Ukrán válság

2024.06.09. 09:01

Putyin és a Nyugat sem engedheti meg magának, hogy veszítsen

837. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik pool/

Fotó: Mihail Mecel

Lavrov: nem igaz, hogy nincsenek francia kiképzők Ukrajnában

Nem igaz, hogy nincsnek francia katonai kiképzők Ukrajnában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 orosz tévécsatorna vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában.

Az orosz diplomácia vezetője Gabriel Attal francia kormányfő ezzel ellentétes tartalmú állítására reagált.

A francia miniszterelnök hirtelen elkezdte azt mondani, hogy nincsenek ott kiképzőik. Ez nem igaz, és ezt ők is tudják

– mondta Lavrov.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 
Fotó: Makszim Semetov / Forrás: MTI/EPA/Reuters pool

A tárcavezető szerint a Nyugat számítása abban rejlik, hogy „lépésről lépésre mindenkit hozzászoktasson ahhoz a gondolathoz, hogy mintha semmi nem is történne, de aztán holnap még egy kis lépés, holnapután még egy”. Hozzátette, hogy Oroszország mindezt átlátja, és teljes mértékben tisztában van azzal, hogy mit tesz a kollektív Nyugat, és milyen szerepet játszik „az Oroszországi Föderáció ellen kirobbantott háborúban”.

„Tudjuk, hogy kell ez ellen harcolni” – hangoztatta.

Joe Biden amerikai elnöknek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint az Egyesült Államok nem engedi, hogy Ukrajna csapást mérjen Moszkvára és a Kremlre, Lavrov kijelentette: 

„nehéz ezt kommentálnom. De ha ezt tiszta fejjel és emlékezettel mondta, és azzal dicsekszik, hogy nem rendelte el Moszkva bombázását, akkor ez azt jelenti, hogy minden mást szabad (bombázni)”.

Az orosz külügyminiszter hozzátette, hogy nagyjából „minden mást bombáznak is”. Emlékeztetett rá, a konfliktus kezdetén dróncsapásokat hajtottak végre Moszkva ellen és „akkor senki sem csapott a rezsim (az ukrán vezetés) kezére”.

Lavrov szerint a Nyugat meghallotta és megértette Vlagyimir Putyin orosz elnök arra vonatkozó jelzését, hogy szimmetrikus válaszként nagy hatótávolságú orosz fegyvereket kaphatnak azok, akik csapást mérhetnek velük azoknak az országoknak az objektumaira, amelyek fegyvert szállítanak Ukrajnának.

Ha Önök felfegyverzik az ellenségünket, akkor mi magunk fogjuk eldönteni, hogyan válaszolunk az Önök ellenséges cselekedeteire

– tette hozzá Lavrov.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanebben a műsorban Boris Pistorius német védelmi miniszternek azt a kijelentését, hogy Németországnak 2029-ig fel kell készülnie a háborúra, azzal hozta összefüggésbe, hogy szerinte Berlinnek a második világháború után mindig nagy problémái voltak „a szuverenitás- és az autonómiadeficitje miatt”.

És ennek a deficitnek a keretében a német hatóságok természetesen versengve próbálnak megfelelni Brüsszelnek, a washingtoni pártbizottságnak és (Jens) Stoltenbergnek a NATO-ban

– mondta Peszkov.

Peszkov hangot adott véleményének, hogy a nyugati országok „háború előtti extázisba” estek, és ennek ürügyén elkezdték cenzúrázni a saját médiájukat, még a legtekintélyesebb orgánumokat is.

Nézzék meg, milyen tollba mondott anyagokat közölnek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia legtekintélyesebb kiadványai! Látható, hogy a pártbizottságban fogalmazzák őket

– fogalmazott.

Vucsics: Putyin és a Nyugat sem engedheti meg magának, hogy veszítsen

A szerb államfő szerint nem vagyunk messze egy nagyobb összecsapástól. Ez hónapokon belül bekövetkezhet, sőt még az is lehet, hogy előbb – húzta alá Vucsics, aki szerint Putyin orosz elnök legyőzése a Nyugat legfőbb célja.

Az, hogy a nyugati országok jóváhagyták, hogy Ukrajna a fegyvereiket orosz területek elleni támadásokhoz használja, csak a helyzet további romlásához vezet. Erről is beszélt a Die Weltwoche-nak adott interjújában Alekszandar Vucsics. A szerb államfő úgy fogalmazott, a nyugati vezetők azt állítják, hogy Putyin egy imperialista diktátor, aki Ukrajna után más országokat is megtámadna, és ez az oka a háborúnak. A köztársasági elnök viszont ezt másként látja.

Elítéljük az Ukrajna elleni támadást. De az összetettebb és bonyolultabb, ha párhuzamoz akarunk vonni, meg kell nézni, mit tettek Szerbiával 1999-ben és 2008-ban? Erre nincs válasz.

– mondta Vucsics, aki szerint Putyin most Koszovó precedensét használja fel az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. A balkáni vezető szerint ez nem jó a szerbeknek, de elismeri, az orosz elnök helyében ő is ezt tenné.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mindenki csak a háborúról beszél, a békéről pedig senki sem. A béke ma tiltott szónak tűnik. Azt mondják, győzni kell, hogy a jövőben biztosítsák a békét. Senki nem beszél a békéről és a tárgyalásokról, amelyhez az is szükséges, hogy a másik fél is ott üljön az asztalnál. 

„Nagyon furcsa, hogy senki sem próbálja megállítani a háborút” – jelentette ki a nyugati, háborús pszichózisban szenvedő politikusokkal kapcsolatban az elnök.

A teljes interjút feldolgozta a Magyar Nemzet, amit IDE KATTINTVA olvashat el.

Kijev szerint az ukrán hadsereg első ízben semmisített meg Szu-57-es orosz harcigépet

Az ukrán hadsereg első ízben semmisített meg Szu-57 típusú, újgenerációs vadászgépet egy oroszországi támaszponton – közölte vasárnap az ukrán katonai hírszerzési ügynökség (HUR) műholdas képeket is közzétéve a légicsapásról.

Az ukrán katonai hírszerzés közleménye szerint a gép az Asztraháni területen fekvő Ahtubinszk repülőterén parkolt, az ukrán-orosz frontvonaltól 589 kilométerre.

A képeken látni lehet, amint június 7-én a Szu-57 érintetlenül állt, június 8-án viszont a robbanásban keletkezett kráterek és tűz okozta jellegzetes foltok láthatók

– közölte a HUR az üzenettel együtt feltett képekről.

Victory Day Military Parade in Moscow
Orosz SZU-57 vadászrepülőgépek a moszkvai Győzelem napján tartott katonai felvonuláson
Fotó: Anadolu via AFP

A legújabb generációs Szu-57-esek sorozatgyártása 2022-ben kezdődött.

Megkínozzák a hadifoglyokat

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az orosz fogságból visszatért ukrán katonák mintegy kilencven százaléka állítja, hogy a megszállók fizikai és mentális kínzásoknak vetették alá őket.

„Az első úgynevezett szűrővizsgálat, egy informális beszélgetés a most hazatérő hadifoglyokkal azt mutatja, hogy embereink akár kilencven százaléka szenved a kínzás különböző fajtáitól, köztük az embertelen viselkedéstől, a szexuális és mentális bántalmazástól” 

– részletezte Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

Orosz hadifogságból hazatérő ukrán katona 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A cikket itt tudja elolvasni. 

Rengeteg volt az áldozat májusban

Az ENSZ egyik magas rangú humanitárius tisztviselője aggasztónak nevezte az ukrajnai áldozatok számának növekedését, azt, hogy

 a májusi áldozatok száma közel egy éve a legmagasabb, és hogy az áldozatok több mint fele Oroszország legutóbbi offenzívájának tulajdonítható a Harkiv régióban.

Bevásárlóközpontokat, otthonokat, oktatási intézményeket, üzleteket, irodaházakat, parkokat és tömegközlekedési eszközöket értek csapások az elmúlt hetekben

– mondta Joyce Msuya, a humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai humanitárius helyzettel foglalkozó ülésén.

Csaknem tizenháromezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán–magyar határszakaszon 6790-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6205-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

Közleményük szerint a beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva