Döntés

2024.07.08. 14:11

Vitézy Dávid: természetes, hogy újra kell számlálni a főpolgármesteri szavazatokat (frissült)

Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint ugyanakkor ezt korábba is megtehették volna, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor.

MW

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett teljesen természetes, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak a héten újra kell számlálni az összes érvényes főpolgármesteri szavazólapot a Kúria vasárnapi döntése szerint – írta Vitézy Dávid hétfőn Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésben hozzátette: más kérdés, hogy korábban is megtehették volna, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva.

Azonban elemi fontosságúnak nevezte, hogy „minden szükséges garanciális elem” biztosított legyen ebben a folyamatban.

Vitézy Dávid elengedhetetlennek tartja, hogy a lezárt urnák felnyitása csak az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt – Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – által delegált megfigyelők jelenlétében történhet.

A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák – tette hozzá.

Kiemelte: minden kerületben meg kell arról győződni, hogy kellő biztonsággal kizárható-e az, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.

Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot: a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, illetve azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára – közölte.

Vitézy Dávid reményét fejezte ki, hogy ezek a garanciális feltételek Karácsony Gergelynek is elfogadhatók. Úgy fogalmazott: készen áll arra, hogy a fentieket vele közösen is képviselje a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság.

Közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön az elhúzódó választási folyamat végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség közte és Karácsony Gergely között.

Karácsony ezeket kéri az újraszámlálásnál

„Ha ezek a garanciális elemek nem fognak teljesülni az újraszámláláson, akkor azt választási csalásnak fogom minősíteni” – jelentette ki Karácsony Gergely a hétfő délután összehívott sajtótájékoztatóján.

A városvezető négy garanciális elemet követel a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálásán, amelyből elsőnek kiemelte: a szavazólapokat és urnákat ne vigyék sehova, és ne bontsák ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által delegált tagok nélkül. Második elemként azt kéri, az urnák és a szavazólapok felbontásánál jelen kell lennie az NVB ellenzéki tagjainak is.

A törvény teljesen egyértelműen fogalmaz, a választási bizottság egyetlen tagja sem fosztható meg attól, hogy az újraszámlálási folyamatot teljes mértékben követni tudja. Ez azt jelenti, hogy időben egy elhúzódó folyamatra kell számítanunk, de a törvény egyébként világosan fogalmaz, hat nap alatt kell megtenni ezt az újraszámlálást

 – ecsetelte.

Harmadik elemként a sajtónyilvánosságot követelte. Kifejtette: minden egyes esetben, ahol megtörténik a szavazóurnák felnyitása és a szavazatok újraszámlálása, ezt a teljes nyilvánosság, a sajtó jelenlétében és a választási folyamat részleteinek a teljes dokumentálásából lehessen csak megtenni, hogy utólag semmilyen kétely ne merüljön föl.

Karácsony Gergely végül negyedik elemként azt követelte, mindhárom főpolgármester-jelöltnek legyen lehetősége plusz megfigyelőket delegálni, felkészülve arra, hogy sokan az NVB tagjai közül adott esetben fizikailag nem tudnak jelen lenni a folyamatban.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását – derült ki a testület honlapján vasárnap megjelent határozatból. A dokumentum szerint „a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 391/2024. számú határozatát részben megváltoztatja, elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.”

NVB: a helyi választási irodákban számolják újra a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat

Az NVB 13 igen szavazattal, egy ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazókörben a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatok átvizsgálását és újraszámolását a helyi választási irodákban.

A testület arról is döntött, hogy azon szavazólapokat, amelyek érvényessége kétséges, be kell küldeni az NVB-hez, és ezeket az Alkotmány utcai székházban vizsgálják át.

Az újraszámláláson, valamint a kétséges szavazólapok átvizsgálásán megfigyelők és a sajtó munkatársai előzetes regisztráció után részt vehetnek.

Sasvári Róbert, az NVB elnökének elmondása szerint majdnem 800 ezer szavazatot kell újraszámolni, végleges döntés péntek délelőttre várható.

Fazekas Tamás (a Párbeszéd delegáltja) kijelentette, hogy a Kúria nem utasíthatta volna az NVB-t az újraszámolásra, mert nem rendelkezik ilyen jogkörrel.

Avarkeszi Dezső (DK) úgy fogalmazott, „példátlan, ami történik”, de nincs más lehetőségük, mint a számlálást legjobb tudásuk szerint végrehajtani, mert ez segíthet az NVB iránti közbizalom helyreállításában.

Csonka Krisztián, az LMP küldötte szintén azt hangoztatta, hogy a Kúria végzése nem jogos, nem törvényszerű, de az NVB felelőssége, hogy az újraszámlálás a lehető legátláthatóbban, legkorrektebben történjen meg.

Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint komoly változtatásokra van szükség a választási jogban.

Gönczi Gergely (Momentum) szintén jelezte, hogy a Kúria döntése szerinte sem jogszerű, de – mint fogalmazott – nincs más lehetőségük, mint a döntést végrehajtani, és mindent megtenni azért, hogy az újraszámolás a jogszabályok szerint menjen végbe.

Litresits András (MSZP) azt mondta, „jogi káoszt” teremtett a Kúria. Egyúttal jelezte, nem érti, miért az érvényes szavazatokat kell újraszámolni, amikor Vitézy Dávid a fellebbezésében az érvénytelenek újraszámolását kérte. Litresits András javasolta továbbá, hogy az újraszámlálást folyamatos kamerázás kísérje, valamint, hogy minél több delegált és sajtóképviselő legyen jelen.

Lovas András (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Vitézy Dávid a fellebbezése során a választási törvényben lévő jogorvoslati lehetőségével élt, és ebben „nincs kivetnivaló”, ez fontos része a választási eljárásnak.

A Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását, miután pénteken az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a döntését, amellyel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát: e szerint a választást Karácsony Gergely nyerte.

Az Ab szerint azonban alaptörvény-ellenes volt ez a végzés, mivel a Kúria feladata annak megállapítása lett volna egy korábban állított jogsértéssel kapcsolatban, hogy az új bizonyítékok alapján szükségessé vált-e az érvényes szavazatok újraszámlálása. Az Ab szerint a Kúria nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva