Érthetetlen ötlet

2022.03.01. 19:57

Ukrajna nem kap európai vadászgépeket az oroszok elleni harcban

Cáfolták a kormányok Josep Borrell kijelentését, miszerint hetven gépet küld Ukrajnának három uniós tagállam.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ukrán parlament arról adott hírt hétfőn, hogy Lengyelország, Bulgária és Szlovákia összesen hetven harci repülőgépet adna Ukrajnának, Lengyelország pedig a területén lévő légibázisairól lehetővé tenné ukrán pilóták felszállását is. Sajtóértesülések szerint hétfőn már ukrán pilóták is érkeztek Lengyelországba, hogy felvegyék az adományozott katonai gépeket – írja a Magyar Nemzet.

– Bulgária nem ad Ukrajnának vadászgépeket

– cáfolta a jelentéseket Kiril Petkov bolgár miniszterelnök, aki arról is beszámolt, országának kevés repülőgépe van, és még az alkatrészek szállítása is problémát okoz.

– Teljesen abszurd, hogy ebben a pillanatban adjunk nekik – szögezte le a kormányfő, hangsúlyozva, fegyvereket sem exportáltak Ukrajnába, és Kijevből nem is érkezett erre vonatkozó hivatalos kérés. Hozzátette: ha mégis sor kerülne katonai logisztikai támogatásra, az az Európai Unión és a NATO-n keresztül fog történni. Petkov ugyanakkor említést tett arról, humanitárius segélyekkel igyekeznek segíteni az ukrajnai civileket. A segítségnyújtás keretében Bulgária ruhákkal, cipőkkel, sátrakkal és takarókkal teli teherautókat küld a kelet-európai országba, azonban a kormányfő elmondta, még ennek a műveletnek a megszervezése sem egyszerű feladat.

– A határig könnyű eljutni. De hogyan magyarázod meg, hogy a teherautóban csak takarók vannak, és nem valami más?

– magyarázta Petkov. A bolgár vezetés továbbá arról is döntött, gyorsított eljárásban tervezik kiadni a Bulgáriába érkező ukránoknak a munkavállalási vízumot. Petkov hétfői közleménye szerint eddig 190 bolgár állampolgárt menekítettek ki Ukrajnából.

– Szlovákia nem tervez semmi ilyesmit. Sőt az ukránok még csak nem is kérik ezt tőlünk

– reagált Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a híresztelésre, miszerint MiG–29-es típusú vadászgépeket küldenek Ukrajnába.

Hozzátette, a kormány valóban tárgyal arról, hogy eladnák a szóban forgó gépeket, ugyanakkor felelőtlenségnek tartanák, ha ezeket bármiféle kompenzáció nélkül odaadnák bárkinek. A politikus kedden ismertette, meghaladta az ötvenezret a Szlovákiába érkezett ukránok létszáma, ugyanakkor azt még nem tudni, hogy maradnak-e az országban. Hozzátette: a menekültek mintegy húsz százalékának van szüksége szállásra, többségük azonban csak egy éjszakát tartózkodik a számukra felállított létesítményekben.

– Messze vagyunk még a csúcstól – vélekedett Nad, aki még több menekültre számít a szomszédos országból. A szlovák lakosság egy része attól tart, csatlakoznia kell majd az ukrajnai harcokhoz, mások viszont önként csatlakoznának az ukrán erőkhöz. A kormány azonban felhívta az emberek figyelmét, hogy a törvények értelmében a szlovákoknak tilos külföldi harcokban részt venniük.

– A NATO, ezen belül Lengyelország sem küld repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba, amelynek az észak-atlanti szövetség nem részese

– jelentett ki egybehangzóan Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közös lengyelországi sajtótájékoztatójukon.

Újságírói kérdésre válaszolva Stoltenberg elmondta, a katonai tömb kiáll Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küld neki. Hangsúlyozta azonban, hogy nem akarnak a konfliktus részese lenni, ezért nem áll szándékukban bármilyen fegyveres erő küldése Ukrajnába, és repülőgépeket sem irányítanak az ukrán légtérbe. A főtitkár nyilatkozatát Duda is megerősítette.

Borítókép: Lengyel MIG-29-es Malborkban 2021. augusztus 27-én Anadolu Agency via AFP / Cuneyt Karadag

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva