Antifa

2024.06.03. 19:53

Ilaria Salis apja szerint Olaszországba vagy Németországba kell áthelyezni a lánya elleni bírósági eljárást

Ilaria ártatlanságának bizonyítása érdekében Magyarországról Olaszországba vagy Németországba kell áthelyeztetni a bírósági eljárást – hangoztatta a budapesti házi őrizetben lévő olasz antifa aktivista apja, Roberto Salis, aki az európai parlamenti választásokon az olasz baloldal színeiben jelölt lánya helyett kampányolt hétfőn.

MW

Antifa-ügy, Az elsőrendű vádlott az olasz Ilaria Salis

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

Roberto Salis azt mondta, hogy a házi őrizet elérése után a következő lépés Ilaria megválasztása lesz az Európai Parlamentbe. 

Kijelentette, hogy 

lánya esetleges európai parlamenti képviselőként sem akarja megkerülni az ellene zajló bírósági eljárás lezárását. 

„A magyar igazságszolgáltatástól nincs mit kérni, tudomásul vettük, hogy (a lányommal szemben) politikai eszközként felhasznált per zajlik. Ilariát meg kell szabadítani az igazságtalanságtól, melyet elszenved. Ő bizonyítani akarja ártatlanságát, így meg kell találni a módját, hogy a bírósági tárgyalást Olaszországba vagy Németországba helyezzük át annak érdekében, hogy teljes mértékben bizonyítani lehessen, hogy semmi köze a vádban szereplő cselekményekhez” – hangsúlyozta Roberto Salis. 

Ilaria Salis és társai a vád szerint súlyos sérüléseket okoztak, amikor Budapest utcáin emberekre támadtak. Az olasz állampolgárt tavaly februárban tartóztatták le, május 23-tól pedig házi őrizetbe helyezték. 

A következő bírósági tárgyalást szeptemberre tűzték ki. 

Az antifa aktivistát a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) olasz pártkoalíció az európai parlamenti választásokon listavezetőként jelölte az északnyugat-olaszországi körzetekben, valamint Szicíliában és Szardínia szigetén. 

A kampányt lánya helyett Roberto Salis folytatja: hétfőn Bolognában az AVS rendezvényén nyilatkozott újságíróknak. Úgy vélte, lánya a börtönben töltött tizenhat hónap után „a házi őrizetben jobban van, és csak most kezdi megérteni, mi történt vele, (...) most kezdi ismét kézbe venni a sorsát”. 

Az apa hangoztatta, hogy lánya a magyarországi börtönben „kizárólag Orbán (Viktor miniszterelnök) propagandáját hallhatta a magyar televíziós híradókból, melyekből az elején egy szót sem értett”. Roberto Salis azt mondta, hogy lánya nem tudott az amerikai egyetemisták palesztinbarát tüntetéseiről sem, „mivel ezek a hírek nem szerepelnek a magyar sajtóban”. 

„Lányomat antifasiszta tüntetés miatt tartóztatták le Magyarországon, ahol a jogállam léte megkérdőjeleződött” – jelentette ki Roberto Salis. 

Ahhoz, hogy az AVS jelöltjei bejussanak az Európai Parlamentbe, a pártszövetségnek országosan négy százalék felett kell teljesítenie. 

Nicola Fratoianni, az AVS elnöke korábban úgy nyilatkozott, Ilaria Salist „biztosan megválasztják, és tömegesen fognak rá szavazni”. 

Az AVS-ben felmerült, hogy ha a szövetség más jelöltjei több szavazatot kapnak, mondjanak le azokról Ilaria Salis javára, hogy a nő biztosan bejusson az Európai Parlamentbe, de ezt a kezdeményezést a többi jelölt elvetette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva