Diplomácia

2024.06.10. 12:49

Szijjártó Péter: az európai biztonság Száhelben dől el (videó)

Európa nem tud biztonságos hely lenni anélkül, hogy Afrika biztonságos lenne, és Afrikának az egyik legsérülékenyebb területe éppen a Száhel-övezet, így elmondható, hogy az európai biztonság Száhelben dől el – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a hétfőn Abdoulaye Dioppal, a Mali Köztársaság külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős miniszterével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Abdoulaye Diopot, Mali külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős miniszterét Budapesten 2024. június 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Szijjártó Péter – miután hivatalában fogadta az afrikai országból érkezett kollégáját – elmondta, 47 éve utazott legutóbb Maliból külügyminiszter Magyarországra, „és azt hiszem, hogy ez a mai látogatás, így 47 esztendő elteltével aktuálisabb, mint valaha, hiszen súlyos biztonsági kihívások teszik nehézzé az életünket a Száhel-övezetben és Közép-Európában egyaránt: fegyveres konfliktusok, háborúk, migrációs nyomás”.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország az európai uniós elnöksége során arra törekszik, hogy az unió, az európai kontinens újra biztonságos hely legyen: „Egy olyan hely, egy olyan kontinens, ahol nem lesz háború, (...), ahol a migrációt meg lehet szüntetni.”

Hozzátette, hogy a magyar emberek a vasárnapi választás során egyértelmű támogatásukról biztosították ezt a politikáját a kormánynak, hiszen a Fideszre leadott több mint 2 millió 15 ezer szavazat a valaha volt legtöbb szavazat, amit Magyarországon párt az európai parlamenti választáson kapott.

Emellett a 44,6 százalékos eredménye a kormányzó pártnak Európa-bajnoki címet ér azokban az országokban, ahol több mint két párt indult a választáson – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint az Afrikával való kapcsolat különösen fontos, a függés kölcsönös, ugyanis Száhel biztonsága is nagymértékben függ attól, hogy mi történik Európában, tekintettel arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nemcsak Magyarország, nemcsak Közép-Európa, nemcsak Európa, hanem a Száhel-övezet és Afrika számára is számos nagyon komoly kihívást jelent.

DIOP, Abdoulaye; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) hivatalában plenáris megbeszélést folytat Abdoulaye Dioppal, Mali külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős miniszterével (b) Budapesten 2024. június 10-én
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Az energiaárak, az infláció, az élelmiszer-ellátási kihívások mind-mind napi problémaként jelennek meg a Száhel-térségben – tette hozzá.

A miniszter rámutatott, hogy a Száhel-övezetben az elmúlt időszakban a terrorizmus fenyegetése folyamatosan növekedett, és a terrorizmussal szemben csak egy nemzetközi összefogással lehet felvenni a küzdelmet eredményesen.

Különös tekintettel arra, hogy a terrorizmus és az illegális migráció egy ördögi kört alkotnak egymással, így a terrorizmus súlyosabbá válása mindig a migrációs hullámok súlyosabbá válását idézi elő

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért Magyarország minden támogatást meg kíván adni a Száhel-övezet országainak annak érdekében, hogy a térségben stabilitás, nyugalom és béke legyen, és hogy a Száhel-övezet kormányai sikeresen tudjanak fellépni a terrorizmus fenyegetésével szemben.

Kijelentette, akkor tudunk sikeres stratégiáról beszélni, ha a nemzetközi politikát újra visszaállítjuk a kölcsönös tisztelet talajára, és ahhoz, hogy a kölcsönös tisztelet talaján álljon a nemzetközi politika, párbeszédre és nem diktátumokra, nem kinyilatkoztatásra, nem leckéztetésre, hanem párbeszédre van szükség.

Hozzátette: Magyarország erre alapozza a stratégiáját, ezért is konzultált Abdoulaye Dioppal arról, hogy Magyarország az európai uniós elnöksége alatt hogyan tud hozzájárulni ahhoz, hogy Száhel valóban stabil legyen, hogy Száhelből a migrációs nyomás Európa irányába csökkenjen, illetve arról, hogy Száhellel közösen miként tudnak fellépni a terrorizmus ellen.

„Természetesen van egy kölcsönös tiszteleten alapuló kétoldalú együttműködés közöttünk, ez teszi lehetővé azt, hogy így közelítsünk egymáshoz” – fogalmazott, hozzátéve, ebben segít az, hogy a Hungary Helps Program keretében kilenc olyan humanitárius programot támogatott a kormány majdnem 40 millió forint értékben az elmúlt években, amely hozzájárult ahhoz, hogy Maliban az emberek élete jobb és biztonságosabb legyen.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezt a humanitárius tevékenységüket az egész övezetben folytatni kívánják, ugyanis a megközelítésük egyértelmű: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és mi erre az elvre fogjuk építeni a politikánkat az elkövetkezendő időszakban is.

Abdoulaye Diop a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország újfajta megközelítést alkalmaz Malival, illetve a Száhel-országokkal szemben és meg akarja érteni a problémáikat. „Párbeszédet javasoltak és közös megoldásokat akarnak létrehozni” – fogalmazott.

A külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős miniszter sok sikert kívánt a kormánynak az EU-elnökséghez, megjegyezve, hogy partnerként számíthatnak Malira.

Szólt arról is, hogy a tiszteleten alapuló dialógus alapján együtt dolgozhatják ki a szükséges megoldásokat.

Hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatának a kölcsönös tisztelet az alapja, hiszen nagyon fontos elfogadni a másik ország döntéseit.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy Csák János miniszter lemondását sajnálja, hiszen kiváló volt az együttműködés közöttük, és személyesen nagyon nagyra tartja őt.

„Ugyanígy biztos vagyok abban, hogy az utódjával is kiválóan együtt tudunk majd működni” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva