Közel-keleti konfliktus

2024.09.30. 08:41

Izraeli tankok sorakoztak fel a libanoni határnál

Az izraeli–palesztin háború 358. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli harckocsik egy észak-izraeli gyülekezési ponton 2024. szeptember 30-án, amikor az izraeli hadsereg folytatja libanoni szélsőséges szervezetek elleni támadásokat

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Izraeli tankok sorakoztak fel a libanoni határnál, a hadsereg településeket zárt le a határnál

Izraeli tankok sorakoztak fel hétfőn este a libanoni határnál, ahol a hadsereg településeket zárt le.

Az Izrael északi, libanoni határánál felsorakozott tankok heves tüzérségi támadást hajtottak végre a határ túloldalán fekvő Vazzáni falu irányába. Libanoni jelentések szerint az izraeli hadsereg (IDF) menekülésre szólította fel a határ menti dél-libanoni falvak lakóit.

Az Iránból támogatott Hezbollah libanoni síita milícia bejrúti fellegvárának számító Dahíja negyed lakóit is távozásra szólította fel az IDF. „Az IDF határozottan fellép mindazok ellen, akik a mellékelt térképeken pirossal jelölt épületekben és a mellettük lévő épületekben, al-Lilki, Harat Harik és Bardzs al-Baradzsna szomszédságában, a Hezbollah létesítményeinek közelében tartózkodnak. Önnek és családtagjainak biztonsága érdekében azonnal el kell hagynia ezeket az épületeket, és legalább 500 méterre kell tartózkodnia tőlük” – szól a felhívás.

A határhoz legközelebb eső három települést – Metula, Misgav Am és Kefar-Gileádi –, amelyeknek civil lakosságát már tavaly ősszel kitelepítették, zárt katonai területnek minősítették. Több más, a határhoz közeli izraeli város és falu lakóit elővigyázatossági intézkedésekre utasították, miszerint csökkentsék a mozgást településükön, kerüljék a gyülekezést, ellenőrizzék a település kapuit, és tartózkodjanak óvóhelyeik közelében.

Hétfő este véget ért a biztonsági kabinet ülése, utána Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy kisebb testülettel egyeztet a tel-avivi katonai főhadiszálláson lévő irodájában.

„A harcosok úgy érezték magukat, mint az oroszlánok a ketrecben. Mindenki számára világos, hogy nincs más lehetőség a lakosok hazatérésére, mint a Hezbollah fizikai eltávolítása a határvidékről” – nyilatkozta a ynet nevű izraeli hírportálnak egy magas rangú, meg nem nevezett tiszt. Az IDF vezetői hangsúlyozták, hogy a libanoni hadművelet összetettebb lesz, mint az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni volt a Gázai övezetben.

Izraelben még nem számoltak be a Hezbollah elleni libanoni szárazföldi hadművelet esetleges kezdetéről, de Arije Deri, a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártjának vezetője az X közösségi oldalon az izraeli hadsereg katonáiért írt zsidó ima szövegét tette közzé.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője az X-en az elmúlt órákban a libanoni határon folytatott katonai tevékenységről szóló hírek és pletykák mellőzésére szólított fel. „Kérjük, hogy ne továbbítsunk jelentéseket haderőink tevékenységéről, haderőink biztonsága érdekében. Ragaszkodjon a hivatalos jelentésekhez, és ne terjesszen felelőtlen pletykákat” – írta.

Amerikai külügyminisztérium: Izrael korlátozott katonai műveleteket hajt végre Libanon területén

Izrael a libanoni határ mentén végrehajtott korlátozott katonai műveletekről tájékoztatta az Egyesült Államokat – közölte Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő hétfőn Washingtonban.

Miller tájékoztatása szerint ezek a műveletek a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael határához közeli infrastruktúráját célozzák.

Az izraeli hadsereg északi parancsnokságának egyik szóvivője hétfőn este közölte, hogy Izrael északi részén több térséget is zárt katonai körzetté nyilvánítottak, ahová a civil lakosságnak tilos a belépés. Ezek a régiók a libanoni határ mentén található Metula, Misgav Am és Kefar-Gileádi.

Libanoni biztonsági források az este a Reuters hírügynökséggel közölték, hogy a libanoni hadsereg legalább öt kilométerre visszavonult az Izraellel közös határtól.

A Hezbollahhoz köthető Hasszán Fadlallah libanoni parlamenti képviselő az al-Dzsadíd helyi rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a milícia nem kért segítséget szövetségesétől, Irántól, mert ez az ország – mint fogalmazott – eleve „az oldalukon áll”.

NASZRALLAH, Haszan
Az izraeli hadsereg által megölt Haszan Naszralláh sejket ábrázoló képpel Izrael elleni tüntetők a teheráni Palesztina téren 2024. szeptember 30-án. Naszralláh, a Hezbollah Irán-barát libanoni síita mozgalom vezetője három nappal korábban esett egy izraeli légicsapás áldozatául
Fotó: Abedin Taherkenareh / Forrás: MTI/EPA

Antony Blinken: Haszan Naszrallah kegyetlen terrorista volt, aki nélkül a világ biztonságosabb lesz

Libanon, a Közel-Kelet és a világ is biztonságosabb lesz Haszan Naszrallah, a Hezbollah síita szervezet vezetőjének halálával végződött izraeli katonai akció nyomán – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban.

A miniszter az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció miniszteri ülését megnyitó beszédében Haszan Naszralláh-t „kegyetlen terroristának” nevezte, akinek tevékenysége sok áldozatot szedett, köztük amerikaiakat, izraelieket, valamint libanoni és szíriai civilek haláláért is felelős volt. Része volt abban is, hogy Libanon országként nem tudott előrelépni – tette hozzá.

Antony Blinken ugyanakkor megismételte, hogy az Egyesült Államok a Hezbollah terrorszervezet és Izrael közötti konfliktus rendezésében diplomáciai megoldást szorgalmaz, és ennek érdekében dolgozik, ami „valós biztonságot” nyújt Izrael és Libanon számára.

Az Izrael és a palesztin Hamász közti gázai konfliktus kapcsán a külügyminiszter szintén azt hangoztatta, hogy Washington tovább dolgozik egy tűzszünet elérése érdekében, aminek nyomán a túszok kiszabadulnak, és a gázai lakosság helyzete is könnyebbé válik.

Antony Blinken az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció 87 tagállamának delegációi előtt úgy értékelte, hogy a nemzetközi együttműködés 10 éve alatt sikerült megakadályozni, hogy az Iszlám Állam elérje célját egy földrajzi értelmében összefüggő kalifátus kialakításában, és hangsúlyozta, hogy a koalíció tagjai 2017-ben felszámolták az Iszlám Állam utolsó iraki erősségét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a terrorszervezet elleni harc nem zárult le, mert az megpróbálja újraszervezni magát a Közel-Keleten, és sikerült teret hódítania Ázsiában.

Antony Blinken közölte, hogy az Egyesült Államok számára az elsődleges fontosságú, hogy az iraki kormány képviselőjével és más nemzetközi partnerekkel tartott tárgyaláson megvitassa az amerikai katonaság iraki távozásának részleteit, amiről a bagdadi kormánnyal megállapodás született. A hónapokon keresztül tartott egyeztetések eredményeként az amerikai katonák 2025 szeptemberéig vonulnak ki Irakból, a kivonulást a bagdadi kormányzat kezdeményezte.

Izraeli védelmi miniszter: hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni háború következő szakasza

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azt közölte hétfőn, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah libanoni síita szervezet „elleni háború következő szakasza”, mely lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését.

Az észak-izraeli települések polgármestereivel tartott találkozóján Galant utalt arra, hogy

Izrael várhatóan szárazföldi offenzívát is indít Libanon területén.

„Jelentős tényező következik a biztonsági helyzet átalakításában, mely lehetővé teszi számunkra, hogy a lakosságot visszajuttassuk otthonaikba” – mondta Galant. „Meg fogjuk tenni. És ahogy egy hónapja bejelentettem a súlypont északra tolását, most azt mondom, hogy megváltoztatjuk a helyzetet, és hazaküldjük a lakosokat” – tette hozzá.

A Hezbollahot vezető Haszan „Naszrallah megölése nagyon fontos lépés volt, de nem minden. Minden képességünket bevetjük” – mondta Galant. – Önök is részesei ennek az erőfeszítésnek” – tette hozzá a határnál szolgáló katonákhoz intézve szavait.

A Hezbollah főtitkárhelyettese, Naim Kasszem sejk hétfőn azt hangoztatta, hogy a síita fegyveres mozgalom készen áll az izraeli csapatok esetleges szárazföldi hadműveleteire. Az Iránból támogatott libanoni szervezet vezetőségének ez volt az első érdemi megszólalása Naszrallah pénteki megölése óta.

Szembe kell néznünk minden lehetőséggel, és készen állunk, ha az izraeliek a szárazföldi behatolás mellett döntenek. Az ellenálló erők készen állnak a szárazföldi ütközetre

– mondta Kasszem.

Izraeli légicsapás ért több lakóházat a bejrúti Cola negyedben 2024. szeptember 30-án
Fotó: AFP

Németország megkezdi állampolgárainak kimenekítését Libanonból

Németország megkezdi állampolgárainak kimenekítését Libanonból az országban kialakult biztonsági helyzet miatt, egy német katonai repülőgép már úton van a libanoni fővárosba – jelentette be hétfőn a német szövetségi külügy- és védelmi minisztérium.

A két tárca közösen kiadott közleménye szerint elsőként a kevésbé fontos munkaköröket betöltő állampolgároknak, így a nagykövetségi dolgozók családtagjainak és az egyéb ott élő, törékeny egészségi állapotú állampolgároknak segítenek elhagyni az országot. Hozzátették, hogy már azon is dolgoznak, hogyan tudnak majd segíteni mindazon szervezetek munkatársainak vagy magánszemélyeknek és családtagjaiknak az ország elhagyásában, akik később szeretnének távozni Libanonból akár repülővel, akár más úton.

A külügyi tárca közölte, hogy az elmúlt hétvége óta a német diplomáciai testület Bejrútban, Rámalláhban és Tel-Avivban maradó dolgozói veszélyhelyzeti készültségben folytatják munkájukat. Hozzátették, hogy jelenleg 1800 olyan regisztrált német állampolgárról tudnak, akik Libanonban tartózkodnak.

A német kormány azután hozta meg döntését a német állampolgárok részleges hazatelepítéséről, hogy az izraeli hadsereg immár csaknem két hete intéz sorozatos légitámadásokat a radikális síita mozgalom, a Hezbollah Bejrútban található bázisai ellen. A légicsapások hatására – amelyek halálos áldozatainak a száma már meghaladja az ezer főt – számos légitársaság törölte vagy csökkentette le a Libanonba közlekedő járatainak számát.

Libanon kormánya kész végrehajtani az ENSZ BT határozatát a Hezbollah dél-libanoni fegyveres jelenlétének megszüntetéséről

A libanoni kormány kész végrehajtani az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006-os határozatát, amelyben az akkori egyhónapos háború után a testület elrendelte, hogy mind a Hezbollah síita milíciának, mind az izraeli hadseregnek ki kell vonulnia Dél-Libanonból, csak a libanoni hadsereg és az ENSZ-békefenntartók maradhatnak ott – közölte hétfőn Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfő.

A szóban forgó terület 30 kilométeres sávot fed le, az izraeli határtól a Lítáni folyóig terjed.

Mikáti arról is beszámolt: megállapodott Nabih Berri parlamenti elnökkel abban hétfői találkozójukon, hogy az új libanoni államfő megválasztására csak egy Izraellel megkötendő tűzszünet után kerülhet sor.

Libanonban az Izrael és a Hezbollah közötti 2006-os háború óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, mint a 2024. szeptember 23-i izraeli légicsapásokban. A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az országban az elmúlt két hét alatt legkevesebb ezer ember vesztette életét, és több mint hatezren megsebesültek.

Libanoni gyászolók holttesteket visznek egy temetésen a déli Szidonban 2024. szeptember 30-án
Fotó: AFP / Forrás:  AFP

„Mi, Libanonban készen állunk az 1701-es ENSZ BT- határozat teljesítésére, és egy tűzszüneti megállapodás végrehajtása után azonnal a Lítáni folyótól délre fekvő területre telepítjük a libanoni hadsereget feladataik teljes körű ellátására”, az ENSZ-békefenntartókkal együttműködésben – közölte Mikáti. A libanoni parlament csak ezt követően ülne össze az elnökválasztásra.

Az ENSZ BT-nek a második libanoni háborút lezáró, 2006-os határozata felszólította a Hezbollahot és Izraelt minden hadművelet azonnali beszüntetésére, és az összes libanoni nem reguláris fegyveres csoport leszerelésére, a Lítáni folyótól délre pedig csak az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (UNIFIL) egységének és a libanoni hadseregnek a jelenlétét engedélyezi.

Izrael külügyminisztere szeptember végi levelében már felhívta az ENSZ BT figyelmét arra, hogy a 18 éve elfogadott határozat értelmében a Hezbollahnak ki kell vonnia erőit a libanoni-izraeli határ menti 30 kilométeres sávból. Az iszlamista szervezet a kötelező érvényű határozat végrehajtását arra hivatkozva utasította el, hogy Izrael nem teljesíti a maga kötelezettségét.

Iráni szóvivő: Irán nem vezényel harcosokat Libanonba vagy a Gázai övezetbe

Irán nem vezényel harcosokat Libanonba vagy a Gázai övezetbe az Izrael elleni háborúba, „a libanoni és a palesztin kormánynak megvan a kellő képessége és ereje arra, hogy felvegye a harcot az agresszív cionista rezsimmel, nincs ott szükség paramilitáris vagy önkéntes iráni erőkre” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Nászir Kanani hozzátette, hogy Irán nem is kapott erre felkérést.

A szóvivő azzal fenyegette meg Izraelt, hogy „nem maradnak büntetlenek azok a bűncselekményei, amelyeket az iráni nép, az (Irán támogatását élvező) ellenállási erők, valamint az iráni civilek és katonák ellen követett el”.

Az izraeli hadsereg immár csaknem két hete intenzív légitámadásokat hajt végre a Hezbollah libanoni síita milícia ellen, nemcsak a libanoni főváros déli külterületein, de a szervezet más erődítményei ellen is szerte az országban.

A légicsapások következtében hétfőre több mint 1030 ember, köztük a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah, valamint 156 nő és 87 gyermek lelte halálát.

Az iráni kormány közleménye szerint Maszúd Peszeskján államfő a Hezbollah teheráni képviseletére látogatott, hogy lerója kegyeletét Naszrallah emléke előtt. Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb politikai és vallási vezetője pedig kijelentette, hogy „Naszrallah halála nem volt hiábavaló”. Mohammed Reza Aref iráni első alelnök szombaton azt mondta, hogy a Hezbollah vezetőjének meggyilkolása „Izrael pusztulását” vonja majd maga után.

Az izraeli hadsereg képeket mutatott be utántöltő repülőgépekről a légierő nagy hatótávolságának érzékeltetésére

Az izraeli hadsereg (IDF) képeket mutatott be az X-en hétfőn olyan utántöltő repülőgépekről, amelyek a jemeni húszi lázadók elleni támadásra kísérték el a harci gépeit, ezzel érzékeltetve a légierő hatótávolságát.

A képek éppen az utántöltés művelete során mutatják a gépeket. Izrael vasárnap támadta a húszi lázadókat, miután Jemenből ballisztikus rakétákkal próbálták megtámadni Izraelt.

A jemeni húszi lázadók az iráni támogatással kiépült, Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti befolyása ellen harcoló, „az ellenállás tengelye” nevű szövetség tagjai.

Az IDF közlése szerint a légierő több tucatnyi repülőgéppel – vadászgépekkel, kémrepülőgéppel, utántöltővel – hajtották végre a támadást Izraeltől mintegy 1800 kilométeres távolságban.

Elemzők szerint az utántöltőgépek bemutatásával Izrael valójában Iránnak üzent. A képek alatt lévő szöveg szerint ezek bármilyen távolságban képessé teszik támadásra a harci gépeket.

Az IDF felvételeket mutatott be egy drónról is, amelyet hétfő reggel a haditengerészet egyik hajója fogott el Izrael északi részének közelében, a Földközi-tengeren. A hadsereg gyanúja szerint valamelyik ellenséges erő az izraeli földgázmezőt vette célba.

Izrael Bejrút belvárosára mért légicsapást

Az izraeli hadsereg drónról légicsapást mért hétfőn a libanoni főváros, Bejrút központjára, a Dzsamáa Iszlamíja szélsőséges szervezet használatában lévő egyik lakást vette célba.

Míg az izraeli hadsereg az elmúlt csaknem két hétben többször is támadta Bejrút déli külvárosait, a Hezbollah mozgalom fellegvárát, ez az első eset, hogy a főváros szívét vette célba.

Libanoni biztonsági források szerint legkevesebb négy ember meghalt az izraeli rakéta becsapódásában. A többemeletes ház, amelyben a Dzsamáa Iszlamíja lakása volt, a föld színével vált egyenlővé az AP hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint. A szunnita iszlamista csoport szövetségese a síita Hezbollahnak, amely Izrael elleni támadásaival saját közlése szerint is a Gázai övezeti Hamász palesztin iszlamista terrorszervezetet támogatja.

Az Izrael és az Európai Unió által is terrorszervezetként nyilvántartott Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) azt közölte, hogy három tagja meghalt a bejrút-belvárosi légicsapásban.

A Hamász pedig azt közölte, hogy az ország déli részén, egy menekülttáborban egy izraeli légicsapásban meghalt libanoni részlegének vezetője, Fatah Saríf Abu al-Amin.

Az izraeli hadsereg közölte hétfőn, hogy egy szombati légicsapásban megölt egy újabb magas rangú Hezbollah-tisztségviselőt, Nabil Kaukot, a Központi Tanács helyettes vezetőjét.

A Hezbollah megerősítette Kauk halálát, amivel alig több mint egy hét alatt ő a hetedik magas rangú vezetője a szervezetnek, akit izraeli célzott támadással likvidált. Köztük vannak olyan alapító tagok is, akik évtizedekig elkerülték a halált vagy a letartóztatást.

Kauk a Hezbollah veterán tagja volt, már az 1980-as években is aktív, és az Izrael elleni 2006-os háborúban a Hezbollah katonai parancsnoka volt. Az Egyesült Államok 2020-ban szankciókat vezetett be ellene.

A Hezbollah korábban megerősítette, hogy Ali Karaki, egy másik magas rangú parancsnok is meghalt abban a pénteki támadásban, amelyben a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah életét vesztette.

Az izraeli hadsereg immár csaknem két hete folytatja légitámadásait a Hezbollah ellen, nemcsak a libanoni főváros déli külterületein, de a szervezet más erődítményei ellen is szerte az országban.

A vasárnapi izraeli támadásokban a libanoni egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 105 ember halt meg. Izrael légicsapást mért például két szomszédos épületre, a dél-libanoni Szidóntól keletre. Ennek 32 halálos és 29 sebesült áldozata van. Az észak-libanoni Baalbek-Hermel kormányzóságban 21 ember halt meg vasárnap izraeli légitámadásban, további 47 pedig megsebesült.

Csaknem két hét alatt a Libanon nagy részén végrehajtott izraeli légicsapások hullámában immár több mint 1030 ember – köztük 156 nő és 87 gyermek – lelte halálát. Több százezer ember menekült el otthonából. A kormány becslései szerint mintegy 250 ezren vannak menedékhelyeken, három-négyszer ennyien pedig barátoknál vagy rokonoknál, illetve az utcán laknak.

Az izraeli légitámadások elől már mintegy százezer ember menekült Libanonból Szíriába, zömmel szíriaiak, akik a 2011-ben kitört polgárháború elől menekültek Libanonba – közölte hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A libanoni hatóságok adatai szerint az izraeli légitámadások előtt másfél millió szíriai menekült élt az országban.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva