EP-pártok

2024.07.07. 14:43

A Vlaams Belang is csatlakozik a Patrióták Európáért nevű csoporthoz

A belga Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párt vasárnap bejelentette: csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben.

MW

Tom Van Grieken, a belga ellenzéki Flamand Érdek (Vlaams Belang) elnöke a párt londerzeeli eredményváróján az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Matthys

Az uniós parlamenti választásokon Belgiumban a Flamand Érdek (VB) érte el a legjobb eredményt, 14,6 százalékot, ezzel három képviselői helyet szerzett az uniós parlamentben.  

Tom Van Grieken, a Vlaams Belang elnöke a párt interneten is elérhető közleményében úgy fogalmazott: "jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában. Több közös van bennünk, mint ami elválaszt".   

Közölte: büszkeséggel tölti el, hogy a pártja is a formálódó politikai család tagja lehet. "Népünk iránti szeretet és az európai nemzetek sokszínűsége egyesít bennünket. Együtt biztosíthatjuk, hogy népeink ismét az első helyet foglalják el Európában" - tette hozzá a párt elnöke.   

Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője közölte: a június elején tartott európai parlamenti választások alkalmával az európai szavazók a zöld megállapodás "éghajlatpolitikai őrületét" és az EU migrációs paktumával járó "szervezett menekültügyi káoszt" egyértelműen elutasították. Az "eurofanatikus elit" ugyanakkor nem hajlandó figyelembe venni ezt, és folytatja a megkezdett politikát - hívta fel figyelmet. 

A Vlaams Belang egyesíti erőit más európai szintű nemzeti érzelmű pártokkal, hogy jelentős alternatívát kínáljon, visszairányítva az EU-t alapvető és eredeti céljához: a szuverén tagállamok közötti gazdasági együttműködéshez.   

"Esélyünk van arra, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját hozzuk létre" - fogalmazott Vandendriessche, majd kiemelte: nagyobb frakciót a választók által "megbüntetett" zöld és liberális képviselőcsoportoknál.   

Olyan Európa felé akarunk elmozdulni, ahol a nemzetállamot ismét tiszteletben tartják, ahelyett, hogy elnyelné őket egy globalista és identitás nélküli projekt

- tette hozzá a közlemény szerint Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője.   

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.   

Ez idáig a portugál Chega párt jelezte, hogy belép a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy "dolgoznak rajta". 

Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva