"Van, ami örök"

2022.07.18. 13:36

Kedden kezdődik a Bálványosi Nyári Szabadegyetem

A vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozat több mint négyszáz közéleti és szórakoztató programmal várja az érdeklődőket.

Tusnádfürdõ, 2019. július 27. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2019. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

"Az élet örök értékeihez és a tábor hagyományaihoz ragaszkodás jegyében "Van, ami örök" mottóval kedden kezdődik meg az erdélyi Tusnádfürdőn a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány Tusványosként emlegetett, vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata több mint négyszáz közéleti és szórakoztató programmal várja az érdeklődőket.

A Tusványos egyedi színfolt a nyári rendezvénykínálatban, három évtizedes fennállása pedig azt igazolja, hogy igény van a közéleti és politikai témákat kulturális programokkal és szórakozási lehetőséggel ötvöző székelyföldi rendezvényre - magyarázta az MTI-nek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse. A szervezők ezért nem feltétlenül az újításokra összpontosítanak, hanem inkább arra, hogy a Tusványos az maradjon, amiben egyedi és amiért törzsközönsége megszerette.

A mindenkori újdonságot az időszerű politikai témák adják, amelyeket a programfelelős idén négy témakörbe csoportosított. Az első a háború és következményei, a második a gazdasági helyzet és a válságkezelés, a harmadik Európa jövője, kilátásai, a negyedik pedig "minden, ami nemzetpolitika".

Idén sem marad el a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetőinek péntek délelőtti nemzetpolitikai kerekasztala, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke tart előadást, valamint válaszol a közöség kérdéseire, a fórumon pedig a szabadegyetem egyik alapítója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke lesz a moderátor - sorolta Sándor Krisztina.

Idén 47 partnerszervezet 27 helyszínen szervez programokat, ezek között újdonságok is vannak, mivel egyes előadósátrak átalakultak, a számukat ugyanis a helyszűke miatt nem lehet már növelni. A programfelelős a Magyar Kultúra sátrat emelte ki az új helyszínek közül, valamint a Buzánszky Jenő-sportteraszt, ahol sok jeles magyar sportolóval, olimpikonnal és Marco Rossival, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával is találkozhatnak az érdeklődők. A részletes program a tusvanyos.ro honlapon található, és mobilalkalmazással is elérhető.

A Tusványost a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos egészségügyi korlátozások, illetve bizonytalanságok miatt sem 2020-ban - a 30. évfordulón - sem 2021-ben nem lehetett megszervezni. A kétéves kihagyás után a szabadegyetemi előadások tematikájában sem lehet eltekinteni a világjárvány következményeitől, mint ahogy attól sem, hogy Romániában éppen felfelé ível a járványgörbe hatodik hulláma. Sándor Krisztina szerint azonban a román hatóságok semmilyen ezzel kapcsolatos intézkedést nem kértek a szervezőktől a megszokott közegészségügyi elvárásokon, a szervezőktől igényelt családorvosi igazolásokon kívül.

Egy másik - immár "örökös" - szervezési aggály az, hogy a fenyőerdők által körülvett Tusnádfürdőre már évek óta bejárnak kukázni a vadászati tilalom óta elszaporodott medvék. Sándor Krisztina szerint a polgármesteri hivatal, a vadőrök, a csendőrök fel vannak készülve a helyzet kezelésére, jónéhány medvét el is vittek, de semmi garancia nincs arra, hogy a nagyvadak nem térnek vissza.

Csak azt tudják javasolni a rendezvény résztvevőinek, hogy vigyázzanak egymásra, ne menjenek hajnalban egyedül a szálláshelyükre, mert akkor a legvalószínűbb, hogy medvével találkoznak, ha pedig ez mégis bekövetkezik, akkor ne etessék a vadat, ne próbáljanak közös szelfit készíteni vele, hanem kerüljék ki és hívják a 112-es sürgősségi számot.

Bár a Tusványos alapítóinak gyermekei is felnőttek már és a politikára összpontosító médiaérdeklődés félrevezető lehet, a Tusványos mindmáig megőrizte diáktábor jellegét, ahol a közélet iránt még nem túl fogékony fiatalok is számos érdekes rendezvényt, szórakozási lehetőséget találnak - mutatott rá programfelelős. A legtöbb fiatal a sátortábort választja, de sokan magánházak udvaraiba kérezkednek be sátraikkal. A Tusványosra a belépés ingyenes, csak a délután négy óra után - tehát kifejezetten "bulizni" - érkezőknek kell alkalmanként harminc lejt (2400 forint) fizetniük a karszalagért, 120 lejért pedig a teljes hétre érvényes "koncertbérlet" is vásárolható.

A Tusványos egyszerre fesztivál és szabadegyetem, amely a Fidesz és az erdélyi jobboldali beállítottságú magyar ifjúsági mozgalmak partnerségéből jött létre az 1990-es évek elején. A nemzetpolitikai témákat boncolgató bálványosi szabadegyetem 1997-ben költözött Tusnádfürdőre: a két településnév összevonásából huszonöt éve kapta a rendezvény a Tusványos nevet. A politikai fórum Tusnádfürdőn diáktáborral egészült ki, amely számos ifjúsági rendezvénnyel bővítette a programkínálatot, és megalapozta a szervező csapat folyamatos megújulását.

A "nulladik napi" koncertekkel - a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Tankcsapda fellépésével - kedden este kezdődik a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozata, a szakmai-közéleti programok hivatalos megnyitójára szerda délelőtt kerül sor. A hét folyamán a Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is fellép a 31. Tusványoson.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva