JEGYZET

2019.08.02. 06:30

A drukker igaza

Takács Zoltán

Az olvasónak mindig igaza van. A sajtóban létező örök érvényű szabály jutott eszembe akkor, amikor egy hete Juhász Rolandot, a Fehérvár sok csatát megélt védőjét hallgattam a liechtensteini Vaduz elleni egygólos győzelem után. A közönség egy része hangos füttyszóval értékelte a csapat produkcióját, a játékos pedig arról beszélt, hogy nem így kellene biztatni a csapatot.

Amikor ezeket a sorokat írom, nem tudhatom, hogy csütörtökön késő este, az Európa-liga selejtező második körének visszavágóján a fehérváriak szemkápráztató pro­dukcióval abszolválták-e a továbbjutást, vagy meg­szen­vedtek a svájci második ligás ellenfél otthonában. De azért ez nem változtat a tényen, hogy a szurkolónak bizony sokszor nem csak az eredmény számít, hanem a mutatott játék minősége is.

Juhász Rolandnak abban tökéletesen igaza volt, hogy minden nemzetközi mérkőzésen elért sikernek örülni kell. Tudjuk ezt jól, mert számos alkalommal megégette magát magyar csapat klubszinten, és a válogatottal kapcsolatban is vannak kitörölhetetlen kudarcélményeink. Az is tény, hogy tavaly nagyon kontrollált célfutballal érte el a Vidi az El-csoportkört, ahol szintén kevésbé látványos, ám nagyon taktikus módon szerepelt eredményesen.

A füttyszó tehát most nem azért szólt, mert néhány rövid memóriájú drukker elfelejtette a sikereket, vagy mert barcelonai tikitakát vártak. Az ok inkább csak annyi, hogy a gyors gól után újabb szép akciókra és gólokra számítottak, hiszen az jól látszott a pályán, hogy nem a Chealsea vagy a Frankfurt az ellenfél.

Az elégedetlen szurkolók úgy érezték, hogy nem a maximumot, hanem az éppen elégségest adta ki magából a csapat.

Éppen úgy, ahogy a Zeta elleni visszavágón, bár ott talán menti a produkciót, hogy idegenben 5–1-es előnyt szerzett a csapat.

Persze előfordul, hogy nem igazán jön össze semmi, az ellenfél kapusa élete formájában véd, a játékvezető igazságtalan ítéleteket hoz, a kapufa pedig tízpercenként menti meg a szerényebb képességű csapatot. Viszont ilyen esetben játékost kifütyülni még a legelvetemültebb drukker sem szokott.

Érdekes volt olvasni Nenad Bjelicának, a Fradi következő BL-selejtezős ellenfelének a nyilatkozatát a hazai visszavágójuk után. Lényegében elnézést kért a gyenge produkcióért. Amúgy a Zagreb 3–0-ra verte grúz ellenfelét és 5–0-s összesítéssel jutott tovább.

Ő vélhetően tudja, hogy miként az olvasónak, úgy a szurkolónak is mindig igaza van. Olykor még akkor is, ha éppen nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva