Programok

2009.07.09. 09:44

Fesztivál, múzeum, hajókázás

Melyik gyereknek elég, ha csak hétvégén van része jobbnál jobb programokban? Bizonyára te is szívesen veszed, ha egy-egy helyszínt nem csak szombaton és vasárnap látogathattok meg, épp ezért olyan lehetőségeket is kerestünk, amelyeket akár hétköznap is kipróbálhattok.

nana.hu

Nagyon sok, elsősorban felnőttek számára szervezett program érdekelheti már a nagyobbacskákat is – ilyen például az „olvasóliget” . Hogy mit jelent a „veszíts el egy könyvet” mozgalom, hamarosan kiderül… a sárkányhajókról, a szentendrei Szombati Szöszmötölésekről és a családi hajókázás lehetőségeiről is többet tudhatsz meg tőlünk!

Budapesti Sárkányhajó Fesztivál
Lágymányosi öböl – július 10-12.
Európa egyik legrangosabb sárkányhajós eseményének, a rengeteg honi és külföldi sportolót és látogatót vonzó 13. Klub Legénység Európa-bajnokságnak ad otthont a helyszín, így igazán nem panaszkodhatunk a júliusra jutó lapátoló sárkányokat illetően. A 12 és fél méteres, sárkányfejjel és farokkal díszített kenukülönlegességek csak úgy hasítják a vizet, és mindemellett izgalmas látványosságok is.
A szervezők a verseny lebonyolítása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kísérő rendezvényekre. Lesznek: koncertek, bemutatók, kóstolók, gasztro-sátrak, sok színes program és természetesen izgalmas sárkányhajó-futamok garantálják a jó szórakozást minden korosztály számára.

Interaktív mese- és reneszánszelőadások
Budapest – egész nyáron, augusztus 30-ig
Ingyenes interaktív mese előadásokkal várják a kicsiket és nagyokat a Margitszigeti Szabadtéri Színpad előtt szombatonként 11-12 óráig, a szintén ingyenes reneszánsz előadásokra pedig vasárnap 10.30-11.30. között a Szabadtéri Színpad melletti romoknál kerül sor.
A Városmajori Szabadtéri Színpadon vasárnaponként pedig mesematinékkal kedveskednek a gyerekeknek. Itt a jegyek egységesen 1.400 Ft-ba kerülnek.

Pocahontas (mesemusical)
Budapest, Városmajor Szabadtéri Színpad – július 12. 10.30
Az amerikai történelem egyik legromantikusabb szerelmi története az „indián királylány”és John Smith legendája, amely ideiglenes békét teremtett az indiánok és fehérek között. A mostani színpadi változata szintén az ovisok, kis iskolások számára készült. Sok-sok zenét hallhat, vidám, pajkos figurákat láthat a romantikát és dalokat kedvelő gyermekközönség. Mindezt korhű jelmezben és díszletek között.

Olvasóliget
Budapest, Balatonalmádi, Szigliget – június 20-szeptember 6.
Az olvasás része életünknek: olvasunk munkában, lépten-nyomon az utcán, utazás és pihenés közben. Információt keresünk, kalandokra vágyunk, virtuális világot teremtünk az olvasás által. A Magyar Nyelv Éve Olvasóliget programsorozata az olvasás ezer arca közül szeretne megmutatni néhányat.
Nem a közönséget viszik a könyvtárakba, hanem a könyveket hozzák ki közösségi terekbe, kávéházakba, parkokba, az utcára. Így az olvasást, mint alapvetően egyéni tevékenységet – a helyszínválasztás, a felolvasások, a szövegek hallgatása által – közösségi élménnyé teszik.
Az Olvasóliget együttműködik a „Veszíts el egy könyvet!” mozgalommal és a Literával.

Helyszínek:
Margitsziget – Holdudvar előtti rész, Szabadság tér, valamint kávéházak, könyvtárak, Balaton parti strandok.
Balatonalmádi – július 8. 16:30
Balatonalmádi – július 15. 16:30
Balatonalmádi – július 29. 16:30
Szigliget – augusztus 26. 16:00

Kézműveskedés, szöszmötölés és vonatozás
Szentendre, Szabadtéri Múzeum (Skanzen) – egész nyáron
A kézműves – kézművesség szavak hallatán többnyire olyan foglalatosságok jutnak eszünkbe, mint a kosárfonás, az agyagedény készítés vagy a szövés. Ritkán esik szó azokról a tevékenységekről, amelyek már meglévő dolog átalakítására, javítására vonatkoznak. A Szombati Szöszmötölés idei programjaiban a kézműves tevékenykedést rendhagyó megközelítésben mutatkozik be: a takarékos háztartási praktikáké: a gyerekek javíthatnak, átalakíthatnak, újrahasznosíthatnak – ellesve a jól bevált módszereket.

A Régimódi Vasárnap rendezvénnyel pedig megadják a módját a pihenésnek: lesz zeneszó, játékkészítés, ünnepi tészta sütés.

Minden reggel a közlekedés szerelmeseinek kedveznek: 9.30-kor indul a Skanzen Vonat a Vasútállomásról, vagyis a bejárati épülettől és naponta 8-szor fordul a múzeumban kiépített 5 megálló között, fel-alá szállítva az utasokat.

Az ÖKO-Játszóban játékos formában ösztönzik a látogatókat a szelektív hulladékgyűjtésre. A lassítással, a nézőpont és a lépték elmozdításával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az életvitel megváltoztatása apró lépésekkel kezdődik, de jól tudjuk: sok kicsi sokra megy.

Családi hajókázás
kéthetente a Dunán
A legénység izgalmas programokkal várja a hajókázni vágyó családokat – a gyerekeknek interaktívan lekötő műsorokkal, kézműves foglalkoztatókkal, harcművészeti mini tanfolyammal, játszóházzal és az elmaradhatatlan arcfestéssel kedveskednek kéthetente vasárnap délelőtt a Zsófia hajón.

Ha még más programokban is gondolkodnál vagy nem eléggé nyerte el tetszésedet az alábbi néhány ajánlat, látogass el a  www.elevengyerekek.hu vagy a www.gyerekprogram.hu oldalakra. 

Kapcsolódó anyagok:

Kiránduljunk közösen!

Milyen mesekönyvet adj a gyerek kezébe?

Mennyire legyen kreatív a gyerek


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva