Farizeus

2022.07.22. 07:09

A tűzzel játszik Gyurcsány Ferenc

Utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír és a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik – mondta ifj. Lomnici Zoltán arról, hogy a kata módosítása miatti tiltakozás ürügyén Gyurcsány Ferenc lázadást emleget és a hatalom átvételére tesz ködös utalásokat. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt.

Forrás: Dunántúli Napló / Löffler Péter

Gyurcsány Ferenc újabb lázadást vizionáló megnyilatkozása egy jogszabályok megtartására és megtartatására esküt tevő vezető ellenzéki politikushoz is méltatlan, súlyosan felelőtlen és bizonyos körülmények esetén bűncselekményt is megvalósíthat – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek.

A Századvég jogi szakértője rámutatott:

az Emberi jogok európai egyezménye szerint a véleménynyilvánítás korlátját képezi egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság, a területi sértetlenség, a közbiztonság, a zavargás vagy bűnözés megelőzése.

Felbujtásnak is minősülhet

– Minden esetben azt kell megvizsgálni, hogy egy ilyen tartalmú megnyilatkozás alkalmas-e olyan tömegzavargás előidézésére, amely az Országgyűlést, az államfőt, a bíróságokat vagy éppen a kormányzatot alkotmányos jogkörében erőszakkal vagy ezzel fenyegetve akadályozza, amely esetben így megvalósul a lázadás bűncselekménye

– idézte a Btk. vonatkozó passzusát az alkotmányjogász. Hozzátette: vizsgálható a későbbi ilyen cselekmények bekövetkezése és egy nagy nyilvánosság előtti felszólítás közötti ok-okozati összefüggés büntetőjogi szempontból, illetve utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír és a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik.

– Különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt ellenzéki politikusok aktív közreműködésével vagy támogatásával – zárta gondolatait ifj. Lomnici.

Mire készülnek?

Ismert: a kisadózó vállalkozók tételes adója, azaz a kata módosítása ­miatti tiltakozás ürügyén Gyurcsány Ferenc rendre lázadást emleget, a hatalom átvételére tesz ködös utalásokat, illetve útszéli stílusban sértegeti Orbán Viktort. „Nem kétséges: a végén veszíteni fog. A valóság megmutatja, ki az úr a háznál. És nem Orbán. Iszonyatos lesz az ébredés” – írta a napokban a bukott miniszterelnök.

A teljes írás ITT olvasható.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc / Dunántúli Napló / Löffler Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva