Megint a régi nóta

2022.04.05. 09:21

Uniós biztos: élesíthető a jogállamisági mechanizmus Magyarországgal szemben

Mindössze napokkal a magyar országgyűlési választások után már be is lengették a jogállamisági vita folytatását.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelõs tagja részt vesz az Európai Unió csalás elleni programjáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. április 29-én.

Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

– Az Európai Bizottság nem tétlenkedik Magyarország esetében, kész élesíteni a jogállamisági mechanizmust az országgal szemben – erről Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa beszélt a Tiroler Tageszeitung nevű lapnak. Az osztrák uniós biztos elmondása szerint mind Magyarország, mind Lengyelország esetében problémákat lát, például az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció terén – írja a Magyar Nemzet.

A nyilatkozatban Hahn határozottan elutasította a felvetést, miszerint az ukrán menekültek nagy száma, a befogadásukkal járó kihívások miatt az Európai Bizottság „megkímélné” a keleti tagállamokat, főként Lengyelországot.

– Lengyelország az ukrán menekültek befogadása terén nyújtott teljesítményét el kell ismerni, de ez nem jelentheti, hogy engedményeket kap a jogállamiság terén – összegezte a biztos.

A lap a magyarokkal szemben indítandó eljárással kapcsolatosan megjegyzi, hogy a vasárnap megtartott országgyűlési választás is a brüsszeli testület kivárását eredményezte. Utóbbiról többször írtunk: még uniós biztosok elmondása szerint is a választási folyamatba való beavatkozásnak minősült volna, ha még a voksolás előtt élesítik az egyes uniós források befagyasztását eredményezhető mechanizmust.

Az amerikai Bloomberg hírcsatorna pedig márciusban szellőztette meg, hogy Brüsszel az ukrán háborúra való tekintettel kivárhat a jogállamisági mechanizmussal: a büntetőintézkedések foganatosítása kockázatos lenne egy olyan időszakban, amikor az EU-államok az egekbe szökő energiaárakkal, az orosz–ukrán háború gazdasági következményeivel, valamint a blokk területére áramló menekülttömeggel is birkóznak. Bizottsági forrásokra hivatkozva azt is megírták, hogy sem a magyarok, sem a lengyelek esetében nem betonbiztosak jogilag a bizottsági érvek, márpedig ezt az integrációtörténeti jelentőségű lépés megkövetelné.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján az illetékes szóvivő egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy küszöbön lenne a jogállamisági mechanizmus élesítése.

Borítóképünkön Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva