Diplomácia

2024.07.06. 09:25

Orbán Viktor: a Türk Államok Szervezete létfontosságú pillére a Kelet és Nyugat együttműködésének (videó)

A Türk Államok Szervezetét (TÁSZ) a Kelet és Nyugat közötti együttműködés létfontosságú pillérének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton az azerbajdzsáni Susában, ahol a szervezet informális csúcstalálkozóját tartotta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Savkat Mirzijojev üzbég elnök kezet fog a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozója helyszínén az azerbajdzsáni Susában 2024. július 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A féléves magyar uniós elnökségről szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy azt békemissziónak tekintik. Ezzel összefüggésben felidézte kijevi és moszkvai útját.   

Orbán Viktor a 2020 novemberében ismét azeri ellenőrzés alá került hegyi-karabahi Susa városát reménykeltőnek nevezte a béke szempontjából Magyarország számára, amely - mint fogalmazott - két és fél éve él az ukrajnai háború árnyékában.   

A magyar kormányfő tisztelettel adózott Ilham Aliyev azeri elnöknek, amiért a kaukázusi térség több százezer lakójának visszaadta a békés élet lehetőségét. "Reméljük, hogy hamarosan Európában is megtaláljuk ezt az ösvényt" - húzta alá.   

ALIYEV, Ilham; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Ilham Aliyev azeri elnök a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján az azerbajdzsáni Susában 2024. július 6-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

A júniusi európai parlamenti (EP-) választásokról szólva megjegyezte, hogy az igazi politikai földrengéssel ért fel. Mint mondta, 27 uniós tagállamból 20-ban az emberek változásra voksoltak. Kiemelte, hogy egyes háborúpárti kormányok megbuktak vagy jelentősen meggyengültek. Mindezzel összefüggésben szólt a hétfőn megalakuló, Patrióták Európáért nevű pártcsoportról is, amely a harmadik legerősebb csoport lesz az EP-ben.   

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő felszólal a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján az azerbajdzsáni Susában 2024. július 6-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy az ukrajnai háború következményeként ismét hatalmi blokkokra szakadhat a világ.   

Mint mondta, tekintettel a szomorú történelmi tapasztalatra, előnyben részesítenénk az összefonódás és a globális együttműködés helyreállításán alapuló jövőképet. Ezért a Kelet és Nyugat közötti együttműködés fenntartásának létfontosságú pilléreként tekintünk a Türk Államok Szervezetére - hangsúlyozta a magyar kormányfő.

ÖMÜRALIJEV, Kubanicsbek; TATAR, Ersin; ZSAPAROV, Szadir; ALIYEV, Ilham; ORBÁN Viktor; MIRZIJOJEV, Savkat; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Kubanicsbek Ömüralijev, a Türk Államok Szervezetének főtitkára, Orbán Viktor kormányfõ, Szadir Zsaparov kirgiz elnök, Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Ilham Aliyev azeri elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, Cevdet Yilmaz török alelnök és Ersin Tatar, az észak-ciprusi törökök vezetője a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján az azerbajdzsáni Susában 2024. július 6-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

Orbán Viktor Üzbegisztán elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök és Savkat Mirzijojev üzbég elnök szombaton kétoldalú megbeszélést folytatott egymással az azerbajdzsáni Susában, a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának helyszínén - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Megállapították: a magyar-üzbég együttműködés látványosan fejlődött az elmúlt években, 2021-ben stratégiai partnerségi szintre emeltük kapcsolatainkat, és számos gazdasági projekt indult el a két ország között.   

A szombati megbeszélésen újabb együttműködési pontokban állapodtak meg - mondta Havasi Bertalan.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva