Hamis vádak

2022.03.31. 13:42

Szervezett provokáció áll a kidobott szavazólapok mögött a sepsiszentgyörgyi polgármester szerint (videó)

Antal Árpád rámutatott: a baloldal által bemutatott kidobott szavazólapok azonosító nyilatkozat nélkül eleve érvénytelennek minősülnek.

Csíkszereda, 2018. március 29. Levélszavazatok leadása az április 8-i magyarországi országgyûlési választásra a csíkszeredai fõkonzulátuson 2018. március 29-én. Már csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ, de szavazati joggal bíró választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. MTI Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Szerdán este névtelen bejelentés alapján, az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze, Jedden egy illegális szemétlerakóban kidobva találtak 25-30 szavazólapot, de a választópolgárt azonosító kitöltött íveket és népszavazási szavazólapokat nem.
 

A baloldal gyakorlatilag alig pár perccel a hírek megjelenését követően egyből közleményeket adott ki, és csalást emlegetve jelezték: az eddig beérkezett összes, mintegy 150 ezer levélszavazatot meg kell semmisíteni.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere közösségi oldalán reagált a hírre, ahol először is leszögezte, hogy az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó.

A képsorok megerősítik, mint fogalmazott, hogy „egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék”.

Mindannyian tudjuk, akik levélszavazatot töltöttünk ki, hogy minden lezárt borítékban van azonosító nyilatkozat. Anélkül nem érvényes a szavazat – mutatott rá. 

Fidesz: a kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes

A kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes - reagált a Fidesz a baloldal választási csalással kapcsolatos vádjaira az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Azt írták: a baloldal "a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni".

"Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat" - írta a Fidesz.
 

Kelemen Hunor: a határon túliakat próbálják megbélyegezni

Egyértelmű és buta provokációról van szó – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy sajtóbeszámolók szerint kidobott, részben elégetett levélszavazatokat találtak a Marosvásárhellyel szomszédos Jedden egy illegális szemétlerakóban.

A választások célegyenesében próbálják manipulálni ilyen módon a közvéleményt, hitelteleníteni akarják a határon túliak szavazatait, a szavazás egészét, és ez teljes mértékben elítélendő. Szó sincs semmiféle választási csalásról

– fogalmazott a politikus. Kelemen Hunor elmondta: jól mutatja a szándékot, hogy a szavazólapokat csak annyira égették el, hogy azért látható legyen a baloldali vagy bármilyen pártra leadott szavazat. Hozzátette azt is, információi szerint a rendőrség egyetlen nyilatkozatot sem talált a helyszínen, ami nélkül nem is érvényes a levélszavazat, hiszen nincs ott a személyes igazolása annak, hogy ki adta le a voksot.
 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a 2022-es romániai népszámlálásról tartott sajtóbeszélgetésen Kolozsváron 2022. január 14-én.
Forrás: Kiss Gábor / MTI


Ez is azt mutatja, hogy manipulálás és provokáció történt. Aki ilyesmire vállalkozik, az bármire képes – fűzte hozzá Kelemen Hunor.

Arra a kérdésre, hogy ki állhat a provokáció mögött, az RMDSZ elnöke azt mondta: még épp csak megjelent a hír, a vizsgálat el sem kezdődött, máris azt kérik, hogy a határon túli szavazatokat érvénytelenítsék, ami elfogadhatatlan. – Ezzel próbálják megbélyegezni az összes olyan magyar állampolgárt, aki Magyarország határain kívül él – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

RMDSZ: A közvélemény aljas manipulálása történik!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben ítélte el azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy választási csalás történt. Az RMDSZ azokra az erdélyi és magyarországi sajtóban megjelent felvételekre reagált, amelyek a Maros megyei Jedden eldobott szavazólapokat mutatnak zsákokba gyűjtve.

Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot. A képsorok megerősítik, hogy egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék. Bárki is álljon a provokáció mögött, a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk! – áll az RMDSZ állásfoglalásában.

Reagált a vádakra Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke is. Mint fogalmazott, „ez egy egyértelmű provokáció, ami a határon túli szavazási folyamatot akarja hitelteleníteni”.

Le akarják járatni a határon túli szavazókat, és azon partnerszervezeteket, akik egyébként segítenek abban, hogy biztonságosan célba érjenek a levélszavazatok. A diverzió jellegét egyértelműen bizonyítja az, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje már kérte az összes határon túli szavazat érvénytelenítését. Minden erdélyi, székelyföldi magyar nevében kikérem magunknak, nem vagyunk csalók! – írta Facebook-bejegyzésében Kovács Mihály Levente.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke megjegyezte: tudomása szerint a helyszínen talált levélszavazatok között egyetlen egy azonosító nyilatkozatot sem találtak. – Ez is csak a diverzió gyanúját erősíti meg, hiszen – mint tudjuk – azonosító nyilatkozat nélkül minden leadott levélszavazat érvénytelen – tette hozzá a politikus.

 

Borítókép: Levélszavazatok leadása az április 8-i magyarországi országgyűlési választásra a csíkszeredai főkonzulátuson 2018. március 29-én. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva