Figyelmeztetés

2022.08.02. 14:37

Peking szerint a tűzzel játszik Washington

Ma este érkezhet Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke Tajvanra.

Tajpej, 2022. augusztus 2. Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök tervezett tajvani látogatásáról szóló beszámoló egy internetes híroldalon 2022. augusztus 2-án. A tervek szerint ezen a napon érkezik Tajvanra az ázsiai körutat tevõ Pelosi, és a látogatás miatt kiélezõdött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Fotó: Ritchie B. Tongo

Peking figyelmeztetése ellenére mégis ellátogat Tajvanra kelet-ázsiai útja során Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke

– számolt be a TVBS tajvani hírcsatorna és a CNN amerikai hírcsatorna hétfőn.

Noha a házelnök hivatalos programjában nem szerepelt a tajvani kitérő, a híradások szerint Pelosi kedd este érkezhet a sziget fővárosába, Tajpejbe, szerdán pedig a parlamentbe látogathat. Amennyiben a hírek igazak, ez lenne az első amerikai házelnöki látogatás Newt Gingrich 1997-es utazása óta - írja a Magyar Nemzet.

Ez durva beavatkozás lenne Kína belügyeibe, ami nagyon súlyos következményekkel járhat

– figyelmeztetett tegnap Csao Licsian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Pelosi látogatására ráadásul a Peking és Washington között egyébként is romló viszonyok közepette kerülne sor. A házelnök tajvani útja ellen egyre erőteljesebben tiltakozott Kína, múlt héten telefonbeszélgetés során figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai államfő Joe Biden amerikai elnököt: „aki a tűzzel játszik, megégeti magát, reméljük, ezt az Egyesült Államok is belátja” – fogalmazott a kínai elnök.

Peking Kína egyik tartományának tekinti Tajvant, és az államfő korábban arról is beszélt, nem zárja ki, erőszakot alkalmazzon annak érdekében, hogy elfoglalja Tajvant. Helyi hírportálok azt írták, hogy a hadsereg agresszív választ adna Pelosi tajvani útjára.

Borítókép: Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tervezett tajvani látogatásáról szóló beszámoló egy internetes híroldalon 2022. augusztus 2-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva