Tíz és tizennyolc év közötti fiúk

2022.04.01. 16:18

Mintegy száz gyermek eltűnt Szíriában az Iszlám Állam támadása után

Független ENSZ-szakértők mély aggodalmukat fejezték ki pénteken legalább száz kiskorú miatt, aki januárban tűnt el az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik szíriai börtön ellen intézett támadása után.

Forrás: AFP

Fotó: Delil SOULEIMAN

Nemzetközi emberi jogi szervezetek januárban azt állították, hogy mintegy hétszáz fiút tartottak fogva az északkelet-szíriai Haszeke város Gvajran nevű negyedében található, a szíriai kurd erők kezén lévő börtönében, amelyet az IÁ fegyveresei megostromoltak.


Mélységesen aggódunk amiatt, hogy a januári támadás óta e fiúk  közül legalább száznak a sorsa és a tartózkodási helye ismeretlen – írták közleményükben az ENSZ-szakértők.


Dzsihadisták tucatjai vették ostrom alá a gvajrani börtönt, hogy kiszabadítsák a harcostársaikat. Több napig tartó harcok után, amelyekben több százan estek el, a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ismét az ellenőrzése alá vonta a börtönt.


A fogvatartott tíz és tizennyolc év közötti fiúk dzsihadisták és más gyanús elemek hozzátartozói voltak, akiket dzsihadisták gyermekei részére kialakított táborból szállítottak a börtönbe.


A szakértők felszólították a kurd hatóságokat, tegyék lehetővé, hogy a segélymunkások akadálytalanul eljussanak minden, börtönben tartott kiskorúhoz. Kiemelték, hogy a szökés közben sok fiú súlyosan megsebesült, és nem kapott megfelelő ellátást.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni  aktivista szervezet szerint a támadáskor sok fogvatartott elmenekült.

Borítókép: illusztráció (Delil Souleiman/AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva