Vélemények Brüsszelből

2024.07.06. 18:13

Kritizálja a háborúpárti Nyugat a magyar miniszterelnök békemisszióját

A brüsszeli elit is reagált Orbán Viktor moszkvai látogatására. A háborúpárti vezetők kifogásolták Magyarország miniszterelnökének a döntését, hogy Oroszországba utazzon, és azt állítják, hogy Orbán Viktor kihasználja az Európai Unió Tanácsának elnöki pozícióját, pedig a magyar kormányfő első útja ebben a minőségében éppen Ukrajnába vezetett, ahol szintén a békéről tárgyalt – írja a Magyar Nemzet, amely csokorba szedte a véleményeket.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j5) tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A soros EU-elnökségnek nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Unió Tanácsának álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül – írta az X-en Charles Michel, akit António Costa vált az Európai Unió Tanácsának vezető pozíciójában. 

Szintén az X-en nyilatkozott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke. 

A megbékélés nem fogja megállítani Putyint. Csak az egység és az elszántság tudja megjelölni az utat a teljes, igazságos és tartós béke felé Ukrajnában

– írta. 

Moszkvában Orbán Viktor semmilyen módon nem képviselheti az Európai Uniót vagy az Európai Unió álláspontját 

– így kezdte bejegyzését Kaja Kallas, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. 

Josep Borrel sem maradt ki a sorból. Az Európai Unió leköszönő külügyi főképviselőjea közösségi portálon azt írta, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása kizárólag a magyar–orosz kétoldalú kapcsolathoz kötődik. Az Ukrajna elleni orosz háborúval kapcsolatban az Európai Unió Tanácsának álláspontja kizárja az Európai Unió és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatokat. Orbán Viktor miniszterelnök tehát nem képviseli az Európai Uniót ”– idézi a Magyar Nemzet cikke.

A Magyar Nemzet arról is cikkez, hogy miközben a háborúpárti Nyugat egyenesen elítélte a békét sürgető látogatást, más politikusok Orbán Viktor oldalára álltak. Az egyeztetéseket Dmitrij Medvegyev is megvédte:

Az Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatásának és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozójának az európai kretének körében okozott hisztériája megerősíti azt, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok főnökeinek háborúra van szükségük, nem békére
– írta közösségi oldalára az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

 

Az eredeti, teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva