Árvíz

Tegnap, 6:30

A Duna Budapest alatti szakaszára helyeződött át a védekezés fókusza (videó)

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (k) Budapesten ellenőrzi a dunai árvízvédelmi munkát 2024. szeptember 21-én. Jobbra Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ercsin már javában készülnek az ár érkezésére

Ercsi már készül a Duna tetőzésére – derül ki a kormány közösségi oldalán megosztott új videójából.

A felvételen látszik, ahogy a katasztrófavédelem munkatársai kézzel és rakodó munkagéppel is igyekeznek a helyükre pakolni a homokzsákokat.

Ercsi is felkészült a tetőzésre, 262 méter hosszan védekeznek az árvíz ellen

– olvasható a bejegyzésben.

OKF: a Duna Budapest alatti szakaszára helyeződött át a védekezés fókusza

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az M1 aktuális csatorna Ma délután című műsorában, szombaton.

Mukics Dániel közölte: több mint hétszázötven kilométeren van árvízi védekezés Magyarországon. Ebben a hétszázötven kilométerben van állami és önkormányzati védvonal, a katasztrófavédelem elsősorban az utóbbin segíti az önkormányzatok védekezési munkáját - tette hozzá.

Kiemelte: az ideiglenes védművek mindenhol százszázalékos állapotúak. Szombaton még Tolna vármegyében, Bátán volt homokzsákolási munka, de 18 órára ott is százszázalékos a készültség, felkészülten várja minden település az árvizet - hangsúlyozta. Előfordulhatnak olyan jelenségek, amelyek miatt be kell avatkozni, például előfordult, hogy megcsúszott a töltés, de bíznak abban, hogy nem lesz sok hasonló eset - tette hozzá.

A szóvivő felhívta a figyelmet a katasztrófaturizmus elkerülésére. Amennyiben a figyelőszolgálatnak azzal kell foglalkoznia, hogy felhívja az emberek figyelmét, ne menjenek fel a gátra, a töltésre, akkor az alapfeladatát nem tudja elvégezni, a gátak állapotát nem tudja nézni, holott ilyenkor az a legfontosabb - emelte ki.

Példaként említette, hogy Budapesten is vannak, akik fürdenek a vízben, létrát visznek be, kenuznak, kajakoznak. Elmondta, hogy pénteken Tahitótfalun két fotós csónakkal beborult a vízbe, az egyik ki tudott úszni, a másik egy fába kapaszkodott, a Pest vármegyei kutató mentőszolgálat munkatársainak kellett kimenteniük.

A drónnal készült felvételen a tetőző Duna Budapesten az Árpád hídnál és a Margitszigetnél 2024. szeptember 21-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Azt kérte az emberektől, hogy a médián keresztül kövessék az árvíz elleni védekezést, ne a helyszínről, hiszen a töltésnek, a homokzsákfalnak sem tesz jót, ha azon sétálgatnak. Hozzátette: ha valaki kutyát szeretne az ártéri erdőben sétáltatni, árvíz után tegye ezt meg, mert a legkisebb szél is ki tudja fordítani a fákat gyökerestől, hiszen a talaj rendkívül átázott, és komoly problémák származhatnak ebből.

A katasztrófavédelem munkatársai is figyelőszolgálatot látnak el, a gátakon, töltéseken a vízügyi szakemberek mellett tűzoltók is vannak, hogy ha bármilyen negatív jelenség alakulna ki, akkor a helyszínen azonnal be tudjanak avatkozni. Emellett szombaton még sok logisztikai feladatot kellett ellátni: homokzsákot, homokot kellett bizonyos helyekre szállítani, hiszen az árvízi jelenségek - folyások, csurgások, buzgárok - "elfogása" igényel homokzsákokat - mondta.

Mukics Dániel kitért arra is: ahol elkezdődött az apadás, ott kisebb létszámban, de jelen vannak és állandó figyelőszolgálatot látnak el.

Kérdésre arról is tájékoztatott, hogy jelenleg már egyeztetnek minden olyan szervezettel, amelynek feladata lesz az árvizet követő fertőtlenítésben és a homokzsákok elszállításában, de most még nem ez van a fókuszban.

Kövizig: lassú apadás indult, ahol már tetőztek a folyók

Már tapasztalható a lassú apadás Mosonmagyaróvárnál, Komáromnál, Esztergomnál, Budapestnél, azoknál a településeknél, ahol már túljutott az árhullám - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleményben az MTI-vel szombaton.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál már pénteken elérte a tetőző vízszintet 286 centiméterrel; szintén aznap tetőzött a Duna Komáromnál 790 centiméterrel, míg Esztergomnál 752 centiméterrel. Budapesten a Duna szombaton, a hajnali órákban tetőzött 830 centiméterrel.

Az említett településeken a lassú apadás felügyeletére az Éduvizig és a Kdvizig területére átvezényelt szakemberek 24 órás figyelőszolgálatot látnak el – írták.

A kirendelt vízrajzi szakemberek továbbra is állandó vízhozamméréseket végeznek a Lajta szükségtározó, illetve a Mosoni-Duna területén, míg a geodéták a vízállások rögzítésében segédkeznek – közölték. A tér- és vonalvilágítási szakcsoport a Szentendrei-sziget négy helyszínén lát el szolgálatot.

Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a jelenségek észlelése, nyomon követése a szükséges beavatkozások azonnali megtétele – jelezte közleményében a Kövizig.

Karácsony Gergely: Budapest jól vizsgázott a védekezésben

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.

Túl vagyunk a Duna tetőzésén Budapesten, most már alacsonyabb a vízszint, mint amilyen reggel volt - közölte Karácsony Gergely. 

Túl vagyunk a nehezén, de nem vagyunk még a végén, rengeteg feladatunk lesz még

 – fűzte hozzá.

Azt mondta, hogy jól vizsgáztak az elmúlt években elkészült árvízvédelmi beruházások: a legutóbbi, 2013-as nagy árvízkor az Aranyhegyi-patak az egyik legkritikusabb pontja volt az árvízi védelemnek, most már az elkészült védmű biztonságot nyújt a Pók utca környékének, és ugyanez igaz az újpesti oldalon is.

Ugyanakkor – mutatott rá – még nincs teljesen kész a fővárosi árvízvédelem. A fővárosi önkormányzat európai uniós forrásból mind a Római-parton, mind pedig az újpesti oldalon szeretné folytatni az árvízvédelmi beruházásokat – közölte a főpolgármester.

Szavai szerint jól vizsgázott a Fővárosi Csatornázási Művek, a BKV, a Fővárosi Vízművek, a főváros és az állami szervek közötti együttműködés, valamint a budapestiek is.

Kifejtette, elképesztő gyorsasággal, rengeteg munkaórával és odafigyeléssel sikerült homokzsákokkal megvédeni a Margit-szigetet, és sikerült megerősíteni a Római-parton a Királyok útja és a Nánási út vonalán lévő védművet.

A budapestiek ivóvízellátása nincs veszélyben, és a fővárosi közösségi közlekedés túlnyomó többsége, talán 99 százaléka továbbra is elérhető - mondta Karácsony Gergely.

Kitért arra, hogy „jól vizsgázott a főváros és az állami szervek közötti együttműködés is”. Ilyenkor, árvíz idején úgy látszik, hogy sikerült félretenni politikai vitákat – jegyezte meg a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy Budapesten az árvízi védekezés önkormányzati feladat. Ezután köszöntet mondott a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek és az állami szervnek az együttműködésért.

Közölte: mindent megtesznek azért, hogy a fővárosiak életét befolyásoló korlátozásokat a lehető leghamarabb meg tudják majd szüntetni. Ugyanakkor a biztonság az első, tehát csak akkor adják vissza például a Batthyány téri metrómegállót, valamint az érintett villamosvonalakat a közlekedőknek, illetve a rakpartot az autósoknak, amikor azokat már teljes biztonságban lehet használni - mondta. Ennek nemcsak az árvíz levonulása a feltétele, hanem az azt követő utómunkálatok – például a takarítás – elvégzése – jelezte.

Karácsony Gergely megköszönte a budapestiek türelmét, és köszönetet mondott a fővárosi cégek munkatársainak, az önkénteseknek, az állami szervek munkatársainak.

Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója arról számolt be, hogy a főváros és az agglomeráció valamennyi fogyasztójánál az ivóvíz „tökéletesen egészséges és biztonságos”.

Az árvíz miatt nagyjából 300 kút van leállítva. A város vízigénye mintegy 20 ezer köbméter, és most mintegy 39 ezer köbméternyi kapacitással rendelkeznek - tájékoztatott.

Csörnyei Géza elmondta, jelenleg fokozott fertőtlenítési eljárásokkal dolgoznak, és ez a víz ízén is érezhető. Ilyenkor érdemes kitölteni a vizet egy kancsóba, néhány percig pihentetni, és utána a megszokott íze lesz – hívta fel a figyelmet.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója arról beszélt, hogy a BKV dolgozóinak 10 ezer homokzsákot helyeztek ki a védekezés során.

A legveszélyesebb pont a Batthyány tér volt, és várhatóan a jövő hét elején vissza tudják adni az itteni metróállomást az utazóknak – közölte.

Gerőfi-Gerhardt András, a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: a főváros területén a csatornázási művek az árvízi védekezés műszaki végrehajtója. Amikor az előrejelzések azt mutatták, hogy árhullám közelít, azonnal megkezdték a felkészülést, a munkaszervezést és nagyon rövid úton a végrehajtást – tette hozzá.

Közölte, mintegy ötszáz kollégája dolgozott folyamatosan az árvíz elleni védekezésben, és 200-250 külsős vállalkozó segítette a munkájukat az irányításuk alatt.

Még most sem pihenhetnek, mert még több napig munkájuk lesz: ébernek kell lenniük az apadás napjaiban is, majd pedig amikor végleg levonul az árhullám, akkor gondoskodniuk kell a kihelyezett anyagok elbontásáról – mondta Gerőfi-Gerhardt András.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta: a fővárosi önkormányzat az elkövetkező években két nagyon fontos árvízvédelmi beruházást szeretne megvalósítani: az egyiket Újpesten, ott, ahol most is meg kellett erősíteni a védműveket, a másikat pedig a Római-parton, a Királyok útja-Nánási út vonalán.

Ez utóbbi nyomvonal kapcsán úgy fogalmazott: „a Római-parton nem a Duna tört be az emberek lakóhelyére, hanem az emberek törtek be a Duna árvízi területére”.

A főpolgármester közölte azt is, a kérdés előkerült szombaton az operatív törzs ülésén is, ahol jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy elkötelezettek a beruházás megvalósításában.

Elmondta azt is, ha a rakpartok hozzáférhetővé válnak, akkor várhatóan néhány nap alatt le tudják azokat takarítani. A hét második felében, a hét végére valószínűleg ismét át tudják majd adni a forgalomnak őket – közölte Karácsony Gergely.

Megkezdődik a Mosoni–Duna apadása

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

A Duna térségbeli apadásának és a Mosoni-Duna vízszintemelkedésének következtében szombaton 15 óra 25 perckor a vízszintek kiegyenlítődtek, és kinyitották a Mosoni-Duna torkolati művet - írták, hozzátéve: így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik.

Lezárják az 55-ös utat Pörböly és Baja között

A dunai árhullám elől menekülő vadak miatt lezárják szombat és vasárnap éjszakára az 55-ös út Baja és Pörböly közötti szakaszát - közölte honlapján a rendőrség.

A tájékoztatás szerint szombat 22 óra és vasárnap 4 óra, valamint vasárnap 22 óra és hétfő 4 óra között az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárják. A közlekedők a forgalom nagyságától függően óránként húsz kilométeres sebességkorlátozás mellett kizárólag rendőri felvezetéssel haladhatnak mindkét irányban.

A két nap többi időszakában óránként 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében - írták.

OVF: az apadáskor folyamatos, extrém terhelést kapnak a gátak

Az árvíz lassú levonulása során folyamatos extrém terhelést kapnak a gátak, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyes kollégák ébersége és szaktudása kiemelten fontos szerepet kap a védekezés ezen szakaszában – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Nagybajcsnál már ütemesen apad a Duna, emiatt Győrnél a folyó és a Mosoni-Duna szintje várhatóan még szombaton kiegyenlítődik, mindez lehetővé teszi a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának nyitását, a győri vízszint tetőzését.

A Lajtán folyamatos az apadás, csaknem 40 centimétert csökkent már a vízszint Mosonmagyaróvárnál a péntek reggeli tetőzés óta – tették hozzá.

Mint írták, a Duna Budapest fölötti szakaszán a változó intenzitású, de folyamatos apadás ellenére továbbra is fokozott figyelemre van szükség a védekezőktől a töltések mentén a buzgárok, szivárgások, csurgások észlelésére és kivédésére. A vízügyes szakemberek továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a pénteki nap során például Pilismarótnál a kiépített ideiglenes védművön az árhullám megbontotta a fóliaborítást, amely veszélyeztette a kiépített védvonal állékonyságát. A jelenséget munkatársaik időben észlelték, és megkezdték a szükséges beavatkozást.

Az OVF szerint az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, Láng István azonnal a helyszínre érkezett, hogy koordinálja és felügyelje a munkálatokat.

A vízügy és a társszervek munkatársai az érintett szakaszon egy speciális munkagéppel, kővel töltött nagyméretű – úgynevezett big-bag – zsákokat beemelve megerősítették az ideiglenes védvonalat.

Védmű a megáradt Duna bajai mellékágán, a Sugovicán 2024. szeptember 21-én
Fotó: Kacsúr Tamás / Forrás: MTI

A Duna tetőzése szombaton a hajnali órákban érte el Budapestet, 5 órakor 830 centiméteres vízállásnál, a 2013-ban mért legnagyobb vízszinttől 61 centiméterrel elmaradva – írták.

A Duna Budapest alatti szakaszán Paksnál előreláthatólag vasárnap éjjel, Bajánál hétfőn este várható a folyó tetőzése, harmadfokú árvízvédelmi szintet megközelítően – közölte az OVF.

A szervezet a közleményben megköszönte mindenkinek a „támogatást, biztatást és törődést”, azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a Facebookra és más közösségi oldalakra ne írjanak felajánlásokról, mert azt ezeken keresztül nem tudják kezelni.

Azt javasolták, hogy adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot.

Hangsúlyozták, hogy az „Árvíz Vonal” telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért – például tetőzések aktuális helye – hívják.

Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni – áll a közleményben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a budapesti tűzszerész és folyamőrezred laktanyájánál is komoly védekezésre van szükség

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred laktanyájánál is komoly védekezésre van szükség, a víz ereje nem válogat – közölte a honvédelmi miniszter szombaton a Facebook-oldalán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalára feltöltött videójában közölte, hogy Budapesten ezekben az órákban tetőzik a Duna.

Az operatív törzs ülése után rögtön ide, a budapesti tűzszerész és folyamőrezredhez jöttem, amelynek laktanyája a Duna-parton található. A tetőző ár elérte a laktanyánkat is, így látható, hogy meg kell védenünk, és az éjszaka az ezredes egy munkacsoportot rendelt be, hogy a laktanya területét is megvédje

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az ezred azért méltán ismert, mert ők jelennek meg mindenütt, ahol második világháborús lőszereket találnak és hatástalanítani kell, illetve a méltán híres kutyáikkal tűzszerész feladatokat látnak el szerte az országban.

„A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Orbán Viktor: Budapest is megcsinálja!

Budapesten iszonyatos erővel jön a víz, de a védekezés szervezetten zajlik. Budapest is megcsinálja!

– írta a miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóhoz.

Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV a védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

A NAV azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy rendszeresen foglalnak le üzemanyagot jövedéki eljárásban, így például az illegálisan – jellemzően a jövedéki adó megfizetése nélkül – forgalomba került, vagy a veszélyes, szabványoknak nem megfelelő üzemanyagot.

A jövedéki törvény biztosítja, hogy árvíz- és belvíz-védekezési készültség esetén az elkobzott üzemanyagok átadhatók a jogszabályban meghatározott szerveknek – emlékeztet a hivatal.

Az árvízhelyzetre tekintettel a NAV szombat délelőtt a győri, pilismaróti, szentendrei és budapesti helyszínekre szállította ki a lefoglalt üzemanyagot, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Fejér vármegyékbe pedig hétfőn – áll a közleményben.

Az áradó Duna a Carl Lutz rakparton 2024. szeptember 21-én. Várhatóan ezen a napon fog tetőzni az árvíz a fővárosban
Fotó: Kocsis Zoltán / Forrás: MTI

Lantos Csaba: továbbra sem veszélyezteti a dunai árvíz az energiaellátás biztonságát

Megfelelően felkészültek és fokozott figyelemmel kísérik az árhullám levonulását az országos ellátásban meghatározó szerepet betöltő energiahálózatok, energetikai létesítmények üzemeltetői. A Paksi Atomerőműnél pénteken reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az erőmű tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Az átviteli rendszerirányító MAVIR diszpécserszolgálata elővigyázatosságtól tartaléktelephelyen látja el feladatait

– ismertette Lantos Csaba energiaügyi miniszter a közlemény szerint.

Úgy folytatták, hogy az MVM Paksi Atomerőműnél pénteken 6 órakor elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

A létesítményben dolgozók a várható vízszintnek megfelelően, a vonatkozó eljárásrend szerint, ütemezetten hajtják végre a szükséges intézkedéseket.

A Duna paksi szakaszán a következő napokban várható a tetőzés, amely előreláthatólag ennek ellenére sem fogja elérni a harmadik fokozatot, a szakemberek ezzel együtt felkészültek egy esetleges további vízszintemelkedésre is – írták.

A töltési szint közel három méterrel magasabb a valaha volt legmagasabb vízszintnél, amelytől a mostani árhullám várhatóan több tíz centiméterrel elmarad. Az atomerőmű még ennél is magasabban helyezkedik el, az épületeket tehát semmiképpen nem érheti el az ár. Az atomerőmű munkatársai kezelik a megnövekedett uszadékmennyiséget, a gát és a zsilipek felett a vízügyi szakemberekkel együttműködve biztosítanak folyamatos felügyeletet – közölték.

A MAVIR tájékoztatása alapján a Duna áradása az átviteli hálózati elemeket – távvezetékeket, alállomásokat – sehol sem veszélyezteti; az országos diszpécserszolgálat ideiglenesen tartaléktelephelyen látja el rendszerirányítási és a piacműködtetési feladatait – tudatta a tárca.

Kiemelték, hogy folyamatos a termelés a Mol hazai üzemanyag-ellátásban meghatározó szerepet betöltő Dunai Finomítójában. A százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak, két védekezési pontot jelöltek ki, amelyeket homokzsákokkal biztosítottak.

A logisztikában a folyami közlekedés jelenleg szünetel, de a további szállítási módokban nincs fennakadás, a Mol megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket az árvízveszéllyel közvetlenül érintett töltőállomásain is – fűzték hozzá.

A közlemény alapján Lantos Csaba kiemelte: „az áram- és gázszolgáltatók az árvízi helyzethez alkalmazkodva egyes településrészeken átmenetileg szüneteltethetik az ellátást. A levonulást követően, az elárasztott területek hálózatának ellenőrzése után a lehető leghamarabb visszakapcsolják a szolgáltatást.”

A tárcavezető hozzátette: „az országos energiaellátásban így az árvíz várhatóan nem okoz fennakadást, kimaradást. A szolgáltatások időleges szünetelésére kizárólag az elöntött területeken, az élet- és vagyonbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükséges mértékben kell számítani”.

A fővárosi Duna-szakaszon irányította a védekezést Orbán Viktor

Budapesten ellenőrizte a dunai árvízvédelmi munkát szombaton Orbán Viktor miniszterelnök Szentkirályi Alexandra frakcióvezetővel közösen – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mivel a fővárosban szombaton zajlik az árvíz – hosszan elnyúló – tetőzése, a miniszterelnök reggel a belvárosi védművek állapotát ellenőrizte a belügyminiszterrel és a honvédelmi miniszterrel közösen.

ORBÁN Viktor; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Orbán Viktor miniszterelnök (j) motorcsónakról ellenőrzi a dunai árvízvédelmi munkát Szentkirályi Alexandrával, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével (k) Budapesten 2024. szeptember 21-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Az operatív törzs ülése után pedig motorcsónakon több budapesti védekezési helyszínt is felkeresett Terdik Tamás budapesti rendőrkapitánnyal és Szentkirályi Alexandrával, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével.

A területen dolgozó vízügyesek jelentése szerint a töltések mindenhol bírják a nyomást, a helyenként előforduló buzgárokat sikeresen kezelik. Az árvízi védekezés nyugodtan és hatékonyan folyik Budapesten.

Budapesten tetőzik az árvíz. A védekezés szervezett, Budapest is megcsinálja!

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

OVF: hamarosan tetőzik a Duna Budapestnél

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Siklós Gabriella közölte: nem valószínű, hogy a 830 centiméternél már sokkal tovább nőne a Duna vízszintje, mert a Lajtán a vártnál kevesebb víz érkezett.

Hozzátette, hogy a Dunakanyarban a 2013-as rekord árvízhez képest 50 centiméterrel alacsonyabb volt a tetőzés vízszintje.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek folyamatosan találnak buzgárókat, csurgókat a védműveken, és ezek megjelenése a tetőzésnél egyre gyakoribb lesz.

Kérdésre elmondta azt is, hogy Pilismaróton megcsúszott (suvadt) a töltés, de a szakemberek ezt gyorsan kezelték és leterhelték a védművet.

Kitért arra is, hogy nem értesült semmilyen különleges eseményről a budapesti védekezés kapcsán; a Margit-szigeten a védművek tartanak, szivárgásról egyelőre nincs hír.

A Duna főváros alatti szakaszáról szólva megjegyezte, hogy egy korábbi nagy árvíz miatt ezen a részen nagyon magas a partfal, és a mostani védművek is már készen állnak.

Siklósi Gabriella elmondta azt is, hogy a védekezés például a Dunakanyarban most sokkal korábban, hatékonyabban, gyorsabban és tervszerűbben ment, mint 2013-ban.

Közös erőfeszítéssel sikerült megfékezni az árvizet Vácon

Dömötör Csaba államtitkár a közösségi oldalán mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a váci árvíz elleni védekezésben.

Az elmúlt napokban tűzoltók, önkéntesek, katonák, rendőrök és vízügyi szakemberek százai dolgoztak együtt, hogy megerősítsék a város védelmét a Duna áradásával szemben.

A politikus többször hangsúlyozta, hogy az ilyen helyzetekben megnyilvánuló összefogás és közös munka elengedhetetlen a települések biztonságának megőrzéséhez.

Orbán Viktor: Magyarország meg fogja csinálni!

Szombat hajnali terepszemle

– írta a kormányfő a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az árvízvédelmi operatív törzs ülése előtt a budapesti Duna-parton járt.

Így néz ki a magasból az árvíz Budapesten

Az Országos Mozgásszervi Intézetben több mint 30 beteget átköltöztettek

Több mint 30 beteget költöztetett át az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) péntek este, miután az egyik liftaknában vizet észleltek – közölte az MTI-vel az Országos Kórházi Főigazgatóság pénteken éjszaka.

Azt írták, felmerült annak a veszélye, hogy áramkimaradást okozhat a liftaknában megjelenő víz, ezért a biztonságos ellátás érdekében több mint 30 páciens költöztetését oldották meg az intézet munkatársai kórházon belül, egyik épületből a másikba, az Országos Kórházi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és több társszervezet támogatásával, segítségével.

Hozzátették, több beteg döntött úgy, hogy a hétvégét otthon tölti; az ő kezelésük hétfőn folytatódik.

Az Országos Mozgásszervi Intézet betegeinek ellátása továbbra is folyamatos és biztonságos – hangsúlyozták.

A Duna vizével elöntött utca Szentendrén 2024. szeptember 20-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Kihívás elé állítja az árvíz Budapest ivóvízellátását

Szombatra várják a Duna tetőzését Budapesten a szakemberek. Habár az árvíz a legfrissebb előrejelzések szerint nem fogja elérni a 2013-as 891 centiméteres rekordszintet, az árvíz kapcsán ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy biztonságban van-e a főváros ivóvízellátása. A Hun-Ren Ökológiai Kutatóközpontja és annak szakmai vezetője, Engloner Attila éppen ezt vizsgálta – írja a Magyar Nemzet.

Az eredmények szerint a Duna-part szűrési rendszere annyira hatékony, hogy egyelőre nem kell attól tartani, hogy veszély fenyegetné a főváros ivóvízellátó rendszerét.

Azonban a nagy árhullámok, ugyanúgy, mint a nagyon alacsony vízszintek, komoly kihívást jelentenek. Budapestet ivóvízzel több mint 700, a Duna mentén sorakozó ivóvíztermelő kút látja el, ezek elhelyezkedése nagyon változatos. Éppen emiatt a kutak többsége egy árvíz érkezésekor is biztosítani tudja az ivóvíz kitermelését. Az ellátás biztonságos fenntartását segíti az a sok tapasztalat is, amelyet a korábbi árvizek, különösen a 2013-as rekordvízállás során szereztek a szakemberek.

Fontos kiemelni azonban, hogy árvizek esetén a Duna vízminősége jelentősen megváltozik.

További részletekért kattintson.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva