministry spokesperson Igor Konashenkov said on Friday that the Chernobyl nuclear power plant was entirely under the control of Russian airborne troops and that the Ukrainian military and service personnel remain on its territory to ensure radioactive security against nuclear provocations. There was no corroboration of such cooperation from the Ukrainian side. Konashenkov insisted that radiation levels in the area have remained normal. (Russian Defense Ministry/EYEPRESS) (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)

Fotó: EyePress via AFP

Orosz erők elfoglalták a csernobili atomerőművet

– közölte csütörtökön Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Az orosz invázió első napján történt eset után a tanácsadó hangsúlyozta: Lehetetlen azt mondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos az oroszok teljesen értelmetlen támadása után. Hozzátette: „Ez az egyik legsúlyosabb fenyegetés ma Európában.” Korábban Volodimir Zelenszkij a Twitteren azt írta: „A védelmi csapataink az életüket adják, hogy az 1986-as tragédia ne ismétlődjön meg. Ez most már egy háborús hadüzenet egész Európa ellen.” 

Mint ismert, az említett harminc kilométeres, lakatlan zóna Ukrajnában található és Belaruszba is jócskán átnyúló, a csernobili atomerőmű-baleset után kitelepített terület, melyet az 1986-os katasztrófa utáni radioaktív kihullás a legnagyobb mértékben szennyezett. Szombaton pedig már az orosz hadsereg nyilvánosságra hozott képeket az elfoglalt csernobili atomerőműről. Sajtóhírek szerint a moszkvai védelmi minisztérium által közzétett képeken orosz katonák járőröznek az óriási szarkofágba zárt üzemben, fekete egyenruhába öltözött mesterlövészek járják a területet és egy tank is parkolt a környéken. Az al-Arabíja hírportálnak nyilatkozó egyik katona úgy fogalmazott: a sugárzás szintje „ellenőrzés alatt áll” – számol be róla a Magyar Nemzet.

Ennek ellenére egy nappal korábban, pénteken Ukrajna közölte, hogy a sugárzás szintje megemelkedett, amióta az orosz csapatok elfoglalták Csernobilt. Erről honlapján az Ukrajnai Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelőség (SNRIU) is beszámolt, mint írják, a zónában a gamma-sugárzás kontrollszintje megemelkedett.

Szakértőik szerint ez a talaj felső rétegének megbolygatása miatt történt, amely abból ered, hogy nagyszámú katonai jármű haladt át a zónán, és a por miatt megnőtt a légszennyezettség is.

Hozzáteszik, hogy a csernobili nukleáris és egyéb létesítmények állapota változatlan. Mindenesetre az ukrán hatóságok közölték, hogy értesítették az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségét, miszerint elvesztették az irányítást az erőműből származó erősen radioaktív fűtőelemek felett. Az ENSZ ezután igyekezett megnyugtatni a közvéleményt: nukleáris felügyelete szerint a sugárzás szintje „nem jelentett veszélyt”. 

Ugyanakkor az ABC Newsnak nyilatkozó Kate Brown, a Massachusetts Institute of Technology  professzora nem adott megnyugtató választ az esetre, úgy véli: „A hagyományos háború és az atomenergia nem jó kombináció.” A kutató, aki több mint 15 éve foglalkozik Csernobil tanulmányozásával, úgy fogalmazott: „Az atomenergia biztonságot, stabilitást és békét igényel. Ha bármilyen katonai tevékenység megbolygatja, az radioaktivitást bocsáthat ki a tilalmi zóna erdős területeiről, ami aztán továbbterjedhet”.

A nukleáris háború félelmei is felsejlettek az eset kapcsán, de az ukrán külügyminiszter igyekezett megnyugtató választ adni erre:

Ukrajnának nincs nukleáris fegyvere. Felelős tagjai vagyunk az atomsorompó-szerződésnek

 – emelte ki Dmytro Kuleba mikroblogján.

Ha ez így van, akkor miért kell egyáltalán az oroszoknak Csernobil? Szakértők szerint stratégiai szempontok és nem nukleáris fenyegetés áll a háttérben. A Reutersnak nyilatkozva Jack Keane nyugalmazott amerikai tábornok úgy vélte, 

hogy a csernobili erőműnek nincs semmilyen katonai jelentősége, itt az számított elsősorban, hogy minél gyorsabban elérjék az orosz csapatok Kijevet, ugyanis ez a leggyorsabb és leglogikusabb út az ukrán főváros irányába. 

Viszont Ukrajnának van további négy – zaporizzsjai, rivnei, a hmelnickiji és a dél-ukrajnai – erőműve, három közelében pedig már ott vannak az orosz csapatok. 

Borítókép: Orosz katona méri a sugárzás mértékét Csernobilban (Fotó: Europress/AFP)

Címkék#csernobil
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva