Miniszterelnöki interjú

2024.06.14. 07:18

Orbán Viktor: az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot – HALLGASSA MEG!

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, vérlázítónak nevezve azt a brüsszeli döntést, hogy az Európai Unió Bírósága nyolcvanmilliárd forintra bünteti Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértéséért.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió óbudai stúdiójában 2024. május 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet. A brüsszeli buborék tele van Soros embereivel. Sorosnak van egy terve, hogy évente be kell hozni egymillió migránst Európába, és hozzanak létre egy kevert kontinenst

– fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában az EU-bíróság tegnapi ítélete kapcsán.

A miniszterelnök elmondta, hogy hazánknak van egy vitája Brüsszellel, Magyarország pedig ahhoz ragaszkodik, hogy a magyarok döntsék el, kikkel akarnak élni.

– Egész egyszerűen eszement – jellemezte az ítéletet a kormányfő.

Az interjút itt nézheti meg:

A miniszterelnök annak kapcsán, hogy az uniós források visszatartásával büntetné az EU hazánkat, jelezte: erre is lesz majd válasza hazánknak. – A magyar emberek elvárása a politikusokkal szemben, hogy beszéljenek érthetően és mondjanak igazat. Magyarországon a tolvajnyelv büntetendő a politikában, Brüsszelben viszont csak így beszélnek. Nem a mi világunk, ami ott van – tette hozzá. Kiemelte, hogy meg kell védeni az értékeinket egy olyan közegben, ami kulturálisan ellenséges.

– Ez számunkra egy nagyon fontos és kedvező megállapodás – fogalmazott Orbán Viktor a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral zajlott szerdai egyeztetése kapcsán. Mint mondta, a NATO-ban hazánk a lojális és együttműködő országok közé tartozunk, a védelmi kiadások meghaladjak a GDP két százalékát, amit a szervezet is előír.

– Méretünkhöz képest jelentős hozzájárulást adunk a NATO-hoz, amit elismernek. Azonban 32 tagállam le akarja győzni az oroszokat, és azt gondolják, hogy a háborúnak úgy lehet véget vetni, ha az ukránok nyernek.

A mi meggyőződésünk az, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren. A NATO a háborút segíti elő, mi viszont a béke oldalán állunk

– tette hozzá. A miniszterelnök jelezte, hogy nem akarja kockáztatni sem Magyarország, sem a magyarok békéjét.

– A lényeg, hogy a frontra menő ukrán katonák kiképzésében közvetlen szerepet vállal a NATO – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte 31 tagország akar minket beletolni a konfliktusba, azt szeretnék, hogy álljunk át a háborúpárti oldalra.

Emellett katonai felvonulási területet sem biztosítunk, és nem szállítunk fegyvert.

A NATO szempontjai nem előzhetik meg a magyar béke szempontjait

– jelezte a miniszterelnök. Mint mondta, mindent megkaptunk, amit akartunk, cserébe azt vállaltuk, hogy nem fogjuk megvétózni a misszió elindulását Washingtonban.

A térségben vannak olyan országok, amik mennek bele a háborúba, a lengyelek és a románok elkötelezettek, a szlovákok óvatosak, mi pedig ki fogunk maradni belőle.

– Nem ugyanaz Nyíregyházáról a háború, vagy az Atlanti-óceán partjáról, vagy épp a Bajor-erdőből – fogalmazott a miniszterelnök.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy három nappal a választások után sokkal könnyebb volt kitárgyalni azt, hogy kimaradjunk az ukrán misszióból.

Mint mondta, utcahosszal nyerték meg a választásokat, így jelezve, hogy a lakosság is a béke mellett áll, nem csak az ország vezetése.

Magyarország meghúzta a vészféket a háborúpárti vonaton, és leszállt

– mondta képes beszédében Orbán Viktor, hozzátéve,

a vonatot is meg lehet állítani, erre nyílt esély a választások után.

Felidézte, a kampányban sokan kérdezték, hogy ez miként történik majd, válaszul megjegyezte, hogy pont így, mint most.

A választás napján megbukott két kormány: a francia meg a belga, a német kancellár pártja pedig harmadik lett, ami példátlan. Ez azt jelenti Orbán Viktor szerint, hogy ha nem állnak az európai vezetők a béke oldalára, meg fognak bukni.

– Máris lelassítottuk a háború felé szállító vonatot, időt nyert Európa – jelezte a miniszterelnök. Szerinte ha novemberben újra Trumpot választják amerikai elnöknek, akkor el lehet érni a békét hosszabb távon.

A miniszterelnököt kérdezték arról, hogy tegnap ifjabb Donald Trumppal találkozott. Válaszában viccesen megjegyezte, amerikainak lenni sem egyszerű. Ahogy fogalmazott, Amerika a világ egyik legbiztonságosabb országa, így nekik gyakorlatilag nincs veszélyérzetük.

A trumpista amerikaiak úgy gondolkodnak, hogy a segítségnyújtás nem fog ukrán győzelemhez vezetni, és ezért ellenzik a háborút. Ez egy kicsit más nézőpont, mint a mienk, de ugyanarra az eredményre vezet, a tűzszünethez – fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta, hogy ha Marine Le Pen és Giorgia Meloni meg tudna állapodni és ahhoz a Fidesz is csatlakozna, akkor létrejönne az EP második legnagyobb frakciója, ha pedig a Néppártból is átlépnek többen, akár a legnagyobb frakció is lehetne, így létrejöhetne a jobboldali fordulat az EP-ben. Ugyanakkor szerinte mérsékeltek a remények annak kapcsán, hogy a két pártcsalád – az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia – megegyezik egymással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva