Európai Parlament

2024.07.08. 15:24

Hivatalos: megalakult a Patrióták Európáért pártcsoport (frissült)

A frakció ezzel a harmadik legnagyobb képviselőcsoporttá vált az Európai Parlamenten belül.

MW

Jorge Buxadé, a spanyol Vox európai parlamenti listavezetője, António Tanger Correa, a portugál Chega európai parlamenti listavezetője, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője, Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, Klára Dostálová, a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) európai parlamenti listavezetője, Sebastiaan Stöteler, a Szabadságpárt (PVV) európai parlamenti listavezetője és Philip Claeys, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció főtitkára (b-j) a Patrióták Európáért pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába. Céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően hétfőn.

Gál Kinga, akit az újonnan megalakult pártcsoport EP-frakciója első alelnökének választott, az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott sajtótájékoztatón kiemelte: 

a Patrióták Európáért az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett és a legnagyobb hazafias pártcsoport, amely valaha létezett az uniós parlamentben.

Gál Kinga kijelentette:

az európai parlamenti választások egyértelműen megmutatták, hogy a választók túlnyomó része az európai határok védelmét szeretné, és nagyra becsüli a szabadságot és a békét. Támogatják az európai együttműködést, de nem egy olyan Európai Uniót szeretnének, amely túl lép a hatáskörén és megbünteti a tagállamokat saját politikáik végrehajtásáért.

A közös munka olyan pártok európai parlamenti képviselőivel kezdődik, akik határozott kiállásra képesek a brüsszeli centralista bürokraták döntéseivel szemben, akik antidemokratikus módon működnek Brüsszelben.

Több millió európai embert képviselünk, akik változást akarnak Európában. Mi leszünk a hangjuk a következő öt évben

– fogalmazott.

A Partrióták Európáért tagjai szeretik hazájukat és hagyományukat – húzta alá Gál Kinga. Hozzátette: a képvielőcsport tagjai tenni fognak azért, hogy megőrizzék Európa keresztény értékeit. A legszigorúbban meg akarják védeni Európa határait, meg akarják állítani az illegális migrációt és dolgozni szeretnének egy erős, versenyképes Európáért.

„Nem egy alternatívát szeretnénk kínálni Európának, hanem egy európai alternatívát, hasonlóan gondolkodó partnerekkel együttműködve” – fogalmazott.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy idővel még több párt és európai parlamenti képviselő csatlakozik majd a Patrióták Európáért csoporthoz. Az ajtó nyitva áll minden olyan patrióta előtt, akik egyetértenek a jobboldali értékekkel és céljuk változást hozni Európába – tette hozzá beszédben Gál Kinga.

Az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója a következő pártokból áll: 

  • Magyarország: Fidesz –  10 képviselő és Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) – 1 képviselő
  • Ausztria: Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – 6 képviselő
  • Csehország: Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) – 7 képviselő, valamint az Eskü és Autósok párt – 2 képviselő 
  • Portugália: Chega! – 2 képviselő
  • Spanyolország: Vox – 6 képviselő
  • Hollandia: Szabadságpárt (PVV) – 6 képviselő
  • Dánia: Dán Néppárt (DK) – 1 képviselő
  • Belgium: Flamand Érdek (VB) – 3 képviselő
  • Franciaország: Nemzeti Tömörülés – 30 képviselő
  • Görögország: Logika Hangja párt – 1 képviselő 
  • Lettország: Lettország az Első párt – 1 képviselő
  • Olaszország: Liga párt – 8 képviselő

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották. A további alelnökök Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV) és Anders Vistisen (Dán Néppárt).

Az EU-s országok identitása és szuverenitása mellett emelt szót a Patrióták Európáért EP-frakció több képviselője

A megalakulást Jean-Paul Garraud, a frakcióelnökké választott, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) színeiben politizáló Jordan Bardella nevében történelminek nevezte, kiemelve: a frakció tagjai elleneznek minden olyan lépést, amely oda vezetne, hogy az Európai Unió egyfajta tagországok feletti „szuperállammá” váljon.

Mint mondta, keményen dolgoztak a frakció megalakulásáért, a többi között a Jean Marine le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (RN) is, amely 30 képviselőt adott az új frakciónak.

Olyan Európai Uniót akarunk, amely ragaszkodik azokhoz az alapokhoz, amelyeket alapítói tettek. Készek vagyunk együttműködni, azonban minden tagállam identitását és szuverenitását tiszteletben tartjuk

– szögezte le.

Hozzátette: szembe fognak szállni az Európai Bizottság és az Európai Parlament részéről tapasztalható minden „hegemonista törekvéssel”, valamint küzdeni fognak az illegális migráció ellen.

Aláhúzta:

elképzelhető, hogy a Patrióták Európáért a jövőben tovább bővül majd.

A sajtótájékoztatón felszólalt többek között Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa, aki kiemelte: a frakció taglétszáma azt mutatja, „a patriotizmus sokakat megmozgat Európában”.

Vilimsky szót emelt az illegális bevándorlás ellen, leszögezve, hogy Európa nem fogadhat be több illegálisan érkezőt, és úgy vélte: sokan visszaélnek az EU „túl enyhe” menekültjogi rendszerével.

Elmondta továbbá, szeretnék, hogy helyreálljon a béke az EU határainál, és köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek az ügyben folytatott egyeztetéseiért.

Egyelőre 84-en vagyunk, de ez még csak az első lépés

– szögezte le a politikus, aláhúzva: a frakciónak több tagja is lesz még.

És ha ez megtörténik, akkor egész Európa más lesz. Végre összefognak azok az erők, amelyek összetartoznak és erre büszkék lehetünk

– jelentette ki.

Deutsch Tamás: történelmi pillanat a Patrióták Európáért képviselőcsoportjának megalapítása

Történelmi jelentőségű pillanat érkezett el az európai politikában azzal, hogy 84 európai parlamenti (EP-) képviselő részvételével 12 ország pártja létrehozta a Patrióták Európáért képviselőcsoportját – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Brüsszelben hétfőn.

Deutsch Tamás, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, a Fidesz elnökének, az Osztrák Szabadságpárt elnökének és a cseh ANO elnökének a kezdeményezésére, a patrióta kiáltvány kibocsátását követően létrejött pártcsoport a szabad, a független, a saját lábára álló Európáért fog cselekedni.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a júniusban tartott európai parlamenti választásokon szavazó több mint kétmilliónyi magyar állampolgár támogatása jelentős erőt biztosít a magyar jobboldalnak, a polgári nemzeti kereszténydemokrata tábornak. Húszmilliónál is többen voltak azonban azok, akik a Patrióták Európáért frakciójának politikusaira, az európai politikában a gyökeres változást célzó program megvalósítására szavaztak – hívta fel a figyelmet.

A pártcsoport politikusai tudnak és hajlandóak is tenni a szabadság és a béke, az európai keresztény örökség megőrzéséért és egy versenyképes, élhetőbb, erős nemzetállamokra épülő, erős Európáért.

Mi a nemzetek Európájában gondolkodunk. Meg fogjuk állítani az illegális migrációt európai szinten, és meg fogjuk védeni Európát és az európaiakat

– fogalmazott.

Matteo Salvini videóüzenettel köszöntötte a harmadik legnagyobb európai pártcsoport megalakulását

Nagyon jelentősnek nevezte a Patrióták Európáért pártcsoport létrejöttét Matteo Salvini, a jobboldali olasz Liga párt vezetője, aki azt videóüzenettel köszöntötte hétfő este.

A politikus nagyon jelentős napnak nevezte „Olaszország és a Liga számára az Európai Parlament harmadik legnagyobb csoportjának megszületését”. Azért jött létre, hogy ellenezzen minden „szövetkezést szocialistákkal, iszlámbarátokkal, Kína-barátokkal, a zöld átállás szélsőségeseivel, a minden áron elektromos járműveket akarókkal” – mondta.

A Patrióták Európáért célja a „munka, a család, a fiatalok jövőjének, valamint az olaszok és európaiak biztonságának védelme” – hangoztatta Salvini.
 „Végre eljött az alkalom ennek az Európának a megváltoztatására, ahogyan azt több millió (európai) polgár kérte szavazatával” – tette hozzá.

A közösségi oldalakon közölt videón Matteo Salvini az olasz nemzeti színű zászló előtt áll, és mögötte a Liga európai parlamenti választási kampánya jelszavát hirdető poszter is látszik, Több Olaszországot, kevesebb Európát! felirattal.

A Liga hétfőn tette hivatalossá csatlakozását a Patrióták Európáért nevű formációhoz. A párt mostanáig az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja volt.

Deutsch Tamás emlékeztetett arra, hogy július elsejével Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsa soros elnöki feladatait, és – mint kiemelte – lendületesen kezdett munkához. Orbán Viktor miniszterelnök békemissziójára utalva kijelentette: tenni kell a békepárti fordulat érdekében. A békemisszió lendületet ad annak a szándéknak, hogy végre békét lehessen teremteni – tette hozzá Deutsch Tamás.

DEUTSCH Tamás; GÁL Kinga
Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetője a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón 
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke, akit az újonnan megalakult pártcsoport EP-frakciója első alelnökének választott, történelmi napnak nevezte a Patrióták Európáért frakció megalapítását, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az „új és erős frakció” az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett.

Kijelentette: az európai parlamenti választások eredménye azt mutatja, hogy a szavazók változást akarnak Európában. Véget akarnak vetni annak, hogy a brüsszeli bürokrácia elfogadhatatlan politikai paktumokat köt, és mindent megtesz erejének és befolyásának megtartásáért.

Hangsúlyozta: a Patrióták Európáért változást akar. Olyan Európát akar, amely a béke és a szabadság pártján áll, amely kimondja, hogy nem kér az illegális bevándorlásból és meg tudja védeni Európa külső határait. Kimondja továbbá, hogy meg kell őrizni Európa versenyképességét, és azt, hogy elég a brüsszeli centralizmusból. A patrióták frakciója kimondja azt is, hogy tiszteletben kell tartani egymás szuverenitását és nemzeti érdekeit – húzta alá.

A fideszes politikus reményét fejezte ki, hogy az új frakció erősödni fog az elkövetkező időszakban, és fontosnak nevezte az együttműködést más konzervatív jobboldali frakciókkal. Szavai szerint csak így lehet valódi változást elérni az Európai Parlament struktúráiban és gondolkodásmódjában.

A Partióták Európáért több mint egy projekt, több mint egy frakció, több mint egy szövetség. A Patrióták Európáért egy testvéri együttműködés

 – tette hozzá nyilatkozatában Gál Kinga.

Kovács István: történelmi jelentőségű a Patrióták Európáért frakció megalakulása

Történelmi jelentőségűnek tartja a Patrióták Európáért európai parlamenti (EP-) frakció megalakulását az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, aki erről a közmédiának hétfőn úgy fogalmazott: a patrióták a kezükbe vették a sorsukat.

Kovács István az M1 aktuális csatornán kiemelte: a hétfőn megalakult frakció jelenleg a harmadik legnagyobb az EP-ben, de várakozásai szerint fognak még csatlakozni hozzájuk.

Nem irreális az alapítók által megfogalmazott célkitűzés, hogy átformálják Európát, és felrázzák abból a válságból az Európai Parlamentet, amelyben évtizedek óta van

 – tette hozzá.

Kovács István azt mondta: érezhető, hogy vannak olyan „baloldali globális részei a médiának”, amelyek megpróbálják a szélsőjobboldali, szélsőséges jelzőt ráhúzni a frissen megalakult képviselőcsoportra. Azonban képviselői számánál és erejénél fogva is megkerülhetetlen lesz a frakció az EP-ben, ha jól sáfárkodik a politikai tőkéjével – fogalmazott.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint ez csábító lehet a még más frakcióban ülőknek, akik azt fogják látni, hogy míg más politikai erők hanyatlanak, addig itt egy  „vitális, cselekvőképes” közösség van.

Kitért arra is, hogy az EP-ben betöltött tisztségekről még korai beszélni, azon kell dolgozni minden nap, hogy egyre nagyobb befolyással bírjanak a frakció képviselői az európai parlamentben, és a lehető legerősebb pozíciókat szerezzék meg.

Kovács István kiemelte, hogy a főbb kérdésekben a frakció álláspontja teljesen egyértelmű: „nemet mondanak a genderre, nemet mondanak a migrációra és nemet mondanak a háborúra” az itt levő politikai erők. Ahogy közülük többen is hangsúlyozták a hétfői sajtótájékoztatón: bárkivel készek együttműködni, akik osztják álláspontjukat – jelentette ki.

Hozzáfűzte: mivel nem ideológiai dogmák kötik őket, hanem megfogalmazott céljaikat kell elérniük, ezért bárki, aki osztja ezeket a célkitűzéseket, tárt karokra fog találni. Emellett a szavazásokon is köthetnek alkalmi szövetségeket.

Kovács István azt mondta: az elmúlt években a néppárt és a szocialisták közt köttetett nagykoalícióról – amelybe később bevették a liberálisokat és a zöldeket is – nyilvánvalóvá vált, hogy tévút. A válságokban, amelyekben helyt kellett volna állnia az EU-nak, egytől egyig csődöt mondott az EP.

Legyen szó akár a 2008-ban indult pénzügyi válságról, akár a 2015-ben kezdődött migrációs válságról, a koronavírus-járványról vagy a háborúról, a nagykoalíció elégtelenre vizsgázott az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint.

A nagykoalíció vezetői nem érdekeltek másban, csak hatalmuk megszilárdításában. Ezen kell változtani – emelte ki, jelezve: most minden adott ahhoz, hogy valódi átütő erőt tudjon képviselni a Patrióták Európáért frakció.

Rámutatott:

a jobboldal erősödött meg hétfőn, és az, hogy hány frakció van, mellékes.

A lényegnek azt nevezte, hogy számszerűen többen vannak a jobboldali patrióta, szuverenista képviselők, mint voltak korábban, és nagyobb erőt képviselnek majd az EP-ben.

Szükség is lesz rá, mert a kihívások, amelyekkel szembe kell néznie az EU-nak, napról napra súlyosabbak – hangsúlyozta. Hozzátette: az ukrajnai háború napról napra közelebb kerül ahhoz a ponthoz, amikor európai katonákat akarnak a frontra vezényelni, és az EP-nek nem főszerepet kell játszani ebben a folyamatban, hanem a gátját kellene képeznie.

Kovács István közölte: a választópolgárok az európai parlamenti választásokon egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg, amelyet a nagykoalíció „elszabotált”, megadva a „végső löketet” az új frakció megalapításához.

Ennek emblematikus figurája Orbán Viktor, aki életre hívta a kezdeményezést. Az az irányvonal, amelyet a magyar miniszterelnök képvisel, irányt tud mutatni az egész frakciónak – zárta szavait az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Hölvényi György: a Patrióták Európáért képviselőcsoport a lehetőségek frakciója

A lehetőségek frakciójának nevezte a hétfőn megalakult Patrióták Európáért európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportot Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője a Facebook-oldalán.

Ma megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció, a KDNP-vel a soraiban. A miniszterelnök és a politikai közösségem iránti bizalom vezetett a csatlakozáshoz

– írta a politikus a Fidesz EP-képviselőit is magában foglaló képviselőcsoportról.

Hozzátette: évtizedes parlamenti múlttal, sok ismerős kollégával kezdik meg a munkát az állandó értékek, Európa biztonsága és a nemzeti szuverenitás érdekében.

„Kereszténydemokrata politikusként az értékalapú, a nemzetek együttműködésén nyugvó, normális és polgárbarát Európáért dolgozom” – fogalmazott Hölvényi György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva