Ukrán válság

2024.06.15. 07:05

Többen meghaltak az oroszországi Belgorod megyében ukrán ágyúzás következtében

843. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonái egy D-20 tarackágyú újratöltésére készülnek a kelet-ukrajnai Harkiv térségében húzódó fronton 2024. június 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Megsértette a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép

Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután - jelentette be szombaton a svéd védelmi minisztérium.

Az incidens Gotland sziget fölött történt. A SZU-24 típusú orosz gép néhány percet töltött a svéd légtérben. Miután nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión leadott figyelmeztetésére, Gripen vadászgépeket küldtek az elfogására - közölte a svéd hadsereg.

Az esetet Tobias Billström svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, hogy az incidens miatt berendelik az orosz nagykövetet.

Jonas Wikman, a svéd légierő vezetője elmondta: az orosz katonai repülőgép nem tartotta tiszteletben Svédország területi integritását. 

Követtük az események láncolatát, és végig készen álltunk beavatkozni

 - tette hozzá.

Legutóbb 2022-ben fordult elő hasonló incidens, akkor két SZU-27 és két SZU-24 típusú orosz gép lépett be a svéd légtérbe ugyancsak Gotland szigete közelében.

A finn határőrség pénteken azt közölte, hogy négy, feltehetően orosz katonai repülő sértette meg Finnország légterét június 10-én.

Többen meghaltak az oroszországi Belgorod megyében ukrán ágyúzás következtében

Hét civil vesztette életét az ukrán hadsereg tüzérségi támadásainak következtében pénteken az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Belgorod megyében - közölte Telegram-csatornáján szombaton Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó.

Scsebekino településen egy többlakásos társasház romjai alól négy holttestet emeltek ki szombaton a mentők, egy ötödik, egy nő, akit élve találtak, később a kórházban halt meg. Nem ismeretes, hogy a házat közvetlen találat érte volna. A kormányzó egy-egy további civil halottról tájékoztatott Oktyabrszkij és Murom településekről.

A nagyrészt elnéptelenedett Scsebekino az ukrán határtól mintegy öt kilométerre fekszik. Ukrán oldalon terül el Vovcsanszk városa, amely körül jelenleg heves harcok folynak.

A belgorodi régió az orosz erők felvonulási és logisztikai támaszpontja. Mióta az orosz hadsereg május közepe óta ezen a frontszakaszon szárazföldi offenzívát indított, Ukrajna intenzívebben lövi a régiót. Az Egyesült Államok és Ukrajna egyes támogatói engedélyezték Kijevnek, hogy a tőlük kapott fegyvereket a határ túloldalán is bevesse.

Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök

Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök, a 31 éves fiatalember Romániába próbált szökni, de elfogyott az ereje - közölte szombaton a határrendészet máramarosszigeti regionális felügyelősége.

A közlemény szerint az eset péntek este történt, a román-ukrán határ szaraszói (Sarasau) szakaszán, ahol a Tisza képezi a határt. 

A 31 éves ukrán állampolgár kimerült volt, így nem tudott volna önerőből átúszni a romániai oldalra.

A szaraszói határőröket egy hosszúmezői (Campulung la Tisa) lakos értesítette, hogy a folyóban egy láthatóan kimerült férfi segítségért kiáltozik. A határőrök csörlős kötéllel siettek a segítésére, és húzták ki a romániai oldalra.

Az ukrán férfi menedékjogért folyamodott a román államhoz, ügyében illegális határátlépés miatt indult eljárás.

Az ukrajnai háború kitörése óta a máramarosi határrendészek hetente sietnek olyan ukrán férfiak segítségére, akik Romániába próbálnak szökni a sorozás elől.

Egy korábbi jelentés szerint május közepéig 19 ukrán állampolgárt találtak holtan Romániában, 11-et a Tisza romániai oldalán, 8-at pedig a Máramarosi-havasokban.

Három ember meghalt Donyeckben

Három ember meghalt, öt másik pedig megsebesült a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Ulakly faluban orosz támadásokban – írta szombaton a helyi kormányzó, Vadym Filashkin a Telegramon.

Elmondása szerint a falut kazettás bombák találták el, hozzátéve, hogy közigazgatási épületek, egy magánház, egy üzlet és nyolc autó is megrongálódott.

Ukrajna hét orosz támadást vert vissza

A brit sajtó arról ír, hogy az ukrán erők közölték, hogy hét ellenséges támadást vertek vissza Orihivben és a Dnyeper folyó partján. Az Ukrán Déli Védelmi Erők a Telegramon közölték:

A Déli Védelmi Erők műveleti zónájában folytatódik a mindennapos ütközetelhárítás és az ellenséges támadások visszaverése. Az ellenség nem mond le arról a szándékáról, hogy kiiktassa egységeinket elfoglalt állásaikból. Az elmúlt nap folyamán az oroszok 7 támadást hajtottak végre Orihiv irányában. Nem jártak sikerrel

– írták.

„A Dnyeper bal partján, az ideiglenesen megszállt Herszon területen az ellenség egy támadást indított. Miután veszteségeket szenvedett, visszavonult eredeti állásaiba. A védelmi erők továbbra is átfogó intézkedéseket hajtanak végre az állások megtartása érdekében”

– tették hozzá.

Olaf Scholz: Putyin békejavaslata komolytalan

Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz–ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban.

Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz.

A kancellár szerint Putyin javaslatai – miszerint Ukrajna adja fel az Oroszország által elfoglalt négy tartományt, hagyja abba a harcokat és mondjon le a NATO-tagságról – csak arra irányultak, hogy eltereljék a figyelmet a konferenciáról.

Scholz nem sokkal azelőtt nyilatkozott, hogy Svájcba utazott, ahol szombaton kezdődik az Ukrajna-konferencia.

Ukrán ellentámadás Kupjanszknál

Mintegy 30 kilométeres frontszakaszon indítottak ellentámadást az ukránok Kupjanszk irányában, de ezt az oroszok visszaverték – számolt be az orosz állami hírügynökség.

Az ukránok a többszöri sikertelen próbálkozás után visszatértek állásaikba

– írta a portál egy katonai szakértőre hivatkozva.

Egy épület romjai között katasztrófaelhárítók a kelet-ukrajnai Harkivban egy orosz légitámadás után, 2024. június 10-én
Fotó: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Kiderült, hány orosz katona harcol az ukrán fronton

Vlagyimir Putyin orosz elnök a „Hősök ideje” program résztvevőivel folytatott beszélgetésen elmondta a különleges katonai művelet övezetében tartózkodó katonák számát – írja a Lenta.ru cikkére hivatkozva a Magyar Nemzet. Az orosz elnök elmondta, hogy

körülbelül 700 ezer katona tartózkodik azon a területen.

Így foglalta össze a volt amerikai hírszerző a legújabb békeajánlat sorsát

Putyin elnök jelezte, hogy hajlandó tárgyalni a konfliktus befejezéséről Ukrajnával és a kollektív nyugattal. Ukrajna és a kollektív nyugat azt válaszolta, hogy ők a háborút választják – foglalta össze velősen a véleményét Scott Ritter volt hírszerző tiszt, írja a Magyar Nemzet.

Orosz támadás Szumi ellen

Az oroszok pénteken nyolc települést támadtak meg Szumi területen, egy civil meghalt, hét pedig megsebesült – jelentette a terület katonai közigazgatása.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7351-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8326-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva