Közel-keleti konfliktus

2024.10.05. 08:10

Százezrek tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Az izraeli–palesztin háború 363. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A palesztin tüntetők transzparensekkel és plakátokkal tiltakoznak a Gáza és Libanon elleni folyamatos izraeli támadások ellen

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Rasid Necati Aslim

Százezrek tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett, de a demonstráció jórészt békésen zajlott.

A legnagyobb brit palesztinpárti szervezet, a Palestine Solidarity Campaign (PSC) – amely a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek kezdetének közelgő első évfordulója elé időzítette a tüntetést – szombat esti beszámolójában úgy fogalmazott, hogy „legalább 300 ezren tüntettek a szabad Palesztináért és a népirtás befejezéséért”.

A Scotland Yard közleménye szerint ugyanakkor nehéz volt pontosan felmérni a résztvevők számát, de a megmozdulás "nagyobbnak tűnt" a legutóbbi időszak tiltakozó demonstrációinál.

Protesters rally in London against ongoing Israeli attacks on Gaza and Lebanon
Palesztin-párti demonstrálók Londonban
Fotó: Rasid Necati Aslim / Forrás: Anadolu via AFP

A PSC a szombati tüntetést a szervezet megfogalmazása szerint "a Gázai övezet ellen indított és azóta is folytatódó népirtó támadás" első évfordulója alkalmából szervezte.

A palesztinpárti szervezet a demonstrációt meghirdető felhívásában nem tett említést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport által Izrael ellen egy éve elkövetett terrortámadásról.

A Palestine Solidarity Campaign szerint a hadműveletekben több mint 41 ezer palesztin halt meg, köztük 17 ezer gyerek, az eltűntek száma több tízezer, és a 2,3 milliós gázai lakosság 90 százaléka otthona elhagyására kényszerült.

A szombati londoni demonstráció volt a huszadik tömegtüntetés a PSC szervezésében tavaly október óta.

A Scotland Yard szombat esti beszámolójában közölte, hogy a megmozduláson 17 embert vett őrizetbe, elsősorban betiltott szervezetek támogatásra utaló magatartás, sürgősségi szolgálatok dolgozói elleni támadás, illetve a közrend megzavarásának gyanújával.

A londoni rendőrség már a tüntetés előtt közölte, hogy őrizetbe veszi azokat, akik Nagy-Britannia által terrorszervezetnek minősített és betiltott csoportokat éltetnek a tüntetésen.

A rendőrség kiemelte a közleményben, hogy e szervezetek közé tartozik a Hamász és az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita milícia.

A tüntetők a British Museum közeléből indultak, és a Whitehallra, a londoni kormányzati negyed főutcájára vonultak, ahol beszédek hangzottak el.

A felszólalók között volt Jeremy Corbyn, a kormányzó brit Munkáspárt volt vezetője és egykori miniszterelnök-jelöltje, aki az Izraelbe irányuló fegyverexport teljes leállítását és „Palesztina megszállásának megszüntetését” követelte.

Szombaton izraeli zászlókat lobogtató ellentüntetők is felvonulnak a palesztinpárti demonstráció útvonalának közelében, vasárnap pedig a 300 ezres brit zsidóság érdekképviseleti szervezetei emlékeznek meg a londoni Hyde Parkban az Izrael ellen tavaly októberben elkövetett terrortámadás első évfordulójáról.

Izraeli hadsereg: megölték a Hamász két libanoni parancsnokát

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy libanoni katonai művelet során 

szombatra virradóra megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának két magas rangú helyi tagját, köztük a libanoni műveletekért felelős Mohammad Huszeint.

A Hamász katonai szárnya, az Al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy két fegyverese meghalt izraeli légicsapásokban Libanonban.

Libanoni biztonsági tisztviselők szombaton arról számoltak be, hogy péntek óta nem lehet kapcsolatba lépni Hásem Szafieddinnel, Haszan Naszrallah nemrégiben légicsapásban megölt Hezbollah-vezető lehetséges utódjával. Izrael csütörtök este nagyszabású légicsapást mért Bejrút déli elővárosaira, köztük arra az épületegyüttesre, ahol feltételezésük szerint Szafieddin tartózkodott. A mentők arról számoltak be, hogy a Danije előváros elleni folyamatos izraeli légicsapások miatt még nem tudták átvizsgálni a támadás helyszínét.

A támadás óta a síita Hezbollah nem tett említést Szafieddinről.

Nadav Sosani izraeli tábornok korábban azt közölte, hogy az izraeli hadsereg folytatja a csütörtök éjjeli légicsapás hatásának felmérését. Ő azt mondta, hogy a csapást a Hezbollah hírszerző központja ellen hajtották végre.

Az izraeli hadsereg néhány hete kezdett Libanonban is intenzív támadásokat, és az elmúlt napokban már szárazföldi csapatokat is küldött a határon túlra. A hivatalos közlés szerint az offenzíva célja az izraeliek tízezreinek visszajuttatása a Hezbollah által támadott észak-izraeli országrészben lévő otthonába. 

A hadsereg közlése szerint a szárazföldi offenzíva kezdete óta kétszázötven libanoni fegyverest öltek meg, Izrael kilenc katonát veszített a harcokban. Egy ilyen csapásban halt meg a Hezbollah vezetője, Naszrallah is.

A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben. Közlésük szerint mintegy 1,2 millió ember menekült el otthonából, közülük 374 ezren Szíriába.

A Hezbollahot támogató Irán külügyminisztere, Abbász Aragcsi szombaton – Libanon után – a szíriai fővárosba, Damaszkuszba látogatott, ahol tűzszünetet szorgalmazott Libanonban és a Gázai övezetben is. 

Az izraeli rendszer csak az erő, a háború nyelvét ismeri

– szögezte le újságírók előtt, és „a nemzetközi közösség közbelépését” szorgalmazta, hogy „leállítsák ezeket a bűntetteket”.

Szijjártó Péter: ismét sikeres evakuációs műveletet hajtottunk végre

A biztonsági szempontok miatt, minden evakuációs műveletről csak annak lezárultával tudunk beszámolni. Ez ma megtörtént, így most már kijelenthető, hogy augusztus után ma ismét sikeres műveletet hajtottunk végre, ezúttal szlovák barátaink segítségével

 – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton délután.

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy 

a reggeli órákban elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén 9 magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal.

 „A gép előbb Cipruson, majd ezekben a percekben Pozsonyban landolt, így most már valamennyien biztonságban vannak” – írta.

Korábban, augusztus elején már hoztunk ki magyarokat a térségből, aminek köszönhetően azon állampolgáraink, akik el szerettek volna jönni Libanonból, el tudták hagyni az országot a Honvédség gépével – emlékeztetett.

Hozzátette, 

a közel-keleti helyzet eszkalálódása miatt most ismét felajánlottuk segítségünket a Libanonban tartózkodó magyaroknak. Ezen felhívásra összesen 10 állampolgárunk jelentkezett, így megállapodtunk szlovák barátainkkal, hogy az általuk indítani tervezett mentesítő járaton helyet biztosítanak a magyarok számára.

Ezen együttműködés nem példátlan, hiszen mi is, amikor lehetőségeink engedik, minden esetben felajánlunk helyeket saját evakuációs járatainkon a szomszédos, valamint az európai uniós országoknak, akik rendre élnek ezen lehetőségekkel 

– jegyezte meg. Most azonban a szlovákok hozták el a magyarokat, akiknek evakuációját a bejrúti képviseletünk koordinálta, és a hazatérőket magyar konzulok várták Larnakán és Pozsonyban is egyaránt, megadva minden segítséget az állampolgárainknak közölte a miniszter.

„A mai művelet sikeres volt, de sajnos a helyzet egyre csak súlyosbodik a Közel-Keleten, ezért hangsúlyosan arra kérek minden magyar állampolgárt, hogy utazásai során lehetőleg kerülje el ezt a térséget a következő időszakban” – írta Szijjártó Péter.

Az utolsó evakuáló járat indul vasárnap a Libanonban tartózkodó britek elszállítására

Vasárnap indul Bejrútból az utolsó olyan repülőgép, amelyet a brit kormány bérelt a Libanonból távozni kívánó brit állampolgárok elszállítására.

A londoni külügyminisztérium szombati bejelentése szerint a csökkenő igények miatt jelenleg nincsenek tervek újabb bérelt járatok indítására.

A brit kormány által bérelt első gép szerdán száll fel a bejrúti nemzetközi repülőtérről, és a külügyi tárca szombati adatai szerint több mint 250-en távoztak az azóta indított charterjáratokon.

A minisztérium már az első járat bérléséről szóló tájékoztatásában közölte, hogy a további chartergépekről az igényektől és a térség biztonsági helyzetétől függően döntenek majd.

Izraeli légi csapásban megölték a Hamász katonai vezetőjét

Az észak-libanoni térségre mért izraeli légi csapásban, Tripoli közelében meghalt Szaíd Atallah Ali, a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszam brigádoknak a vezetője – jelentette a CNN szombat reggel a hirado.hu szerint.

A Hamász gyászolja az al-Kasszam brigádok vezetőjét, Szaíd Atallah Alit és három családtagját, akiket a Tripoliban lévő Beddavi menekülttáborban lévő háza ellen elkövetett bombatámadás következtében vesztették életüket

 – jelentette szombaton az arab Al-Aksza televízió.

A Hamász vezetése, illetve az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a jelentéseket.

Izrael újabb rakétákat lőtt ki Bejrútra, menekülésre szólították fel Dél-Libanon lakosságát 

Szombatra virradóra megszólaltak a légvédelmi szirénák Bejrútban, miután az izraeli légierő rakátatámadást intézett a libanoni főváros ellen, válaszul arra, hogy a Hezbollah korábban legalább öt rakétát lőtt ki a zsidó állam területére – jelentette az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnoksága. Az izraeli hadsereg szombat reggel menekülésre szólította fel a dél-libanoni lakosságot, feltehetően egy várható szárazföldi támadás miatt.

Az izraeli hadsereg közlése szerint szombat hajnalban öt „lövedéket” (ami általában rakétákat jelent) azonosítottak, amelyek Libanon területéről érkeztek. A rakéták többségét a légierő hatástalanította, mielőtt azok földet érhettek volna, míg mások nyílt területen csapódtak be

 – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnoksága.

Pénteken Libanonból 222 rakétát lőttek ki izraeli területre az IDF közlése szerint.

A Hezbollah síita fegyveres szervezet közben azt állítja, hogy visszavonulásra kényszerítette Izraelt az éjszakai rakátacsapásokkal,
számolt be a BBC World hírportálja alapján a hirado.hu.

Hozzáteszik: a Hezbollah azt is bejelentette, hogy hatonái az éjszaka folyamán visszavertek egy izraeli szárazföldi offenzívát Adaisseh határ menti falu közelében. A közlemény szerint a Hezbollah harcosai „megtámadták” az izraeli csapatokat, „ami hatalmas robbanást eredményezett az előrenyomuló erőknél, visszavonulásra kényszerítve őket és veszteségeket okozva soraikban”.

Mindeközben folytatódik az izraeli szárazföldi és légi hadművelet Dél-Libanonban. A BBC helyszíni tudósítója szerint a következő órákban további támadások várhatók dél-libanoni falvak ellen.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee arra figyelmezteti a megtámadott területről már kimenekített lakosokat, hogy további értesítésig ne térjenek vissza.

Rómában biztonsági készültség lépett életbe a palesztinbarát tüntetések veszélye miatt

Biztonsági készültség lépett életbe Rómában szombat reggeltől a Hamász palesztin terrorista szervezet tavalyi izraeli támadásának évfordulója alkalmából tervezett utcai megmozdulások miatt, amelyeket a palesztinbarát csoportok a hatósági tiltás ellenére meg akarnak tartani.

Az olasz főváros rendőrkapitánya bejelentette: szigorították az ellenőrzést a Rómába bevezető autósztrádák kapuinál és a pályaudvarokon. Koncentrikus körökben alakítottak ki a biztonsági gyűrűket Róma egész területén – nyilatkozta Roberto Massucci, hangsúlyozva, hogy nem engedélyezték az október 7-i támadásra emlékezni akaró tüntetéseket, és a döntést a hatóságok tiszteletben fogják tartani.

A Hamász izraeli támadása, majd Izrael viszontválasza után Rómában és több más olaszországi városban szinte minden szombaton palesztinbarát megmozdulást tartottak, az idén január elseje óta már több mint ötven alkalommal vonultak utcára. Az évforduló előtti szombatra nagyszabású tüntetést hirdettek meg, amely nem az áldozatokról kívánt megemlékezni, hanem az „Izrael ellenes forradalom kezdetét” akarta hirdetni.

Sit-in For A Stop To Israeli Bombing In Lebanon
Palesztinbarát megmozdulás Rómában 2024. szeptember 28-án 
Fotó: Andrea Ronchini / Forrás:  NurPhoto / AFP

A hatóságok nem engedélyezték a tüntetést. A szervezők fellebbeztek, de az illetékes bíróság is megerősítette a tiltást. Matteo Piantedosi belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Izrael elleni tavalyi támadást éltessék az olaszországi utcákon. Bármilyen tüntetés törvénytelennek minősül - tette hozzá. A belügyminiszter szerint a közel-keleti helyzet elmérgesedése a tiltakozó megmozdulások radikalizálódásához vezethet. Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot kell garantálni a városok lakosai számára.

A tiltás ellenére mintegy harmincezer embert várnak szombat kora délután az Ostiense vasúti csomópont előtti térre. Az Arab-Palesztin Demokratikus Unió, valamint a Fiatal Palesztinok elnevezésű szervezetek közösségi oldalakon szólítottak fel részvételre. Csatlakoztak hozzájuk anarchista, baloldali egyetemista csoportok. A terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság (Digos) bejelentette: attól tart, hogy szélsőséges elemek férkőznek be a tüntetők közé.

Más palesztinbarát szervezetek tiszteletben tartják a hatóságok tiltását, és jövő szombatra halasztották tüntetésüket.

A készültség hétfőig érvényben marad, amikor Giorgia Meloni miniszterelnök, az olasz kormány és hatóságok tagjai részt vesznek a római központi zsinagógában tartandó megemlékezésen.

Az ENSZ elítélte a 18 halálos áldozattal járó, Ciszjordánia elleni izraeli légicsapást

Az ENSZ pénteken „törvénytelennek” nevezte és elítélte az előző nap Izrael által egy ciszjordániai menekülttábor ellen intézett, tizennyolc ember életét kioltó légicsapást.

„Ez a támadás az izraeli biztonsági erők által Ciszjordániában végrehajtott katonai jellegű műveletek során elkövetett törvénytelen erőalkalmazás aggasztó környezetébe illeszkedik, amelyek számos sérelmet okoztak a palesztinoknak és jelentős károkat idéztek elő az épületekben és az ellátó rendszerekben” – írta közleményében az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a megszállva tartott palesztin területért felelős irodája.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy az észak-ciszjordániai túl-karmi menekülttábor ellen a hadsereg és a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat által közösen végrehajtott légicsapás során likvidálta a Hamász iszlamista palesztin szervezet egyik helyi vezetőjét.

2000 óta az Izrael által 1967 óta megszállva tartott Ciszjordánia elleni csütörtöki légicsapásnak volt a legtöbb áldozata

 – közölte a palesztin biztonsági szolgálat egyik illetékese.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint „az izraeli biztonsági erők által Ciszjordániában végrehajtott – gyakran fölösleges, aránytalan, így törvénytelen – rendszeres és véres erő alkalmazásának újabb egyértelmű példájával állunk szemben”.

Pénteken százak vettek részt Túl-Karmban az áldozatok nyilvános temetésén, közöttük több maszkot viselő, feketébe öltözött fegyveres.

Izrael augusztusban már mért légicsapásokat Túl-Karmra és szárazföldi műveleteket is hajtott végre az Izraellel harcoló fegyveres csoportok elleni nagyszabású offenzíva keretében több város és palesztin menekülttábor ellen a megszállva tartott Ciszjordánia északi részében.

A Hamász Izrael elleni véres támadása kiváltotta gázai háború kezdete – október 7. – óta egyre fokozódik az erőszak egyrészt a palesztinok, másrészt az izraeli hadsereg és a telepesek között. A palesztin egészségügy-minisztérium szerint legkevesebb 701 palesztint lőttek le izraeli katonák, illetve telepesek, míg izraeli hivatalos adatok szerint legkevesebb 21 izraeli katona halt meg palesztin támadásokban, illetve katonai műveletek során.

A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok megerősítette pénteken, hogy egyik parancsnoka, Zahi Jászir Oufi, valamint hét másik harcosa elesett a Túl-Karm elleni csütörtöki izraeli légicsapásban.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva