Hirdetés

2024.06.14. 08:00

Megújulás az MBH Duna Banknál

A közelmúltban megtartották az 1960 óta működő, korábban Duna Takarék Bankként ismert, 100%-ban magyar tulajdonban lévő MBH Duna Bank Zrt. 2023. évi tevékenységéről számot adó éves közgyűlését.

PR cikk

Az elmúlt év eredményeiről, a hitelintézetnél történt változásokról a hitelintézet vezérigazgató-helyettesét, Németh Máriát kérdeztük.

Hogyan értékeli a bank előző évi üzleti tevékenységét, az elért eredményeket?  

A MBH Duna Bank Zrt. a tavalyi évben - jogelődjeinek 63 éves működése során – az eddigi legmagasabb adózás utáni nyereségét érte el. Az éves beszámolóban kimutatott adózás utáni nyeresége 3847 M Ft lett, ami 45,4%-kal magasabb, mint a 2022. évben elért eredmény. Figyelembe véve a bank méreteit, működési területének nagyságát, e számokat kiugróan kedvezőnek értékeljük.

A bank likviditási helyzete stabil, jelentős forrástöbblet mellett gazdálkodunk. Hitelezési tevékenységünk feletti szabad forrásainkat jellemzően jegybanki és bankközi betétekbe, változó, illetve fix kamatozású állampapírokba fektetjük.

A 2023. évben elért eredmény jelentős mértékben köszönhető a kedvező kamatkörnyezetnek is.

A 2023-as évre vonatkozó terveinkben a lakossági szektor hitelállományának megtartásával és a kamattámogatott hitelek kihelyezésének minimális bővülésével számoltunk, ám a kedvezőtlen lakáspiaci hatások, többek között az ingatlan adásvételek tranzakciószámának jelentősebb csökkenése miatt a hiteligények elmaradtak várakozásainktól.

A hitelállomány szinten maradt, ugyanakkor azt kiváló eredménynek értékeljük, hogy a bank portfóliójában szereplő ügyletek 96,52%-a késedelem nélküli. A 90 napon túli késedelmes ügyletek aránya a teljes portfólióra vetítve 0,65%-ot tesz ki.

Forrás: MBH Duna Bank

Megváltozott a bank elnevezése, és ha jól láttuk a fiókokban, az arculat is más a korábbi megjelenéshez, színvilághoz képest.

Valóban, a kiemelkedő eredmény elérése érdekében megtett intézkedéseken túl is mozgalmas évünk volt.

Bankunk többségi tulajdonosa 2023. szeptember 29-én az MBH Bank lett. A tulajdonosváltást követően a bank neve és arculata is megváltozott, 2023. december 1. óta a Duna Takarék Bank MBH Duna Bank néven folytatja működését.

Nagyon igyekeztünk, hogy a mi életünkben történt átfogó változásokból ügyfeleink szinte csak a módosuló elnevezést érzékeljék. A bankszámlaszámok nem változtak, a számlákhoz tartozó bankkártyák a továbbiakban is azonos feltételekkel használhatóak, fiókjaink a szinte már évtizedek óta megszokott helyszíneken várják az ügyfeleket, és valamennyi elektronikus csatornán változatlan formában, zavartalanul igénybe vehetők szolgáltatásaink.

További változás az elmúlt évben, hogy a bank tagjává vált az Integrált Hitelintézetek Központi Szervezetének. E lépés két szempontból is jelentős változást hozott számunkra; egyrészt a hitelintézeti integrációba való belépéssel, a leányvállalati státusz létrejöttével a bank az MBH Bank prudenciális csoportjának is részévé vált, így mindkét szervezet további védőernyőt biztosít azon szavatoló tőkén felül is, mellyel a bank önállóan rendelkezik.

Másrészt az MBH Csoport tagjaként az anyabanknál lévő szaktudás, know-how számunkra is új lehetőségeket, új teret nyit mind a termékfejlesztés, mind a digitális megoldások tekintetében.

Piaci részesedésünk növelése, illetve meglévő ügyfeleink megtartása céljából a bank új üzleti stratégiájában megfogalmaztuk azt a törekvést, hogy a jelenlegi és potenciális számlavezetett ügyfélkör minél szélesebb, akár egyedi igényeit is kiszolgáló új termékeket hozzunk létre.

Tekintettel arra, hogy bár a bank minden szektor részére nyújt számlavezetési megoldást, alapvetően mégis a lakossági ügyfélkör kiszolgálását tekinti elsődleges feladatának, így elsőként a lakossági termékek fejlesztését kezdtük meg.

Az új termékek fejlesztése során ügyfeleinek pénzügyi szokásait és igényeit még jobban kiszolgáló számlák kialakítására törekszünk. Szeretnénk, ha a jövőben a fiatalok közül is minél többen választanák szolgáltatásainkat.

Fejlesztéseink bevezetése az év második felében várható, illetve a személyi kölcsön és a jelzáloghitelek tekintetében szintén innovatív változások várhatóak.

Lakossági fejlesztéseink megvalósítását követően a vállalati ügyfelek számlavezetési lehetőségeinek bővítési feladataiba vágunk bele.

A termékfejlesztés mellett kiemelt figyelmet fordítunk az egyes digitális szolgáltatások fejlesztésére is, netbank szolgáltatásunkat fejlesztettük, új funkciókkal bővítettük. Kialakítottuk, majd 2024. év elején elindítottuk mobil applikációnkat, mely már néhány hónap elteltét követően is nagy népszerűségnek örvend ügyfeleink körében.

Bankunk működése során mindig is régiós hitelintézetként szolgálta ki ügyfeleit, fiókhálózata 13 településre terjed ki, melyek jellemzően Győr-Moson-Sopron, valamint Komárom-Esztergom Vármegyében találhatóak, továbbá egy fiókkal rendelkezünk Budapesten is. Hitelintézetünket a jövőben is regionális középbankként képzeljük el, legfőbb küldetésként megjelölve a régióban élő lakosok, több generációt felölelő családok, valamint a működési területükön gazdálkodó kis- és középvállalkozások kiszolgálását.

E régiós jelleget különböző marketing megjelenéseinken keresztül is erősítjük, a márkafrissítés mellett törekszünk ismertségünk bővítésére. Fő üzenetként az „Itt élek, itt bankolok” szlogent fogalmaztuk meg.

Bár a fiókhálózatunk környezetében élők kiszolgálása az elsődleges célunk, videóbanki csatornánk igénybevételével az ország bármely pontjáról elérhetőek vagyunk meglévő és leendő új ügyfeleink részére. E csatorna fontos szerepet játszik az ügyfelek azonosításában, tájékoztatásában, valamint lakossági számlanyitásra és személyi kölcsön igénylésre is lehetőséget nyújt a fiókjainkba betérni nem tudó, vagy nem szándékozó ügyfeleink részére.

Miként alakult a bank menedzsmentjének, operatív vezetésének összetétele?

A bank operatív irányítását továbbra is Csicsáky Péter vezérigazgató és jómagam, vezérigazgató-helyettesi pozícióban látjuk el.

Csicsáky Péter immáron tizedik éve tölti be e pozíciót, én pedig – bár vezérigazgató-helyettesi kinevezésem csak néhány hónapja, 2023. december 20-án történt – közel 15 éve dolgozom a banknál. Az elmúlt években több pozíciót is betöltöttem, többnyire a bank hitelezéshez kapcsolódó feladataiban vettem részt, a hitelezés üzleti, majd kockázatkezelési tevékenységeinek irányításáért feleltem. A bank jövedelmezőségének, eredménytermelő képességének fokozása, a stabil tőkehelyzet fenntartása mellett munkánk során mindketten fontos feladatunknak tartjuk a tulajdonosi érdekek képviseletét is.

A vezető testületekben az MBH Bank által delegált kollégák mellett a bank felsővezetése vesz részt, az elnöki pozíciót Kovács Pál, az MBH Bank Nemzetközi és akvizíciós területének elnöki főtanácsadója, ügyvezető igazgatója látja el.
A végbemenő átalakítások, a digitális megoldások fejlesztése, az ügyfélkör fiatalabb korosztályainak megcélzása mellett továbbra is fontos szempont számunkra a hagyományok megőrzése.

A bank korábbi elnöke, Illés Zoltán közel 33 évig irányította, képviselte a bankot és jogelődjeit. Részt vett azok korábbi egyesülésében, kialakította azt az üzleti és ügyfélkapcsolatrendszert, melynek a bank a sikerességét jelenleg is köszönheti. Szerencsére Zoltán a jövőben is tovább erősíti csapatunkat, 2023 decemberétől elnöki tanácsadóként számítunk szakmai tudására és több évtizedes tapasztalatára.

Mit vár az elkövetkező időszaktól?

Mindannyian azon dolgozunk, hogy az immár új arculattal, új névvel működő bank működésében is érzékelhető lendületet vegyünk, valamint a nyújtott szolgáltatásokkal egyaránt képesek legyünk frissességet hozni az ügyfelek és a piaci szereplők számára.

Bár erőforrásinkat nem lehet összehasonlítani egyik országosan működő, több száz fiókkal rendelkező bankéval sem, az üzleti stratégiánkban megfogalmazottak szerint mégis arra törekszünk, hogy a jogszabályi, tulajdonosi követelményeknek megfeleljünk, az egyre szélesedő piaci és ügyféligényeket minél szélesebb körben és növekvő hatékonysággal legyünk képesek kiszolgálni.

Az MBH Duna Bank a továbbiakban is önálló jogi entitásként, saját fiókhálózattal, megújuló termékkínálattal és digitális szolgáltatásokkal várja meglévő és leendő új ügyfeleit.

www.mbhdunabank.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva